0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
здравейте, Бърди. днес сте малко под обсада :D
какво мислите за имунопрофилактиката при деца над година? мултивитаминни сиропи, напр. Саностол; Ехинацея капки; Осцилококцинум - противогрипен хомеопатичен продукт...
не можем с тези съвременни храни да осигурим необходимите витамини и минерали на децата. в този сезон положението с вирусите ни държи на педал. какво можем да направим за да опазим децата здрави и да повишим устойчивостта им към вирусите и бактериите?
благодаря, слънчев ден :D
Не давам и не използвам нищо от посочените от Вас неща. Не вярвам че работят.
Нищо не е нужно да правите, освен противогрипната ваксина.
Не може да се "профилактира" нищо от тези състояния.
Само качествената храна, добрите условия и стандарт на живот, и добрите дрешки са от значение. + добра ваксинационна програма и качествени ваксини.
Обикновените заболявания при децата са вид тренинг за имунната система. Без тях не може.

Оставете настрана тези мухлясали руски идиотии за "профилактики", живот под часовник, казармен манталитет. Детето не е обект, то е човек. То има право да се разболее, да кашля, да има хрема... не е нужна паника- нужно е консервативно поддържащо лечение, а не хиперболи. Капки тук, Панадол там, почистване на нослето, следене за инфекция, сдържан подход при употреба на антибиотици.

Не ползваме следните идиотии:

*Вит Ц+ калциев глюконат+Тантум-верде.
*Коларгол, всякакви Еуфорбиуми, Осцилококциннуми и други подобни.
*Ентерол

"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Попада на около 50 перц крива- което е идеалното за възрастта...

извинявам се  :oops: за намесата и въпросите /не Ви изпитвам  :lol:/, но нали сме си любознателни /момичетата, които пишем тук/  :wink:, та какво означават тези проценти на кривите? Благодаря.
Тези криви отразяват вариантите в нормалните размери в зависимост от възрастта.
Всеки показател (обиколка на главата, например) си има горна, долна стойност и идеална (средна) стойност за съответната възраст.
Най-ниското място е 10 перц крива. Най-високото- 75 перц крива.
Идеалното-50 перц крива.

Нанасяйки измереното по тези криви добиваме точна представа:

*къде е в момента детето с измерения от нас размер- на коя място попада измереното съответно на набора криви.
*динамиката в сравнение с предишните измервания- отразява тенденциите.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Много благодая!
Няма да коментирам нищо относно педиатрията у нас и всичко останало , щото ще заема много място и коментара няма да е приятен за четене.
Нина
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Попада на около 50 перц крива- което е идеалното за възрастта...

извинявам се  :oops: за намесата и въпросите /не Ви изпитвам  :lol:/, но нали сме си любознателни /момичетата, които пишем тук/  :wink:, та какво означават тези проценти на кривите? Благодаря.
Тези криви отразяват вариантите в нормалните размери в зависимост от възрастта.
Всеки показател (обиколка на главата, например) си има горна, долна стойност и идеална (средна) стойност за съответната възраст.
Най-ниското място е 10 перц крива. Най-високото- 75 перц крива.
Идеалното-50 перц крива.

Нанасяйки измереното по тези криви добиваме точна представа:

*къде е в момента детето с измерения от нас размер- на коя място попада измереното съответно на набора криви.
*динамиката в сравнение с предишните измервания- отразява тенденциите.

Благодаря. Ето, че днес научихме нещо ново, значи денят ни няма да бъде пропилян  :lol:[
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 12:45:46 pm от denito »

*

Birdie

• 11040
Много благодая!
Няма да коментирам нищо относно педиатрията у нас и всичко останало , щото ще заема много място и коментара няма да е приятен за четене.
Нина
Независимо че не ми се получава, не искам да критикувам.
Искам само да разберете и да видите как се правят нещата по принцип, защо са достоверни, защо работим без "специалисти" в 90% от времето ни, колко нещата са различни (не модерни) и колко доверие имаме когато приемаме качествени критерии за интерпретация. Проблема е в подхода и в достовернността на базовите знания на всеки педиатър, стоящи зад всичко това.

И да видите, че нещата са унифицирани днес- както аз разчитам кривите, така ги разчитат навсякъде.
В Бг затова всеки говори различно-защото никой не знае точно.За всеки педиатър мястото 50 на кривите е място 50, а не 10.

