Не съм чувала цитомегаловирусът да дава отражение в цитонамазката. Той главно се предава чрез слюнка, и естествено по полов път. Най-честият източник за зараза са малки деца, които ходят на детска градина. И за да се предпази човек не трябва да ги целува по устата, като се сменяват памперси да се измиват ръцете много хубаво, и подобни неща...
В един момент съжалих, че съм си направила изследването сега, вместо преди да забременея, но честно казано толкова много изчетох, а за този вирус късно прочетох...
Иначе той е най-опасен за плода, ако майката се е заразила за първи път по време на бременността. А от моите изследвания сега не може да се каже кога е станало заразяването. Д-р Даскалов ми даде насока какво да се прави на тоя етап, но наистина е прав, когато казва, че тези изследвания трябва да се направят преди забременяването. Даже скоро четох в един американски сайт, че не препоръчват да се прави изследването по време на бременност, без наличието на оплаквания, защото е трудно да се интерпретират резултатите пост фактум. Абе, малко е тъмна индия тоя вирус и дано го преборим, че направо не мога да спя от напрежение и от мисли какво може да се случи...