0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

спермограма-резултати
« -: Юни 02, 2005, 17:15:16 pm »
Здравейте,

Аз съм нов потребител. Със съпруга ми сме женени от септември 2003 и правим опити за бебе, но по-сериозно от януари 2005.
Днес той си прави спермограма и моля за коментар на резултатите.

Предварително благодаря.

Въздържание повече от 5 дена
Обем на еякулата  2,8 млн.  /1,5-6,0 млн./
pH 7,5    /7,2-7,8/
Вискозитет нормален
Брой на сперматозоидите 94 млн./мл.     /40-120 млн./
Подвижност  40 % добре подвижни  />60 %/
                      10 % слабо подвижни
                       50 % неподвижни
Скорост  10 микрона/сек.    />10 мк/
Метод на Хиние 100 сп.   2мин. 48 сек.
Морфология  40 % нормални   />60 %/
                       60 % с отклонения
10-12 левкоцити на поле

Благодаря
     :)
спермограма-резултати
« Отговор #1 -: Юни 03, 2005, 09:59:10 am »
Здрасти Теди, желая ти успех и да не се задържаш много в нашата групичка :wink:  (това го пожелавам на всички де, да се преместим в клуб с друга тематика скоро!)

Като гледам формата, сп-мата е правена в Майчин дом? За съжаление там нищо не разбират от правене на сп-ми и най-добре е час по-скоро да направите спермограма на наистина добро място - някой инвитро център, можем да ти препоръчаме. Цените не са по-високи. Тази може направо да я забравите. Тук има много, много двойки, които са загубили ценно време, разчитайки на резултатите на сп-ми от Майчин дом, включително и аз!

Майчин дом за мен е отлична клиника и лично аз там ходя и имам най-много доверие, обаче за спермограми просто НЕ СТАВА. Въздържанието също трябва да е не-повече от пет дни, тъй като референтните области са за въздържание 3-5 дни, а и при по-голямо въздържание страда качеството на сп-дите.

Много си го говорим това тук, че сп-ми в Майчин дом и в Цибалаб (и там не ги знаят въобще тия работи) НЕ бива да се правят!! Много по-лесно е даже да кажем къде е надеждно, отколкото къде не е, тъй като това е строго специализиран труд и изисква специфични умения.

Стискам палци за добри резултати от място, на което можете да се доверите!
Благодаря ти, Бени!

спермограма-резултати
« Отговор #2 -: Юни 03, 2005, 11:10:35 am »
За съжаление лекарят ми ме насочи за спермограма към Майчин дом, преди да прочета информацията в този сайт.
Къде би ме насочила?
Прочетах част от мненията в сайта и разбрах, че много момичета препоръчват клиниките на д-р Шерев и на д-р Тачева като по-добри, но в коя от двете да отидем?
И дали пак да направим обикновена спермограма, защото видях, че се предлага и разширена, но тя струва 140 лв. при Щерев, а при Тачева няма такова понятие/ там има само обикновена спермограма и морфология по Крюгер, което ще излезе общо 55 лв./. Кое е по-добре да предпочетем?
Вие какво избрахте?

Теди
спермограма-резултати
« Отговор #3 -: Юни 03, 2005, 11:21:21 am »
Теди, и мен лекарката ме прати в Майчин дом да правим сп-ма на Мъжо! :twisted:  Ама на, минало!

Ние лично ходим в Репродуктивно здраве. Обикновената струва там 15 лева, но не включва никаква морфология. Казват, че обикновената е достатъчна, за да се разбере има ли нужда от по-нататъшни (и по-скъпи) изследвания... Един вид, ако брой и подвижност са наред, не се налагат по-нататъшни изследнания. Ако имате възможност, може пък да платите 55 лева и да направите по-разширената, включваща морфология на другото място, при д-р Тачева. За най-разширената според мен засега няма нужда, или можете да я направите ако не са ви хич проблем тези 140 лева.

Мисля, че няма да сбъркате с което и да е от тези две места. В Репродуктивно здраве обикновено искат предварително записване - тел. им го има на сайта им.

Спазете наистина и дните за въздържание по-точно.

Стискам палци, пиши как е минало!
Благодаря ти, Бени!

спермограма-резултати
« Отговор #4 -: Юни 03, 2005, 15:29:28 pm »
Благодаря ти.

