0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Коментар и на моите хормони :)
« -: Януари 05, 2007, 20:51:48 pm »
Направих изследването на 4ти ден от цикъла. Ето резултатите:
LH - 3,91 реф.стойности фоликуларна 1,7 - 8,9, периовулаторна 12-80
FSH - 5,25 реф.стойности фоликуларна 3,5-9,7, периовулаторна 8-18
Prolactin - 994 реф.стойности фоликуларна 78-520
Progesteron - 0,37 реф.стойности фоликуларна 0,20 -4,00
Estradiol - 83 реф.стойности фоликуларна 110-734
Testosteron - 1,96 реф.стойности фоликуларна 0,28-2,26

май съм била във фоликуларна фаза,а?Ако греша ще допълня с другите стойности. Виждам, че Пролактина ми е висок, изчетох тук-там във форума какво значи...бая се наплаших. :?Да кажа още, че пролактина не ми беше изписан от лекарката, а лабораторията са ми го направили подарък  :D.така, че мо же да се наложи ново изследване.
Благодаря ви!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Коментар и на моите хормони :)
« Отговор #1 -: Януари 05, 2007, 21:47:43 pm »
Пролактина ти е много висок.Спази ли необходимите указания преди изследването???.................................................................
(Когато провеждате изследване за пролактин, трябва да сте много внимателни. Изследването се права в пълно спокойствие както на тялото така и психически. Починете поне 15-20 минути преди да Ви вземат кръв. Успокойте се! В никакъв случай не докасовайте гърдите си поне 24 часа преди изследването. Установено е че това води до завишени нива на пролактина след изследването.)
Повтори отново пролактина.Ако отново е над нормата ,значи имаш нужда от добър ендокринолог.
Естрадиола ти е нисък.
*
« Отговор #2 -: Януари 05, 2007, 22:27:27 pm »
Има ли значение кой ден ще направя пролактина?И това с недокосването на гърдите малко ме тревожи - ми сутеина брои ли се за докосване?И какво значи това съотношение висок пролактин-нисък естрадиол?Много въпроси...дано не съм нахална! :ask: :bighug:
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Януари 05, 2007, 22:43:58 pm »
Не си нахална, напротив. Да пролактина е най-капризния хормон и това което ми каза ендото днес беше: да се изследва не по-късно от 11,00 часа /незнам защо/, на гладно и жадно, 30 мин. преди изсл. да си в пълен покой /на тъмно и легнала/, най-малко 7 дни след прием на антибиотици, това за гъдите ади вече ти го е казала и конкретно на въпроса ти - Не, няма значение в кой ден от цикъла ще го изследваш.
Успех!!! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Януари 05, 2007, 23:22:45 pm »
Абе Евро, аре стига бе...
Ааааааааааа на гладно и жадно, глупости. Гърдите - ок, тлъсти неща предната вечер, 30 мин лежане преди да се вземе кръв.
Между другото ако трябва да сме точни Пролактин се изследва ако може докато спиш някой да ти бодне веничката. :lol:
Споко, изследвай го пак Пролактина и пиши. Гледам, че и Естрадиола ти е доста нисичък, все едно моите хормони гледам....
Овулацията как ти е? Ходила ли си на ФМ?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Януари 06, 2007, 09:08:26 am »
Пролактина е висок и от там - проблем с овулацията.
Повишеното ниво на пролактина понижава директно продукцията  на ФСХ и ЛХ /  в хипофизата/ , а в яйчниците на  естрадиола / и другите стероидни хормони/ и по този механизъм хиперпролактинемията участва в патогенезата на ановулацията /липсата на О./ и лутеиновата недостатъчност/ ако евентуално има О./.
Ако се нормализират нивата на пролактина - и другите хормони се нормализират и от там - нормална овулация.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #6 -: Януари 06, 2007, 13:01:49 pm »
Цитат
Ааааааааааа на гладно и жадно, глупости. Гърдите - ок, тлъсти неща предната вечер, 30 мин лежане преди да се вземе кръв.
