0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ползи от трансфер на бластоцист?
« -: Януари 12, 2007, 14:20:08 pm »
Мацки, ако имаш няколко яйцеклетки, сигурно тези, дето стигат до бластоцист, са най-читави и най-добре тях да ти върнат, това трябва да е една от ползите.
Въпросът ми е, ако има само една яйцеклетка, има ли резон да се чака до бластоцист? Дали ако си стане бластоцист, би си се разделила до това ниво и вече трансферирана? Чувала съм мнение, че най-добре се развивали ембрионите в естествената си среда, от друга страна пък може би вече станал бластоцист е по-устойчив и се имплантира по-лесно?
Какво мислите?
Благодаря ти, Бени!

*
Re: Ползи от трансфер на бластоцист?
« Отговор #1 -: Януари 12, 2007, 14:29:50 pm »
Ами ако има само една оплодена яйцеклетка, ембриологът дали ще се реши да я държи до етап бластоцист?  :?
« Последна редакция: Януари 12, 2007, 15:03:43 pm от peta »
« Отговор #2 -: Януари 12, 2007, 15:02:28 pm »
Ами ще се реши, ако си поемеш риска.
Въпросът е има ли смисъл? Увеличават ли се по някакъв начин шансовете за имплантация?
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #3 -: Януари 12, 2007, 15:08:19 pm »
Това може би си го чела вече, а ако не си :http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=225
« Отговор #4 -: Януари 12, 2007, 16:00:59 pm »
С една яйцеклетка не рискувай да я чакаш до бластоцид.
« Отговор #5 -: Януари 12, 2007, 16:33:25 pm »
Фреш, ти почти си отговорила сама на въпроса си. Това което съм разпитвала "компетентните лица" по въпроса е че по принцип най-добрите издържат до стадий на бластоцист и това им помага някак по-лесно да се инплантират, но пък има съмнения че не винаги изкуствена среда им се отразява добре и колкото повече стоят там има риск за тях дори и да са много качествени. Така че се практикува да се държат да този етап когато са повечко, а когато са 1 или 2 се предпочита да се трансферират на по-ранен етап, защото в естествена среда имат по-голям шанс да уцелеят, макар че пък им е по-трудно закрепването. Ето това е което ми е разяснено от докторите.  По-добре не рискувай до бластоцист-знаеш че и иначе настъпват бременности. :D

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #6 -: Януари 12, 2007, 16:50:23 pm »
Ами ще се реши, ако си поемеш риска.
Въпросът е има ли смисъл? Увеличават ли се по някакъв начин шансовете за имплантация?

Би трябвало да се увеличават шансовете. Все пак при оплождане по естетвен път на 3-ти ден зиготата не е в матката, а в тръбите. А и, както знаем, най-добрите оцеляват при всякакви условия.  :)

Фреши, въпросът с риска е много личен. При една яйцеклетка, аз не бих поела подобен риск, защото фактът че не може да стане бластоцист в изкуствена среда, не означава, че не може да стане в естетсвена.

Аз пък имам друг въпрос свързан с твоя въпрос: Ако се прилага астистирано излюпване (Assisted hatching), постига ли се същия ефект като да ти върнат бластоцист? Тоест, увеличват ли се по същия начин шансовете за имплантиране, така както се увеличават, ако ти върнат бластоцист? (май и аз не си разбрах въпроса, ама дано някой го разбере)
« Отговор #7 -: Януари 12, 2007, 16:58:22 pm »
Ами ние нали сме неизяснен стерилитет. В живота си не съм имала имплантация. Търсим начин нещо там да стане, да се пробва още нещо. И аз се чудя дали да пробвам така, или първо още да подерзая с трансфер на 3-ти ден.
Просто се чудех дали, ако да кажем имам някакви имплантационни проблеми, например имунологични, трансферът на бластоцист ще помогне с нещо.
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #8 -: Януари 12, 2007, 16:59:57 pm »
Това може би си го чела вече, а ако не си :http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=225

Момичета прочетете коментарите след статията и там е отговорено доста подробно на всички тези въпроси. Остава проблемът с лабораторните условия до колко са добри и как си е свършил работата ембриолога през това време до колкото разбрах, и ако за това има гаранция две мниния по въпроса няма. Пак опираме до познанията, уменията, съвестно свършената работа без пропуски и до техниката с която разполагат. Достатъчно е да има дори за малко нарушаване на условията в които се развиват ембрионите и шанса им спада. Аз си правя изводи, че за БГ-условията по-добре човек да не рискува да ги държи до бластоцист.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #9 -: Януари 12, 2007, 17:03:37 pm »
Фреши, не те съветвам да чакаш бластоцист. Отглеждането в изкуствена среда според мен зависи до голяма степен от човешкия фактор.
Аз правих първото си икси с трансфер на перфектни бластоцисти, но резултатът ти е познат. При мен също никога не е регистрирана имплантация.
Все още съм в търсене на причината.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #10 -: Януари 12, 2007, 18:06:37 pm »
Фреши, чакането на един, единствен ембрион до бластоцист е много, много рисковано. И...ако е имал потенциал да се развие, то естествената среда е най-подходяща, а не външната-изкуствена. Също така трябва да си сигурна, че ембриолога много добре ще го гледа, за да се даде най-добрият шанс да се развие до бластоцист. От друга страна трансверът на бластоцист уж го дават по-успешен от трансфер на 2-ри или 3-ти ден, но .....не винаги е така. В повечето случаи факторите за успешната имплантация са повече от един и процесът е комплексен. Незнам, всичко е много, много заплетено и често е сведено до късмет и шанс. Просто по време на процедура е най-добре да се слушат съветите на лекаря и ембриолога. От там нататък всичко е късмет, за съжаление. Аз ти го пожелавам в най-скоро време! :balk_602:

*
« Отговор #11 -: Януари 12, 2007, 18:23:20 pm »
Хммм Фрешо и аз си блъскам празната глава по този въпрос в момента.
След като явно по-лесно аз ще забременея, отколкото да осиновим  :lol:, ние минаваме на вариянт В - ИКСИ на естествен цикъл през пролетта.
Отказахме се от инсеминациите - донорски и полудонорски първо защото с иксито (дай боже ако е успешно) бебето ще си е съвсем наше  :lol:.
Второ, защото почвам да си мисля,че в случаи като нашия инсето е малко изстрел в мрака.

Та - това което и аз не мога да разбера е:
В кои случаи се оставя ембриона да се развие до бластоцит?
Как така хем естествената среда е по-добра за ембр., хем го ставят да се развие до бластоцит навън (а това за по-добрата среда и аз го знам от Док)?
В очакване ....
« Отговор #12 -: Януари 12, 2007, 18:33:40 pm »
и аз да си кажа мнението, макар да не съм правила досега инвитро, но вероятно и мен ме чака това в скоро време, обаче по финансови причнини само един опит.

аз лично за себе си смятам, че ако имам достатъчно на брой яйцеклетки и те се оплодят и започнат да се делят, бих се пазарила с док за следната схема: от поне 8 ембриона (ако ги има де, просто хипотетично) половината за замразяване; от останалите примерно 4 -  2 на 2-3 ден и останалите на етап бластоцит. пак подчертавам, че това е само хипотетично и имам достатъчен брой оплодени яйцеклетки. отделно стои въпроса дали това се практикува изобщо някъде по света и в БГ: два трансфера на един цикъл...

мацки само не ми се смейте, ако съм написала някаква глупост, но на този етап си правя точно такива сметки без кръчмар!
@ целува всички във форума и им желае щастие

http://www.bgphoto.net/Arabidopsis/
http://s9.bg.bitefight.org/c.php?uid=69366
*
« Отговор #13 -: Януари 12, 2007, 19:09:22 pm »
Според мен смисълът е при голям брой яйцеклетки да се види кои достигат до стадий бластоцит и съответно имат по-голям имплантационен потенциал.

