0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Покриват ли се от ЗК HIV, Wass, HCB и HBsAg
« -: Януари 11, 2007, 16:27:07 pm »
Здравейте,
тъй като в този подфорум има много момичета, подготвяли документи за ин витро/икси през ЗК да попитам
Плащахте ли за тези изследвания или личния лекар ви ги назначи?
Нашата GP каза, че не се покривали от ЗК, а пък аз имам спомени, че май се покриваха  :?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
Re: Покриват ли се от ЗК HIV, Wass, HCB и HBsAg
« Отговор #1 -: Януари 11, 2007, 16:58:49 pm »
Аз също си ги платих като подготвях документите миналата година. И на мен така ми бяха казали :)

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #2 -: Януари 11, 2007, 17:03:19 pm »
Не се покриват, но аз си ги направих безплатно в ХЕИ  :D
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=8085.0

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #3 -: Януари 11, 2007, 17:26:24 pm »
А има ли изследвания, които да се покриват от ЗК при подготовка за инвитро?
*
« Отговор #4 -: Януари 12, 2007, 09:03:07 am »
Не се покриват. Покриват се само за вече бременни. Голяма недомислица пак. Като ходих при личната преди ин витрото тя провери и ми каза, така че си ги платих сама.
*
« Отговор #5 -: Януари 12, 2007, 09:03:30 am »
Диндин, личният лекар може да ти даде талонче за кръвните изследвания:
0113 - креатинин
0103 - скорост на утаяване на еритроцитите
0114 - урея
0111 - глюкоза
0117 - общ белтък
0107 - фибриноген
0105 - протромбиново време
0124 - АСАТ
0118 - албумин
0125 - АЛАТ
0101 - кръвна картина
както и направелние за гинеколог, откъдето пък можеш да вземеш талон за ЛХ, естрадиол, ФСХ и пролактин.

Евро, мерси за информацията.
Някой правил ли е такива безплатни в Софийското ХЕИ?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
« Отговор #6 -: Януари 12, 2007, 12:52:35 pm »
здравей,грейс!!! :D
ЗК поема:HIV(код:0501),WASSERMAN(код:0207) и единия вид на хепатит!!!(код:0505) + вс.кръвни изследвания+направление за гинеколог-целият този пакет е от личния лекар
със сигурност,да не се правят на две и половина личните лекари :a_sheep_01:!
гинеколога от своя страна ти дава пак чрез ЗК  направления за хормоните,но много често се правят и те на дръж ми шапката,но...с настояване можеш да вземеш
FSH (код:1023),LH(код:1022),PROLACTIN (код:1024),
PROGESTERON(код: 1021)
може да има изменения в кодовете,но..не вярвам!последните изследвания са правени от мен началото на м.декември 2006г
дано съм била полезна!успех от чакаща вече 1г за тая програма! :balk_69: :balk_103:

*
« Отговор #7 -: Януари 15, 2007, 14:49:36 pm »
Да, това е съвършено вярно, покриват се, въпреки че на мен личната ми отказа Wass, HIV, хепатитите, както и 2-ма гинеколози - хормоните.В рамковия договор от 2007 кодовете са същите, на Estradiol e 10_25, но за Progesteron не пишеше; може и да е отпаднал. Освех хепатит B /с код 05 05/, се покрива и Хепатит C. Кодът е 05 06. Въпросът е да успеете с GP-то и гинеколога. След като на мен ми отказаха, ми стана много обидно и утре ще ходя в Здравната каса при тези, които разпределят  направленията да се разправям, защото чисто и просто не е справедливо .
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #8 -: Януари 15, 2007, 17:40:54 pm »
Няма рамков договор за 2007 г., още не е подписан.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #9 -: Януари 15, 2007, 18:34:27 pm »
Със сигурност зная (поне до края на 2006 г. беше така), че за изследване на някои от хормоните, направление можеш да вземеш от ендокринолог. Аз така и направих.
Това го научих от GP-то. Просто той ми даде такъв съвет и ми каза, че  гинеколозите си пазели направленията за изследване на хормоните, за бременните.

*
« Отговор #10 -: Януари 16, 2007, 08:59:16 am »
Благодаря на всички за споделения опит  :D
Мели, това означава ли, че личната лекарка в случая правилно ми ги е отказала и е по-сигурно да не чакам, а да си ги платя?

« Отговор #11 -: Януари 16, 2007, 10:06:06 am »
Вчера говорих с личната си лекарка, тя ми даде направления за АГ.Той ми пусна два хормона през касата (защото лимита му бил на -), а другите си ги платих.
Току що се върнах с готовите изследвания.
Незнам каква е тактиката, но явно може.
Повече късмет Ви желая! :balk_103:
*
« Отговор #12 -: Януари 16, 2007, 11:16:39 am »
здравейте,отново!!!

