На мен ми се струва , че има връзка между NК-клетките и ендометриозата или по точно , че NК са следствие от ендометриозата , но не е задължително след като имаш NК да имаш и ендометриоза , защото те може да са провокирани от друг инфекционен или автоимунен процес. В този ред на мисли всъщност ендометриозата какво заболяване е - автоиминно ли, гинекологично ли?
В КИРМ има ендометриозен панел :
Ендометриозата е често срещано гинекологично заболяване, характеризиращо се наличието на ендометриална тъкан извън матката. Засяга приблизително 20-40% от жените с репрподуктивни проблеми. Съществуват голям брой доказателства, че имунологичните механизми играят важна роля в патогенезата и патофизиологията на ендометриозата. Имунологичните прояви при пациенти с ендометриоза са свързани с повишени В-, Т- и NK-клетъчни отговори. Промените в В-клетъчния отговор могат да бъдат установени, чрез повишените серумни нива на автоантителата, включително анти-фосфолипидни и анти-нуклеарни натитела, промените в Т-клетъчната активност се измерва чрез ембриотоксичен тест (ЕТА) и активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP). NK- клетъният отговор се оценява чрез повишена NK-клетъчната цитотоксичност. СА-125 също се използва като маркер за ендометриоза.
Панелът включва следните тестове:
Антифосфолипидни антитела (АРА)
Активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP)
Антинуклеарни антитела (АNА)
Тест за ембриотоксичност (ЕТА)
NК-клетъчна активност (NКа)
СА-125
Моят док. има съмнения за ендометриоза и на фона на имунологията ми се чудя първо този панел ли да направя и да се пощадя малко или лапарото , което ще даде окончателната присъда?
Имам задържани фоликули последните два цикъла , късна ову, този цикъл преждевременна лутеинизация на фоликулите - ановулаторен , въпреки стимулацията за инсе, NK, антифосфолипидни и т.н.