Ами ако преди да те боцнат си излапала една тлъста паржолка  :lol:  :lol:  :lol: - аз ще ида сабахлен - на гладноооо  :kiss:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #7 -: Януари 06, 2007, 17:39:28 pm »
Мда, благодаря ви!Както казах, пролактина изобщо не беше в плановете ми за изследване ,а е подарък от лабораторията...така че има вероятност да не съм била в най-добрата кондиция (а и сега си спомням каква мазна пуйчица си хапнахме предната вечер :oops:)
И все пак едва ли само на това се дължи този висок пролактин...В понеделник съм при доки и ще умуваме какво да правим.Да разбирам ,че смъкна ли пролактина може би и другите хормони ще се нормализират?
Между другото имам ПКЯ, бях на регулон предния месец, имала съм висок пролактин преди година и го смъкнах с бромокриптин.
Това променя ли картината?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #8 -: Януари 06, 2007, 18:42:40 pm »
Birdy, съжалявам, но по скоро потвърждава картината.
Преди си имала висок пролактин, сега имаш ПКЯ и най-вероятно пак имаш висок пролактин.
Една от причините за ПКЯ е високите нива на пролактина.
Макар и случайно ти си открила причината. Според мен това е много добре.Сега с подходящото лечение, нещата ще се нормализират.
Да - оправят ли се нивата на Пролактина - ще се оправят и нивата на другите хормони.
Естрадиола е нисък, защото е висок пролактина.
Правилното е да се свали пролактина, а не да се увеличи Е2, например.
Пролактина е този , който обърква нещата.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #9 -: Януари 06, 2007, 19:40:23 pm »
Ясно, Denis! Атакуваме пролактина! А дали вискоия пролактин и съответно ниския естрадиол автоматично изключват Ову този цикъл?
*
« Отговор #10 -: Януари 06, 2007, 22:33:04 pm »
Здравей, Birdy! От около половин година съм с висок пролактин, може и от повече, просто защото тогава се сетиха да ми го изследват. Беше около 900, после 600 ит.н. Назначиха ми Парлодел първо по 1 таблетка вечер, после по половин, а сега го пия по четвърт. Мисля, че ще го пия още доста време, макар вече да е в рамките на нормалните стойности. Когато се нормализира той, се оправи и Е2. Така, че лекувай пролактина. Успех!

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Януари 07, 2007, 08:09:35 am »
Ясно, Denis! Атакуваме пролактина! А дали вискоия пролактин и съответно ниския естрадиол автоматично изключват Ову този цикъл?
Според мен - да, може и да няма овулация този МЦ. Съжалявам.
Мери БТ за да видим как ще се развият нещата.
И не унивай, а се радвай - поне откри проблема. Иначе можеше месеци наред да  се ядосваш, че не се получава и да незнаеше къде е причината.
Много ми е чудно,как така са ти казали, че имаш ПКЯ и не са ти пуснали  Пролактин?
Какви изследвания,  други , са ти правени? /ДХЕА, инсулин  и т.н?/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #12 -: Януари 07, 2007, 09:48:03 am »
Освен нормалните гинекологични прегледи и хормоните нищо друго не ми е правено... :( ПКЯто се вижда с вагинален видеозон, но явно не е достатъчно..Ох,момичета, почвма да се чудя ДЛЪЖНИ ли сме непрекъснато да знаем повече от тия доктори????Защо,по дяволите, не започнат вече да си гледат работата както трябва? :x Denis, като си видях хормоните и му дръпнах един рев, но сега вече гледам доста по-смело и знам, че с подходящо лечение нещата се оправят. Само се чудя вече - има ли кой да ми го насрочи това лечение???
Ще меря БТ.Току виж чудото станало!