Май ще направим първо обикновена, дано всичко да е наред и да не се наложи разширена.
Ще пиша непременно другата седмица.
*

Anonymous

спермограма-резултати
« Отговор #5 -: Юни 07, 2005, 16:15:26 pm »
Здравейте отново,

Преди малко се върнахме от клиниката на д-р Тачева с направена спермограма и морфология по критериите на Крюгер.
Резултатите не са много добри, да не кажа направо лоши според д-р Тачева.
Моля ви за вашия коментар:

след полово въздържание 4 дни обем на еякулата 3.9 мл,
pH  7.6
цвят нормален
вискозитет нормален
време на втечняване 20 мин.
концентрация на сперматозоидите 24х10 на шеста млн/мл
общ брой на сперматозоидите в еякулата 93 600 000 млн.
сперматозоиди с нормокинеза 18 %
сперматозоиди с хипокинеза 24 %
сперматозоиди с акинеза 58 %
брой нормокинетични сперматозоиди/мл  4 320 000
общ брой нормокинетични сперматозоиди  16 848 000
аглутинация-не
агрегация-не
левкоцити  5-6  на поле
епителни клетки-не
еритроцити-не
желатинови конгломерати-не

По критериите на Крюгер 7% сперматозоиди с нормална морфология   />14%/
93% с отклонения в морфологията
Teratozoospermia index 1.66   /нормални стойности <1.6/

Заключението е: Asthenozoospermia

Какво е вашето мнение, може ли да се направи бебе по естествения начин с такива резултати и какъв е шанса?

Д-р Тачева каза, че направо сме за асистирани технологии и ни насочи към андролог.

Бихте ли ми препоръчали някой. Чухме за д-р Кацаров, можем ли да му се доверим, разбрахме че не работи със здравната каса. Какви са цените на прегледите при него?
Бихте ли ни насочили, ако знаете, към някой друг, който работи с касата.

Много ще съм благодарна,ако ми отговорите.
Благодаря
спермограма-резултати
« Отговор #6 -: Юни 07, 2005, 16:16:55 pm »
Гостът съм аз.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
спермограма-резултати
« Отговор #7 -: Юни 07, 2005, 16:24:42 pm »
Цитат на: tedy_valkova
Гостът съм аз.

Теди, андролозите не са толкова много, за съжаление. Потърси в сайта на Зачатие, в рубриката за клиники, специалисти и лаборатории - там има адреси на някои андролози. Съмнявам се някой от тях да работи с касата, честно казано, но не пречи да се попита.
При Кацаров е 20 лева приемът. Освен него похвалиха и специалиста в клиниката на Щерев - д-р Бъчваров, обади се и при тях.
Резултатите ви са зле най-вече от гледна точка на лошата морфология и на намалената подвижност. И докато подвижността е сравнително променлив показател, морфологията не е.
За какви по-точно асистирани технологии ви насочиха - инсеминации или инвитро?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

спермограма-резултати
« Отговор #8 -: Юни 07, 2005, 16:48:37 pm »
Здравей, Jam,

Насочиха ни е силно казано все още, но лекарката спомена, че и вероятността за забременяване с инсеминация е минимална, и думите и бяха, че колкото и да не искаме да го чуем според нея нещата отиват към инвитро. Но повече не обсъждахме този въпрос, защото аз все още съм в процес на следене на овулация и най-вероятно ще се наложи стимулиране с Кломид. Следим вече 2 месеца, но нищо. Искам да продължа със следенето още поне 1-2 месеца. А и не съм се изследвала още за проходимост на тръбите.Но сега се питам, дали ще има смисъл да пия хормонални препарати при тези резултати от спермограмата или ще трябва първо да се направи опит да се подсили поне подвижността, ако морфологията не може да се промени и след това да се стимулира с Кломид.
За андролог сега записах час при д-р Кацаров за утре следобяд. Ще видим какво ще каже. Д-р Тачева спомена за разширена вена, но съпругът ми няма никакви болки или други оплаквания. Намалена подвижност и лоша морфология може ли да се дължи на варикоцеле?
*
спермограма-резултати
« Отговор #9 -: Юни 07, 2005, 21:11:31 pm »
Теди, съжалявам за лошия резултат от спермограмата. Дано утре научите нещо успокоително. Само искам да кажа, че макар че сякаш всички лекари започват със следенето на температурата  и стимулация според мен е неразумно да се подложиш на стимулация преди да си направила проверка на проходимостта на тръбите и тестове за антитела.

