0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неделно училище
« Отговор #280 -: Март 28, 2007, 14:28:09 pm »
Много ми беше любима тази книга "От две до пет".
Там имаше
"Мамо, завий ми задния крак"
"Обичам чесъна, той мирише на салам"
"Защо казваш, че чичо се е качил на главата на леля, като той най-спокойно си стои на стола?"

"-Какво е раят?
- Ами, там има ябълки, круши, цветя, праскови...
- Разбирам. Раят е компот"
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #281 -: Март 28, 2007, 15:10:53 pm »
Аз от доста време се опитвам да намеря логика в образуването на множествено число на думата дете. Едно хлапе твърдеше, че е детета.
:lol:

Да, това е много интересна тема от езиковото развитие на детето. Беше любимата ми от иначе така трудната психолингвистика. В речта си, детето се стреми към регулярни употреби на езиковите форми, не само за образуването на мн.ч. Детето използва основните и универсални принципи в образуването на езиковите форми и съотнася изключенията от правилата към тях. Например детето на моя приятелка, на възраст около 3-3,5години, ми обясняваше един ден как се страхувало от някаква буболечка. Пита ме дали и мен ме е страх толкова. Отговарям й, че аз съм безстрашна по отношение на буболечките, а тя казва "Значи аз съм страшна". Дори и да я е чувала думата страхлива, в което не се съмнявам, тя не я употреби, а точно казано на обикновен език, по логика заключи, че тя е страшна. :)

« Отговор #282 -: Март 28, 2007, 15:11:21 pm »
 :D  :D  :D
Като сме тръгнали на там, една моя приятелка ми разправеше следната весела случка:
Като малка, когато била в компанията на роднини заедно с тях пеела "Болен лежи Миле под юргано"  :)
След време естествено разбрала, че е Попйорданов. Смях ... И казва: Е, от къде да предположа, че им съобщават и фамилиите, като са болни.
Детската логика е вързала лежането с юргана  :D
« Последна редакция: Март 28, 2007, 15:39:20 pm от mmery »
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #283 -: Март 28, 2007, 15:30:04 pm »
Аз напоследък няколко пъти срещам думи като инвестицйи, акцйи и други такива дивотйи. Как се произнасят тези неща?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #284 -: Март 28, 2007, 15:38:03 pm »
А и много ме радват реклами например, че нещо е с иланг-иланг и пачули, клъстери и при това с ефервесцентна формула. Едва ли не, колкото повече непознати думи има в рекламата, толкова повече ще се търси продукта. Как да си купим сапун без пачули или прах без формула? А за клъстерите просто думи нЕма.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #285 -: Март 28, 2007, 15:39:13 pm »
Публикувано на уеб-страница:

Услуги, предлагани от доставчик на Интернет

Потдръжка Software & Hardware.
Потдръжка на вашият офис, фирма, лан мрежи, сървари.

:lol:
Намерихме нашето синче.
« Отговор #286 -: Март 28, 2007, 15:55:00 pm »
St ми напомни за още един пример от "От 2 до 5" - там едно детенце реши, че гъсокът е мъж на гъсеницата.

А за "Миле под юргано" - време е и аз да си призная как до 4 клас упорито отказвах да рецитирам "Родна реч омайна, сладка", защото не исках да произнасям неприлични думи като "о,майна". Аз съм от Пловдив, както може да се сетите :) В 4 клас учихме за родопското омайниче и ми светна най-после каква е истината...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #287 -: Март 28, 2007, 16:12:56 pm »
Пък аз дълги години си мислех, че Вили Казасян се казва Вилика Засян  :lol: :lol: :lol:

Ето още една снимка:
« Отговор #288 -: Март 28, 2007, 16:32:12 pm »
време е и аз да си призная как до 4 клас упорито отказвах да рецитирам "Родна реч омайна, сладка", защото не исках да произнасям неприлични думи като "о,майна". Аз съм от Пловдив, както може да се сетите :) В 4 клас учихме за родопското омайниче и ми светна най-после каква е истината...
:D  :D  :D
Това ме развесели с глас. Колежката ми ме гледа странно, защото успоредно с това обработвам нещо служебно на компа.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #289 -: Март 28, 2007, 18:22:49 pm »
Пък аз дълги години си мислех, че Вили Казасян се казва Вилика Засян  :lol: :lol: :lol:

сестричке, здравей! аз като малка ходех на детска ясла на улица "Неоф Етрилски" :)

колкото до "о, майна", аз като дете рецитирах "Радецки" така - "Гооол в ръката с нож". не нарочно, разбира се - така го чувах.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #290 -: Март 28, 2007, 19:12:32 pm »
Да знаете, че "От две до пет" и на мен ми беше любима книга. :lol: :lol: :lol:
Сещам се за по-късни обърквации, Илфи Петров. Мноооого време ми трябваше да разбера, че са двама. А също, неизвестно защо четях ЕкрюлПоаро. Ми като чета бързо и хващам по 2-3 букви, така е. И чак когато майка ми ми обясни какво точно значи името му, разбра как всъщност го произнасям. Че и пиша на това отгоре :lol:. В лексикона на една приятелка.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #291 -: Март 28, 2007, 19:41:12 pm »
аз бях убедена, че са Гиоптри, а не Диоптри.
« Отговор #292 -: Март 28, 2007, 20:45:43 pm »
До втори или трети клас казвах "почити" (почти).
*
« Отговор #293 -: Март 28, 2007, 22:16:42 pm »
Едно време името Трендафилка Немска се споменаваше много често по телевизията, не си спомням актриса ли беше точно, но много деца го чувахме Трендафил Канемска и се чудехме къв е па този, с тази женска фамилия :lol:.
И понеже се заговорихме за детството, си спомних, че майка ми все като ми кажеше да се загащя, аз подпъхвах всичко отпред, а отзад оставаше да ми стърчи блузата :wink: и нашите ми сложиха никнейм "Oпашката"  :mrgreen:
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #294 -: Март 28, 2007, 22:26:32 pm »
Сетих се и друго. В градинарска възраст още, един ден питам мама, какво значи колисти. Тя се чудила, чудила, пък ме накарала да кажа къде съм го чула това. И аз съм изпяла " Вятър колисти в гората пилей". Ми дотогава не бях чувала някой да използва умалително за вятър.
*
« Отговор #295 -: Март 28, 2007, 22:39:01 pm »
ПодсетИхте ме за нещо, което видях в нашия форум. Едно момиче питаше "Кога се прави цитона маска?"  :lol:
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #296 -: Март 28, 2007, 23:18:42 pm »
Брат ми като беше малък казваше "конечи" - това е умалителното на конец. :lol:

А на палячовците - "бабачо джок"  :lol:

На петлите - "петели"
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #297 -: Март 29, 2007, 00:44:53 am »
Едно време името Трендафилка Немска се споменаваше много често по телевизията, не си спомням актриса ли беше точно, но много деца го чувахме Трендафил Канемска и се чудехме къв е па този, с тази женска фамилия :lol:.

И аз бях едно от тях :lol: :lol: :lol:, дори спорехме с брат ми и след моето откровение, как чувам това име, той много ми се смя :D.

Тя беше от "Текста четоха....Трендафил Канемска" :lol:
*
« Отговор #298 -: Март 29, 2007, 05:22:02 am »
Вижте какви смешки са написали журналистите от Новинар на тема АРТ: http://www.novinar.org/?act=news&act1=det&sql=MjIxNDsxMg==&mater=MjIxNDs0Mw==
http://www.novinar.org/?act=news&act1=det&sql=MjIxNDsxMg==&mater=MjIxNDs0NA==
Много е тъжно колко неграмотни са "грамотните журналисти", че дори не могат да превеждат правилно :(
« Отговор #299 -: Март 29, 2007, 10:18:28 am »
Rozy - мен ИЦИС-а ме прати в музиката на първо четене...  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!