Има и редица хора в Бг, които не искат другите да знаят-за да имат монопол и да богатеят на чужд гръб (Муст..., фамозния Чавд..., Марин...а). Как? Измислят си медицина, която после представят за достоверна. Като кръщават всеки друг, посмял да ги оспори като идиот. Единият от тези персони даже раздава (продава) "свидетелства" за "квалификация"... другата продава Фризопеп в такива количества, които даже цяла Германия не потребява.

Хора, пазете се от тези неща!
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
В случая мога само едно да кажа - ДОКТОРЕ БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Благодаря Ви че Ви има,
Благодаря Ви, че отделяте толкова време за нас и нашите съкровища,
защото ако не сте Вие, ние колкото и да разбираме, защо се правят толкова грешно нещата в БГ -св.консп.?!?! /медицина, образование и т.н./, нямаше да има с кого да се консултираме, на кого да вярваме, че ще ни даде най-доброто решение и в крайна сметка щяхме да бъдем нон-стоп манипулирани поради безизходицата, в която сме поставени ..., а сега? - сега благодарение на Вас имаме възможност не само да разсъждаваме, но и да действаме по правилно и добре за нашите дечица.
Благодаря Ви!!!

*
Много благодая!
Нина
Независимо че не ми се получава, не искам да критикувам.
Искам само да разберете и да видите как се правят нещата по принцип, защо са достоверни, защо работим без "специалисти" в 90% от времето ни, колко нещата са различни (не модерни) и колко доверие имаме когато приемаме качествени критерии за интерпретация. Проблема е в подхода и в достовернността на базовите знания на всеки педиатър, стоящи зад всичко това.

И да видите, че нещата са унифицирани днес- както аз разчитам кривите, така ги разчитат навсякъде.
В Бг затова всеки говори различно-защото никой не знае точно.За всеки педиатър мястото 50 на кривите е място 50, а не 10.

Има и редица хора в Бг, които не искат другите да знаят-за да имат монопол и да богатеят на чужд гръб (Муст..., фамозния Чавд..., Марин...а). Как? Измислят си медицина, която после представят за достоверна. Като кръщават всеки друг, посмял да ги оспори като идиот. Единият от тези персони даже раздава (продава) "свидетелства" за "квалификация"... другата продава Фризопеп в такива количества, които даже цяла Германия не потребява.

Хора, пазете се от тези неща!

абсолютно вярно, особено последния абзац!
много правилно сте усетил нещата дори и от далече :)
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
С риск да бъда наругана - хайде да не плюем толкова много по педиатрите в БГ. Аз виждам и двата лагера, повярвайте ми - кадърни лекари има и на едното място и на другото. Не всички са некадърници. И ще кажа нещо - единствено и на 100% се доверявам само на българската си педиатърка. Защото знам, че чете, учи и копира най-доброто отвсякъде, за да е максимално полезна на пациентите си. Ако има такива, които не четат - то това е техен проблем. Наш е да отсеем доброто жито от плявата.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
С риск да бъда наругана - хайде да не плюем толкова много по педиатрите в БГ. Аз виждам и двата лагера, повярвайте ми - кадърни лекари има и на едното място и на другото. Не всички са некадърници. И ще кажа нещо - единствено и на 100% се доверявам само на българската си педиатърка. Защото знам, че чете, учи и копира най-доброто отвсякъде, за да е максимално полезна на пациентите си. Ако има такива, които не четат - то това е техен проблем. Наш е да отсеем доброто жито от плявата.

това звучи доста окуражаващо - радвам се че има и добри педиатри в България.
Ganka ако обичаш сподели името на твоята педиатърка и къде работи. Благодаря от името на всички бебчета, които ще могат да се възползват от нейните професионални услуги.

