И аз съм от закъснелите , но да обменя опит!
Ако трябва да се инжектирате мускулно има няколко правила.
Разделяте глутеуса /дупето,де / на кръст. Едната въображаема линия тръгва от лопатката към петата , а другата от края на опашната кост към хълбочната кост.
Иглата се забива във външния, горен ъгъл.
Ако ще я поставяте в бедрото , отново чертаете въображаема линия през средата на бедрото по дължина. После две напречни линии , които разделят бедрото на 3 равни части.
Инжектира се в горната външна трета.
Иглата при мускулни инжекции се забива под ъгъл от 90 градуса , дълбоко, почти до пластмасовия наконечник.
Издърпвате леко буталцето навън , за да не сте попаднали в кръвоносен съд. Ако в спринцовката няма кръв ,можете да инжектирате лекарството бавно, ако има кръв, издърпвате леко иглата и сменяте посоката.
Изваждането на иглата става рязко и след това поставяте памучен тампон , напоен със спирт.
При подкожните , ъгъла на убождане е 45 градуса , местата за убождане там са , най-често на 4 пръста от пъпа ,в ляво и дясно, външна горна трета на ръката /разделянето става както при бедрото/ или отново в бедрото , но под различен ъгъл.
Когато подготвяте спринцовката , преди да изтеглите лекарството ,почистете с отделен памучен тампон, гуменото капаче на шишенцето , от което ще изтеглите лекарството или ампулата на мястото на което се отчупва горната и част. Това е при положение, че ще ползвате същата игла. Или просто сменете иглата.
Възможни усложнения от неправилно поставени инжекции са -
-подкожни инфилтрати, болезнени уплатнения , когато не сте поставили инжекцията достатъчно дълбоко.
-инфекция на мястото на убождането , ако не сте спазили правилата на антисептиката
-засегнат кръвоносен съд или нерв , ако не сте спазили топиката на убождането
Забравих да добавя смелост,за да си ги поставите сами. Аз лично през цялата стимулация си ги слагах сама, по-малко болезнено е.
Е ,дерзайте момичета !
п.с. Забравих да ви кажа -подкожните и мускулните инжекции се поставят с различни по дължина и дебелина игли. Винаги казвайте в аптеката за какви инжекции са иглите.