Успех на всички!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #13 -: Януари 07, 2007, 09:53:44 am »
Birdy обърни се към специалист по стерилитет и не се занимавай с обикновенни гинеколози....!Аз така в началото си изгубих няколко години в лутане и сега много ме е яд! :DУспех мила!
« Отговор #14 -: Януари 08, 2007, 16:51:58 pm »
Коментирайте моля, и моите резултати. Аз и преди съм имала висок пролактин, но не чак толкова – бях около горна граница, но с Бромокриптина влизах в норма. Бях добре и при четвъртинка бромокриптин. От месец обаче го спрях и сега просто резултата е очеваден. Правила съм ЯМР – всичко е ОК. Напоследък започнаха лекарите да се съмняват за СПКЯ. За това и правя сега тези изследвания. На 17 този месец ще правя и тестостерон и прогестерон. Преди година съм ги правила всичките тестостерона, ЛХ и ФСХ бяха в норма, пролактина  на горна граница.
Изследването съм го правила на 6 ден от МЦ, на гладно, на жадно, без месо предните 2 дена, преди 11 часа, почивах малко преди вземането на кръв – изобщо мисля че всичко е спазено.

LH – 5.09 при реф. стойности за фолик. фаза – 1,0-18,0
FSH – 6,44 при реф. стойности за фолик. фаза - 4-13
Estradiol – 77 при реф. стойности за фолик. фаза – 143-694
Prolaktin – 692,69 при реф. стойности 29,54 - 514
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #15 -: Януари 08, 2007, 17:27:19 pm »
LH – 5.09 при реф. стойности за фолик. фаза – 1,0-18,0
FSH – 6,44 при реф. стойности за фолик. фаза - 4-13
Estradiol – 77 при реф. стойности за фолик. фаза – 143-694
Prolaktin – 692,69 при реф. стойности 29,54 - 514
Здравей!
Пролактина ти е висок, но ти вече си знаеш.
Естрадиола е нисък и може би няма да има О.
Другите 2 хормона са добре./ФСХ и ЛХ/
Една от причините за СПКЯ е високият пролактин, така че не се притеснявай - влезе ли той в норма -всичко се оправя. Ще има О. и следователно и естрадиола ще е в норма.
Мери БТ за да видим дали ще има О.
За прогестерона - ако няма този МЦ О. няма смисъл да го изследваш.Няма ли О.- няма и прогестерон.
Прогестерон се изследва на 7 ден след доказана О.
Тестостерона си го направи. Дано да е в норма.
Успех!

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #16 -: Януари 10, 2007, 15:22:11 pm »
А дали моят ендокринолог може да ми изпише Достинекс или ще трябва, както съм чувала, да те насочи към ендокринологично отделение и след престой там да решат дали да ти го отпуска здравната каса?
Ади ти при кой специалист ходиш? Аз също се лутам и ако е интернет нямаше да имам нито едно от тези изследвания и пр. Защото прочета ли нещо отивам веднага за направление и при ендокринолога или гинеколога да ми даде направление за изследване. Аз съм от провинцията. Не сме толкова забутан край, но явно лекарите малко знаят за тези проблеми. Четох за връзката между СПКЯ и инсулина. Та сега ще ги убеждавам да правя и това изследване. Някой правил ли го е?
« Отговор #17 -: Януари 10, 2007, 15:29:33 pm »
А да попитам и друго: Последния път имах два месеца закъснение на цикъла. Изписаха ми Дуфастон - 2х1табл. дневно за 10 дни. На седмия ден след като го спрях ми дойде. Сега дали да го пия пак или не....?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #18 -: Януари 10, 2007, 15:32:43 pm »
А да попитам и друго: Последния път имах два месеца закъснение на цикъла. Изписаха ми Дуфастон - 2х1табл. дневно за 10 дни. На седмия ден след като го спрях ми дойде. Сега дали да го пия пак или не....?
Дуфастона се назначава от лекар, след неговата преценка.
Не е добре да си го самоназначаваш - това е хормон/синтетичен/.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум