0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Източник: списание „Мама”

Бременност и желязо-дефицитна анемия

ЖЕЛЕЗНИЯТ БАЛАНС

Желязодефицитната анемия е състояние, при което в кръвта броят на еритроцитите – червените кръвни клетки, и нивото на хемоглобина, следствие на ниското съдържание на желязо в организма, са по-ниски от приетите норми.

Кои са нормалните стойности на хемоглобин и еритроцити? Каква е връзката между желязо, хемоглобин и еритроцити?
Нормалното съдържание на еритроцити и хемоглобин при жените е: еритроцити 3,6-5,4 х 10 на степен 12/l, хемоглобин 120-160 g/l. В човешкия организъм се съдържат между 3 и 6 г желязо, като почти 2/3 от него се намира в циркулиращия хемоглобин, поради което недостатъчното му количество се отразява преди всичко на синтеза на хемоглобина, а оттук и на процесите на кръвотворене.
А желязото има важна роля и в процесите на дишането, протичащи в организма на клетъчно и тъканно ниво, поради което възникват и други проблеми.

Възможна ли е промяна в приетите норми вследствие на самата бременност?
По време на бременността е възможно да има такава промяна и тя се изразява в намаление на броя на червените кръвни телца и нивото на хемоглобина, като следствие на по-голямото увеличение на обема на плазмата, с около 40%, отколкото обема на кръвните клетки, с около 25%, поради което намалението на тези два показателя до определени стойности се приема и за физиологично.

Защо бременните жени често страдат от желязодефицитна анемия?
Жените е възможно да страдат от анемия в различните й форми, които често са безсимптомни и неустановени.
По време на бременността поради повишената потребност от желязо, необходимо както за бъдещата майка, така и за плода, тези състояния манифестират и се диагностицират с извършваните лабораторни анализи.
По време на бременността анемията може да бъде първична – предшестваща самата бременност и утежняваща се от нея, и вторична – причинена от самата бременност, вследствие нарушаване на баланса и развитие на един по-висок железен дефицит, с който организмът не може да се справи.

Какво е характерно за анемията на бременните жени?
Ако анемията е желязодефицитна, тя се характеризира с по-малък размер на еритроцитите (т.нар. микроцитоза), по-ниско съдържание на хемоглобин в червените кръвни телца (хипохромия) и повишен желязосвързващ капацитет (ЖСК). Възможни са и други съчетания на основните показатели, а и наличие на други симптоми – бледност, лесна уморяемост, главоболие, чупливост на косата и ноктите, затруднения при преглъщане и храносмилане, виене на свят и др.

Как се открива желязодефицитната анемия?
Анемията може да се открие при преглед, при възникване на някои от горепосочените симптоми, вследствие на лабораторни изследвания на кръв.
Поне трикратно – всеки триместър по време на бременност се правят задължителни лабораторни изследвания, които при необходимост се разширяват и извършват през по-кратки интервали от време.

Може ли да се предотврати анемията през бременността?
Да, при изясняване на анамнезата (предисторията) и здравословния статус на бременната жена. От значение са извършването на периодични прегледи и адекватната реакция при диагностициране на някои от признаците – субективни, обективни – лабораторни анализи, след което при необходимост се назначава съответната терапия и хранене.

Има ли бременни жени, при които се налага профилактично лечение?
На жените с установена желязодефицитна анемия или ниско ниво на серумното желязо преди бременността по предписание на наблюдаващия гинеколог по индивидуална схема се назначава вземането на специални препарати, съдържащи желязо, често в комбинация с витамини и други средства, подобряващи усвояемостта на желязото.
Има и комбинирани препарати, но назначаването им, дозировката и продължителността на прием се определят индивидуално!

Как се лекува желязодефицитната анемия?
С желязосъдържащи препарати, назначени от наблюдаващия гинеколог. Самолечението не е желателно предвид страничните действия при предозиране и възможните рискове вследствие на високо ниво на желязото в организма.

Колко време продължава лечението?
В зависимост от развитието на състоянието, до нормализиране на стойностите. Възможно е да продължи дажи и след раждането, защото и по време на самото раждане се повишава загубата на желязо, което при жена с желязодефицитна анемия трудно може да се възстанови само с храната. Лечението се прекратява по преценка на лекуващия лекар.

Кога може да се очаква нормализиране на стойностите?
Това е много индивидуално, но по принцип след възстановяване на баланса и набавяне от организма на необходимите запаси, което се обективизира с нормализиране на стойностите на лабораторните анализи.


„ЖЕЛЯЗНАТА” ДИЕТА

Каква е ролята на храненето като профилактична мярка за желязодефицитна анемия?
Вносът на достатъчно желязо с храната е от съществено значение, но когато става дума за развила се желязодефицитна анемия, на първо място трябва да се изясни освен недостатъчният внос на желязо има ли и други фактори, влияещи върху ниското му ниво в организма, а именно:
-   увеличена потребност от желязо – каквато се появява по време на бременност;
-   увеличени загуби при явни и скрити кръвотечения, стомашно-чревни разстройства, тежък физически труд и големи натоварвания, повишено потоотделяне;
-   понижена усвояемост (резорбция);
-   нарушена стомашно-чревна функция, увредена лигавица, недостатъчна киселинност и др.;
-   съчетание на гореизложените фактори.
Адекватното поведение изисква на първо място отстраняване на причините за увеличените загуби и понижената усвояемост и паралелно назначаване на подходящ препарат или хранене.
Трябва да се има предвид, че само около 15-20% от постъпващото с храната желязо се усвоява от организма, затова при по-тежки дефицитни състояния само с хранене трудно може да се постигне желаният ефект.
Но оптималното балансирано хранене е задължително.