Освен това - много е важно кога и как се извършва трансфера - това е най-фината и прецизна част на цялата процедура. Дали е в имплантационния прозорец и в зоната на имплантация в матката, с какви консумативи и от кого се извършва.
« Последна редакция: Януари 12, 2007, 19:11:38 pm от cygnus »
« Отговор #14 -: Януари 12, 2007, 19:11:59 pm »
Фрешко, не че нашите разсъждения нещо правят, ма поне ни занимават... Та, ето какво си мисля аз: така или иначе 100% гаранция, че бластоцитът е по-добър от ембрион на 2-3 ден няма. На второ място - ако имаш 15 ембриона, ок - избирай най-добрите, за да си увеличиш шансовете да забременееш от раз. Но като имаш едничък, а е ясно, че му е най-уютно при мама, мисля, че няма смисъл - само му намаляваш шансовете. Това е все едно да го "изпитваш" ще издържи ли до ден 5, при положение, че нямаш друга алтернатива.
Поздрави и прегръдки,
П.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #15 -: Януари 12, 2007, 19:52:28 pm »
С един ембрион никой няма да рискува да чака до бластоцит, защото на всички много добре е ясно, че дори  и достигнал до бластоцит, няма никаква гаранция, че ще настъпи имплантация.Това от една страна.
Мойта докторка ми каза за случаи в които при два неуспешни трансфера на бластоците, на третия опит връщат три дневен 8 клетъчен ембрион и се получава.
При моя втори опит ембрионите бяха 3 на брой и 6 клетъчни на трети ден, с 20-40 % фрагментации, не вярвам да бяха оцелели, ако бяхме решили да ги оставим до бластоцити.Но пък два от тях се захванаха...

И при теб е същото, дори да приемем, че този единствен ембрион стигне до бластоцид, никой няма да се наеме да прогнозира дали или не ще настъпи имплантация.

Желая успех при имплантирането :) каквото и да преприемеш

ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
« Отговор #16 -: Януари 12, 2007, 21:26:04 pm »
Освен това - много е важно кога и как се извършва трансфера - това е най-фината и прецизна част на цялата процедура. Дали е в имплантационния прозорец и в зоната на имплантация в матката, с какви консумативи и от кого се извършва.

Имплантационният прозорец е от 15-тия до 19-тия ден, но от кога започва броенето? Дали от първия ден на цикъла или от първия ден на стимулацията, защото не винаги съвпадат?
« Отговор #17 -: Януари 13, 2007, 00:16:52 am »
Фреши, аз нали ти разказах, че и трите ми трансфера бяха на 5ти ден -  бластоцисти. Резултат - негативен. Никаква имплантация
Поздрави :)

*

sami

• 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
« Отговор #18 -: Януари 13, 2007, 14:08:50 pm »
Здравей Фрешче!
При първото ми икси,лекарят ми беше казал,че ако има повече от
 6 ембриончета,ще стане трансфера на петия ден/бластоцист/.
Имаше повече от 6,и ми ги върнаха на петия ден.Лекарят ми обясни,че има по-голям шанс да се захванат.Вярно,бяха се захванали двечки,но по късно направих аборт/2-ия месец/.
При втория ми опит имах 9 ембриончета,и трансфера стана на втория ден.Бяха се захванали много добре.Резултат-две бебета.
Така че според мен всичко си е Божа работа.
Желая ти късмет!

http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
« Отговор #19 -: Януари 15, 2007, 21:52:36 pm »
Здравей и от мен,
моят опит - 2 бластоциста върнати на ден 5. Имплантация настъпи.
Според лекарката имплантация не настъпва и когато ембрионите не са върнати на подходящото място.

Късмет, успех и спокойствие :)
« Последна редакция: Януари 16, 2007, 18:40:45 pm от Niki1 »