*

Ganka

• 5926
Работи във Варна в ТУБ диспансера, но също така и с джипи. Не знам дали е уместно да спомена името й тук без да съм говорила лично с нея. Но освен нея има още една нейна колежка, с която комуникирам. Това са за мен лекарите, на които имам огромна вяра - млади, с желание да четат и да се учат. Лично моята лекарка е кърмила детето си до година, без ексцесии в захранването или залитания в определени посоки. До сега не ми се е случвало да съжалявам, че съм я слушала при отглеждането на детето си.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
Гане, далеч съм от мисълта, че всички педиатри в България не стават и едва ли някой мисли така, напротив, повечето от тях стават. Мен ме учуди до къде чак се носи славата на цитираните от доктора в последния абзац от постинга му двама лекари :lol:
Апропо аз съм безкрайно доволна от нашата педиатърка, жена на около 48-50 г. Почти година вече и нямам никакви забележки към нея, нито за захранване, ваксини, кърмене, сега се сблъскахме и с първия вирус, ами супер адекватно реагира жената :)
*

Ganka

• 5926
Чефи, все пак доктора е завършил в България, случва му се да говори с българи, нормално е да има някакви наблюдения за гореспоменатите лекари. Просто няма нужда да се реагира остро срешу всички лекари в БГ.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Понеже се коментира - да споделя. Далеч не мисля, че всички педиатри са неудачници, но!!!!! цялата ни медицина и педиатрията в частност започват като че ли все повече да се крепят на стари лаври. Вярно е, че имаме прекрасни лекари, но все повече се увеличават търговците измежду тях. Незнам дали условията, в които живеем ги принуждават, но за да си лекар, учител и подобни професии, които в най-истинския смисъл служат на обществото е призвание преди всичко, а не е достатъчно примерно да си кандидатствал я за адвокат, я за тракторист и ако не стане, айде лекар. Аз лично докато си избера педиатър с доста майки съм коментирала и гледах да избегна тези педиатри, които казват:
Много е добре да оставяте детето да плаче - развивали му се белите дробове! Ами аз незнам сестра ми като не е плакала да и е недоразвит белия дроб. За мен най-естественото нещо е майката да гушне и успокой детето си, поне животните така правят, а ние уж сме разумни. Аз си наблюдавам котката!!!
Като имало детето запек -веднага да му се мушне в дупето - подострен сапун, мушкато, термометър, клечка с боров възелин....Айде моля ви, що за идиотщини. Аз не отричам народната медицина, но при условие, че едно време другата е била далеч не толкова развита. Дупето на детето да не е кошче.
Мазането със свинска мас, на което аз замалко да се вържа, добре, че има форума.
Това по отношение на педиатърските съвети, които мога да подредя в далеч по-голям списък.
У нас почти няма двама души, които да излязат с единно мнение.
Отделно стои въпроса с небрежността, забравянето, нехайството.....
У нас един личен лекар поема безкрайно много пациенти, далеч над възможностите му да запомни и отдели необходимото внимание - всичко с цел печалба. Това аз не го разбирам. Затова изказвам възмущение от цялостната обстановка у нас по отношение на медицината, щото конкретно за това говорим.
Иначе не отричам пак повтарям - ИМАМЕ КАЧЕСТВЕНИ ЛЕКАРИ, но бледнеят, с лупа да ги търсиш и обикновено са доста натоварени.
Моят опит за съжаление от както се е родила Кристина е карйно неприятен. Дано да е до днес, когато пак ме изправиха на нокти.
Извинявам се за емоционалния пост, но не се въздържах.
*
д-р Birdie, аз ще се позабавя със снимките, защото нещо не се справям с фотоапарата.   Моля обаче за помощ по друг въпрос. Накратко - ние бяме със секретите от очите дето един месец ни "лекуваха" с всевъзможни капки. Микробиологията, която аз си пуснах "на своя глава" беше Staphylococus Haemolyticus (269) -  единични. Оскъдна колонизация с условно-патогенна микрофлора. По ваш съвет спрях всякакви капки и физиологични разтвори.
В момента ако се наревем и излязат сълзи - секрет няма, но ако не сме ревали цял ден се появяват като гурелчета. Лошото е, че и вечер нослето леко похърква, въпреки че от там секрети няма.
Наближава ваксина и изпадам в ужас от новите "лечения" които се задават... :balk_150: Разбира се, може да отидем с изрядни очи и нос и да не споделя въобще за тези неща с педиатъра, но се притеснявам дали не е опасно при ваксинацията?
*

Birdie

• 11040
Чефи, все пак доктора е завършил в България, случва му се да говори с българи, нормално е да има някакви наблюдения за гореспоменатите лекари. Просто няма нужда да се реагира остро срешу всички лекари в БГ.
Добрите са малцинство.Те не променят общата картина към по-добро. Те нямат глас за да се спре множенето на хм... "другият тип". Става обратното- типове като Чавд... или Мустак... задушават всичко,което остро ги критикува с аргумента за "две мнения". Да,ама няма две, защото второто е грешно.