По-ниското ниво на желязо изисква консумация не само на храни, богати на желязо, но и източници на фолиева киселина, мед, цинк, витамини от групата В – В6 и В12, витамин С и др., които имат отношение към процесите на кръвотворене, а и спомагат усвояването на желязото.

Ритмичният прием на храни, богати на желязо, през поне 3 приема, а не концентрирани в един прием благоприятства оптималното му усвояване.
Принципно приемът на черно и нес кафе, черен и зелен чай, груби храни, храни, богати на оксалова киселина, не е желателен, особено по време на основно хранене, защото се влошава усвояемостта на желязото от храната.

Повишен ли е рискът от желязодефицитна анемия при бременната жена вегетарианка?
Ако бременната жена е вегетарианка, опасността от развитие на желязодефицитна анемия е много по-голяма, тъй като има основания да се предполага, че запасите от желязо в организма са изчерпани или недостатъчни.

Как да се храни бременната жена вегетарианка?
Уместно е на бременната жена вегетарианка да се предложи преминаване към смесено хранене с включване на риба, птиче месо, яйца, повече ядки, бобови храни, пшеничен зародиш, зелени зеленчуци и листни подправки по време на бременността или от самото начало да започне прием на подходящ препарат.
Даже ако жената е ово-лакто вегетарианка, т.е. приема яйца, мляко и млечни храни, рискът от желязодефицитна анемия е повишен, тъй като млякото и млечните продукти не съдържат желязо, а само от яйчния жълтък и зеленчуците по-трудно може да се осигури необходимото количество лесноусвоимо желязо, източник на което са червените видове месо, черният дроб, сърцата, птиците, морските храни и рибата.


Храни, богати на желязо:
-   червените видове месо, черен дроб, риба, сърца, птичи бутчета
-   яйчен жълтък
-   зеленолистни зеленчуци; зелени зеленчуци – тиквички, бамя; листни подправки – магданоз, сминдух, коприва
-   фурми, сушени сливи и кайсии, стафиди, тиква, червено грозде, праскови, шипки, авокадо
-   леща


Комбиниран източник на желязо, мед, цинк и фолиева киселина и витамини от групата В:
-   броколи и тъмнозелени и зелени листни зеленчуци (особено салати)
-   пълнозърнести храни – овесени и ръжени ядки, неполиран кафяв ориз, оризови трици
-   пшеничен зародиш
-   пиперки
-   гъби
-   сушени кайсии и сливи, стафиди, фурми
-   портокали
-   банани
-   яйчен жълтък
-   зелен фасул и грах
-   моркови
-   семена – слънчогледово например
-   телешко, агнешко, заешко, нетлъсто свинско месо бут или котлет, черен дроб, сърца, пиле и пуйка – бутче
-   риба и морски храни
-   чесън
-   сминдух и магданоз, копър и др.


Меню за бъдещи майки с желязодефицитна анемия

Закуска
Чаша прясно изцеден портокалов сок
3-4 резенчета шунка
Варено яйце
Резанче моцарела 40-50 г
1-2 краставици

Предобеден прием, 2-3 часа след закуската или 1 час до обяда
Сезонен плод 300 г – кайсии, сини сливи, праскови, нектарини + 1-2 с.л. белено сурово слънчогледово семе

Обяд
Салата от домати, печени пиперки, чесън, зелен лук с 2 ч.л. зехтин и 1 ч.л. лимон и много магданоз
Супа телешко месо
Риба по избор 220-250 г + зеленчуци на пара или задушени – броколи, аспержи, зелен боб

Следобеден прием, 2-3 часа след обяда
Десерт от кисело мляко 3,6% масленост 4-5 с.л. + 4-5 с.л. извара + стафиди 1 с.л. + кайсии, нарязани на парченца + начукани орехови ядки

Вечеря
Салата домати и краставици с повече копър и магданоз
Пилешко филе 100 г без кожа на скара + броколи на пара 4-5 стръкчета
Кисело мляко ½ кофичка 2-3% масленост


Д-р Митко Ригов, диетолог, Медицински център за лечебно хранене и здравословна редукция на теглото НИМИМЕД.
София, жк „Овча купел”, бл. 521,
Тел. 02/ 956 39 86, 0898 571 943




Re: за Marie и другите бременни с нисък хемоглобин
« Отговор #1 -: Януари 12, 2007, 14:34:39 pm »
Благодаря за статитята :D Аз не съм бременна, но хемоглобинът ми все е нисичък /малко под долна норма/. Отдавала съм го на обилната менструация, свързана с голяма загуба на кръв. Днес ми даде идея Док да се изследвам за таласемия? Имало някаква връзка с хемоглобина?
Чудя се също дали може да е от хомозиготната мутация МТХФР, в следствие на която не усвоявавам добре фолиева киселина?

Чела съм, че черен дроб не се препоръчва да се яде от бременни, поради голямото му съдържание на Вит.А, това във връзка със статията.
Благодаря ти, Бени!