При спиналната може да се получи реакция към упойката, да се наложи да повърнеш, да усетиш малко след това болките, но чак пък усложнения
За забавянето на раждането - не мисля че има такова нещо. И двете упойки действат върху периферните нерви (Мели, поправи ме ако греша). Не би трябвало да има чак такива странични ефекти.
Аз съм със спинална - не съм усетила дискомфорт, болки в кръста, главоболие. Единствената ми реакция към упойката беше, че след излизането от операционната повърнах, но това е защото направих алергичен шок. Упойката не беше подходяща за мен.
Кръстницата на сина ми ражда с епидурална. Не е имало забавяне на раждането, не е имала странични ефекти. Даже каза, че се е почувствала доста добре от това, че я е сложила. Раждането протече в рамките на 4 часа - от разкритие, подготовка и самото раждане. Понеже тук е задължително едва ли не да се ходи на училище за бременни, за да знаеш какво следва - тя беше ходила. Оказа се, че това, което са я учили за дишането, няма нищо общо с това, което се е наложило да прави по време на раждането. Освен това една опитна акушерка илилекар могат да помогнат много, за да се справиш по-лесно.
Нещо лично - в деня преди секциото бях ужасно уплашена. Малко преди него гледах филм за операции, за раждане. Там една жена раждаше с треска. Беше ужасно мъчително преди да решат да я оперират, понеже трябваше да стабилизират малко. Мислех си колко е ужасно всичко, как няма да успея и куп други ужасяващи мисли, преминаващи и през вашите глави. В деня на операцията, аз която имам страх от игли, понесох пукане на две вени, вземане на кръв за изследвания и още куп други манипулации стоически. Дойде момента да влизам в оперционната. Сядайки на операционната маса от нерви цялата се тресях. Анестезиоложката ме помоли да опитам да се успокоя, за да сложи упойката. Не знам от къде намерих сили, за секунди спря треперенето. Почувствах спокойствие и увереност, че всичко ще е наред. Двайсет минути по-късно чух плача на сина си. В този момент си помислих, че всичко, което съм направила си е заслужавало.
Когато ви обземе страх, нервност, несигурност - спомнете си през какво сте минали и какво ви очаква. Това е далеч по-хубаво и несравнимо!