спермограма-резултати
« Отговор #10 -: Юни 21, 2005, 13:19:54 pm »
Но повече не обсъждахме този въпрос, защото аз все още съм в процес на следене на овулация и най-вероятно ще се наложи стимулиране с Кломид. Следим вече 2 месеца, но нищо. Искам да продължа със следенето още поне 1-2 месеца. А и не съм се изследвала още за проходимост на тръбите.
  Теди,първо си направи изследвания-проходимост на тръбите,хламидия,прогестерон и тестостерон.Кломид не се пие ,когато нямаш овулация.Ако 1 месец ,не си имала овулация не е страшно-чела съм ,че на всеки 12-13 цикъла има един без овулация.Но ако са два или повече месеца ,направо отивай да ти правят съответните изследвания.
*

jam

• *
  • 14924
спермограма-резултати
« Отговор #11 -: Юни 21, 2005, 13:33:10 pm »
А и не съм се изследвала още за проходимост на тръбите.Но сега се питам, дали ще има смисъл да пия хормонални препарати при тези резултати от спермограмата или ще трябва първо да се направи опит да се подсили поне подвижността, ако морфологията не може да се промени и след това да се стимулира с Кломид.

хормонални препарати се пият по лекарско предписание. ако не са ти изследвани тръбите, недей да пиеш нищо за стимулация.
прочети тази статия за стимулацията, много е полезна -
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=228
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

спермограма-резултати
« Отговор #12 -: Юни 21, 2005, 14:05:04 pm »
Здравейте, jam, iliyanas,

Благодаря за съветите.
Разбира се, че няма да предприема самолечение със стимулиращи препарати, засега сме следили само два месеца с УЗ и няма овулация. Мисля да настоявам пред лакарката си за поне още 2 месеца следене, за да сме сигурни настъпва или не овулация.
А иначе съм изследвала всички хормони без прогестерон през януари и всички са в норма /Пролактин, ЛХ, ФСХ, Естрадиол, Тестостерон, ФТ3, ФТ4, ТСХ/. Според вас дали е необходимо пак да се повторят, правени са преди 5-6 месеца??
За хламидии ми предстои да се изследвам този месец, но съпругът ми се изследва кръвно след консултация с д-р Кацаров и резултатът е отрицателен, така че се надявам и при мен да няма. Но за всеки случай ще се изследвам по метода с вземане на секрет. Лекарката ми каза, че се прави само в клиниката по дерматология към Александровска болница. Ако знаете повече, къде се прави това изследване ще се радвам да ми отговорите.
Колкото до проходимостта на тръбите, ще го направя и това нещо, колкото и да не ми се иска.
Но сега предстои операция на съпруга ми за премахване на киста в тестиса при Кацаров другия месец, може би ще изчакаме 2-3 месеца след това да видим ще има ли подобрение в качеството на спермата и тогава ще пристъпвам към цветна снимка или хидротубация-нали след такава процедура се увеличават шансовете за забременяване все пак, да не ги хабим напрачно предварително. :D  :D  :D
*

jam

• *
  • 14924
спермограма-резултати
« Отговор #13 -: Юни 21, 2005, 14:15:11 pm »
Лекарката ми каза, че се прави само в клиниката по дерматология към Александровска болница. Ако знаете повече, къде се прави това изследване ще се радвам да ми отговорите.

Теди, аз съм го правила там, Кожна клиника към МА на уличка Здраве се намира, на първия етаж търси кабинета на д-р Елена Петрова - тя го прави това изследване. взема се проба от шийката на матката, все едно за цитонамазка.

спермограма-резултати
« Отговор #14 -: Юни 21, 2005, 14:50:50 pm »
Jam, благодаря.

Знаеш ли, дали има значение на кой ден от цикъла ще се отиде, колко струва и може ли чрез здравната каса??
Re: спермограма-резултати
« Отговор #15 -: Юни 21, 2005, 15:44:10 pm »
Абе да ти кажа положението не е чак толкова лошо. Все пак имате цели 24 млн/мл, а това си е в нормите. Иначе подвижността е доста намалена и вероятно ще трябва да видите как да ускорите плувците. Надявам се след лечение да се похвалите и да не стигате до инвитро.
спермограма-резултати
« Отговор #16 -: Юни 21, 2005, 18:19:49 pm »
Дано да си права Tutto!  :)  :D
Ще пиша как вървят нещата.
спермограма-резултати
« Отговор #17 -: Юни 22, 2005, 14:01:45 pm »
Днеска мъжо се престраши и даде проба за анализ.Стискайте палци да са му наред :00001754: .Утре и аз ще кацна тук с резултатите за обсъждане :balk_121:
спермограма-резултати
« Отговор #18 -: Юни 22, 2005, 15:37:05 pm »
Ilyanas,

Дано резултатите са в норма. Чакаме да пишеш утре. :wink:
спермограма-резултати
« Отговор #19 -: Юни 22, 2005, 17:29:46 pm »
Теди, здравей!

Доколкото разбирам, д-р Кацаров е открил киста, която ще оперирате. Според мен шансовете да се подобри сп-мата после са големи!!

Стискам палци :D
Благодаря ти, Бени!