всичко може-само да искат!!!
защо само бременните ще се облагодетелстват от тези направления(къде е споменато това)-нали и ние сме все с някаква причина и конкретна диагноза!!!да не ти ги дават всеки месец?
яд ме е много когато се повдигне такъв въпрос? :(

успех от мен!!търсете си правата!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #13 -: Януари 16, 2007, 12:33:41 pm »
Благодаря на всички за споделения опит  :D
Мели, това означава ли, че личната лекарка в случая правилно ми ги е отказала и е по-сигурно да не чакам, а да си ги платя?
Не, просто докато няма нов рамков договор се работи по стария, за 2006 г.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #14 -: Януари 16, 2007, 12:35:52 pm »
защо само бременните ще се облагодетелстват от тези направления(къде е споменато това)-нали и ние сме все с някаква причина и конкретна диагноза!!!да не ти ги дават всеки месец?
яд ме е много когато се повдигне такъв въпрос? :(

Ами защото има програма "Майчино здравеопазване", което, разбира се, е прекрасно, но няма програма "Репродуктивно здраве" - нещо, за което сдружение Зачатие се бори агресивно, но все още без успех.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #15 -: Януари 22, 2007, 08:21:10 am »
Да ви разкажа в крайна сметка какво стана - може да съм полезна на някой   :D Направих запитване до РЗОК, от където ми отговориха, че тези изследвания се покриват ако се правят по метода ELISA. Получихме талон от личната лекарка /която беше много изненадана от горното твърдение, но занесохме отговора черно на бяло  :lol:/, с изключение на Васерман, който тя заяви категорично, че бил само за бременни. Не ми се разправяше повече, затова склоних  :lol:.
Трудното е да се намери лаборатория, която работи ХИВ и Хепатитите по ELISA. Нито Цибалаб, нито Кандиларов работят по този метод, там трябва да си ги плащаш. Затова се поразрових насам натам и открих лаборатория "Рамус" /www.ramus-lab.com/ и трябва с изненада да споделя, че засега ми направиха много добро впечатление. Даже съжалих, че не направих всичко там, защото от Цибалаб напоследък не съм доволна. Както и да е, просто ако някой се интересува - настоявайте, покриват се от здравната каса  :D
« Последна редакция: Януари 25, 2007, 12:57:55 pm от little_rabbit »

« Отговор #16 -: Януари 22, 2007, 21:06:07 pm »
Хех, от сайта на тази лаборатория излиза че имат приемна в съседния на нас блок  8O Как съм го пропуснала това :ask: Още утре ще мина да проверя...
  09.11.2007
*
« Отговор #17 -: Януари 23, 2007, 08:42:14 am »
Жабче, и при мен се оказа нещо подобно - приемната на ул."Ангиста" е съвсем до работата ми, но и аз не съм знаела. Вече ще ги ползвам, защото ми е много удобно  :D

« Отговор #18 -: Януари 26, 2007, 14:46:27 pm »
Да ви разкажа в крайна сметка какво стана - може да съм полезна на някой   :D Направих запитване до РЗОК, от където ми отговориха, че тези изследвания се покриват ако се правят по метода ELISA. Получихме талон от личната лекарка /която беше много изненадана от горното твърдение, но занесохме отговора черно на бяло  :lol:/, с изключение на Васерман, който тя заяви категорично, че бил само за бременни. Не ми се разправяше повече, затова склоних  :lol:.
Трудното е да се намери лаборатория, която работи ХИВ и Хепатитите по ELISA. Нито Цибалаб, нито Кандиларов работят по този метод, там трябва да си ги плащаш. Затова се поразрових насам натам и открих лаборатория "Рамус" /www.ramus-lab.com/ и трябва с изненада да споделя, че засега ми направиха много добро впечатление. Даже съжалих, че не направих всичко там, защото от Цибалаб напоследък не съм доволна. Както и да е, просто ако някой се интересува - настоявайте, покриват се от здравната каса  :D
Моята GP казала, че с направление за гинеколог да искам той да ми пусне изследванията, тя не можела директно да ми даде документ на мен, така ли е?

Грайс, доколкото разбирам личната ти е дала талонче, с което отиваш директно в лабораторията?
*
« Отговор #19 -: Януари 26, 2007, 14:49:37 pm »
Да, личнната лекарка ми даде талонче за всички кръвни изследвания /кодовете съм ги дала по-горе/ + талонче за Спин и двата хепатита. С тези талончета се отива направо в лабораторията.
Отделно пак личната лекарка ми даде направление за гинеколог, който пък ми даде талонче за хормоните.
Специално за спин и хепатит е важно лабораторията да работи по метода ELISA, защото ЗК покрива изследванията единствено по този метод.
Дано съм била полезна  :D