Тези двамата доминират и "цъфтят"-не младите, които знаят и искат да могат.
Но хората ходят при тези, и затова си пият с години Зиртек или Фризопеп. За нищо.

Аз съм завършил в Бг. Работил съм в Бг 4 години. Баща ми беше педиатър 28 години. Познавам системата както малко от Вас я познават. Много от преките ми роднини са (бяха, защото всички са покойници) лекари. След като взех специалност навън и започнах да работя навън, постепенно разбрах и осъзнах колко трагични са нещата с тази специалност в Бг. И то в Гърция, която честно казано не може да е образец на образцова школа.
Моето участие в двата форума е от желание хората да станат свободни. Като избират.
Да избират. Да знаят защо и по какво да избират.

Да скъсат с:
*тези държавни "педиатрии", детски кухни, отвратителни кабинети, комични фигури,
*да се записват като ученици из разни дж.п кабинети, да се съгласяват с диктата и фашисткото отношение на управляващата сган към собствения си народ.

Да сте виждали немски форуми от майки с толкова безкрайни базови проблеми? Да сте виждали майки по такъв начин буквално да се страхуват за децата си, или да са се превърнали в ходещи медицински енциклопедии? От добро ли става всичко това? От качествена педиатрия ли става това?

Просто тези майки в Германия нямат проблеми в страните си. А ги нямат защото имат свястна педиатрия. Вие например в Германия защо толкова трудно попадате при други специалисти? Защото никъде не се препраща така, както в Бг. Това за квалификация ли говори? В това, което споменавате, виждам повече носталгия, отколкото обективност. Аз се научих да избягвам този капан- той увлича в пясъците на своята безнадеждност.

Ако изключим въпроса с АБ миналата година, с всичко което са Ви казали или препоръчали аз съм бил в пълно съгласие. Не Ви ли прави впечатление? защото говорим общ език... затова е така. Да са ви препоръчвали за малчо да :

*пръскате с Тантум верде
*да давате Ентерол, цитрат, калциев глюконат от ампули?
*да са Ви давали изобщо лекарства от ампули за пиене?
*да са Ви отлагали ваксини за глупости?
*да Ви изписват за нищо 5-6 медикамента
*да не могат да се ориентират изобщо, и да говорят глупости по базови педиатрични проблеми? можете ли да си спомните за поне един немски лекар да ви е препоръчвал мушкато или сапунче "за разхлабване" на бебето Ви? или пък да го мажете със свинска мас? Вие сте имали късмет в Бг, ако сте имали педиатър, който не Ви ги е препоръчвал тези неща. Но хилядите други майки, които не са имали този късмет?

Решаването на Бг проблеми започва с осъзнаването че ги имаме...
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 17:44:04 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Гане, далеч съм от мисълта, че всички педиатри в България не стават и едва ли някой мисли така, напротив, повечето от тях стават. Мен ме учуди до къде чак се носи славата на цитираните от доктора в последния абзац от постинга му двама лекари :lol:
Трима са, не двама...
Ами писах в клуб "Алергии" на дир.бг преди време.
Знам им глупостите-там можете да прочетете трагедийните "плодове" на техните идиотии.
А и тук има една, две майки на които много горещо се мъчих да помогна да изоставят "тактиките им" и мисля че успях...  :wink:
Но е много трудно да убедиш майки изпаднали в пълна психологична зависимост от тези кретени (простете за тежките изрази, но те са адекватни на практиките им)че това не е верния път. Аз ги разбирам. С тъга. Просто искам да помогна вземайки личен риск.
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 16:39:56 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
 За нашата настояща педиатърка искам да споделя, че вместо с доверие и с леко сърце да ходя при нея, ние само се лъжем. Лъжя я, че захранвам Малчо още от 45-тия ден, лъжа я, че давам редовно витамин Д, лъжа я, че му слагам поредните капки, лъжа я, че отпушвам нослето с физиологичен разтвор. Не смея да и кажа какво мисля,  нито да споделя съвсем нормалните си майчини страхове от още по-големият страх какво ли лечение ще и хрумне този път :(.
 Ето така не се ходи при лекар! Това не са нормални отношения лекар-пациент, надявам се като се преместим при друга декември, да имаме с Малчо по-голям късмет!
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 17:43:28 pm от Lan »
*

Birdie

• 11040
д-р Birdie, аз ще се позабавя със снимките, защото нещо не се справям с фотоапарата.   Моля обаче за помощ по друг въпрос. Накратко - ние бяме със секретите от очите дето един месец ни "лекуваха" с всевъзможни капки. Микробиологията, която аз си пуснах "на своя глава" беше Staphylococus Haemolyticus (269) -  единични. Оскъдна колонизация с условно-патогенна микрофлора. По ваш съвет спрях всякакви капки и физиологични разтвори.
В момента ако се наревем и излязат сълзи - секрет няма, но ако не сме ревали цял ден се появяват като гурелчета. Лошото е, че и вечер нослето леко похърква, въпреки че от там секрети няма.
Наближава ваксина и изпадам в ужас от новите "лечения" които се задават... :balk_150: Разбира се, може да отидем с изрядни очи и нос и да не споделя въобще за тези неща с педиатъра, но се притеснявам дали не е опасно при ваксинацията?
Нямате проблем с ваксината.
Само да му погледнат ушичките преди ваксинация.
Нито с гурелчетата имаме проблем.Почиствайте със стерилна марличка, напоена с физ. разтвор. Мийте ръцете на детето по възможност редовно.
Резултата от посявката не е тревожен.
Sir Alec Guinness
*

Ganka

• 5926
Съжалявам, не ми се влизаше в такава полемика точно с вас, не ми се спори за такива неща, не желая с носталгия да се връщам назад. Аз също съм от лекарско семейство и знам много неща от тази сфера. Имам прекрасни примери пред себи си за различни неща - за добри лекари, за посредствени лекари, за кошмарни лекари.
Немски форуми рядко чета, майките тук безропотно се съгласяват с всичко, което им кажат лекарите просто защото така са научени - тук имат една политика и всеки си я спазва. Имат си огромна вяра в лекарите и се съобразяват с това, което им се каже. Аз не мога да бъда съгласна с диагноза "бронхит", 40 градуса температура, при която детето ми е полумъртво и да ми кажат, че видиш ли лечението му е студен влажен въздух. Аз такова лечение не приемам. От тогава този лекар няма моето доверие. Детето ми е с 39 градуса температура, диария и е обезводнено - виждат го в болницата и ми казват - аааа, нищо му няма, малко е обезводнено. Това и аз мога да го видя, до толкова разбирам все пак. Нито погледнаха памперса, нито взеха секрет да видят от какво е, нито го задържаха в болницата, за да не стане проблем - това не е адекватно лечение. Не може моята лекарка в БГ по телефона да каже как да се справя с положението и да пресека проблема, а тук да ми се говорят глупости. Също така да ми дадат Perenterol, който явно има същите съставки, които вие не одобрявате. Или последния преглед - докторе, има хъркане в носа, какво може да е - ами трета сливица, ама няма кой да отвори да погледне. Е, как да се доверя???
Тук майките са след стерилитет, дългогодишен при това, и понякога може да са повече от изнервени, притеснени и с желание да се направи всичко за децата им, но ако на мен не ми харесва какво е казал един доктор - отивам и му казвам, или го сменям. Не влизам със страх в ничий кабинет. Защото става дума за живота на детето ми.
А по въпроса за кадърните лекари - юни месец направих мисед с второто ни дете - лекарите в Германия са ме оставили 10 дена с мъртъв плод без да го видят. Лекарите в БГ ми спасиха живота. Така че като се сравнява - хубаво е да е адекватно. Моля ви.

*

Тук майките са след стерилитет, дългогодишен при това, и понякога може да са повече от изнервени, притеснени и с желание да се направи всичко за децата им, но ако на мен не ми харесва какво е казал един доктор - отивам и му казвам, или го сменям. Не влизам със страх в ничий кабинет. Защото става дума за живота на детето ми.

Гане, нямам избор - мога да я сменя декември месец. Такъв е закона. До тогава - тя трябва да ни слага ваксините. Не виждам смисъл да и казвам какво мисля, освен че ще ме гледа на кръв и ще ми обяснява нещо си, смисъл друг няма.