Перденце, аз приготвям едно ястие с брюкселско зеле, ориз и кашкавал. Рецептата е следната -3ч.лъж. ориз се сваряват, малко преди да е готов добавям 3-4 розички брюкселско зеле и копър. След 5 минути свалям от огъня, нарязвам на ситно зелето и добавям настърган кашкавал, който обива силният вкус на зелето. Мия го приема много добре.
По отношение на сладките неща, да кажа какво показва нашият опит досега. Моето дете по принцип не си пада много по сладкото - от малка е такава. В тази връзка аз никога не съм слагала захар в киселото мляко, примерно или в нещо приготвено от мен. Бисквитка е яла много рядко -2-3 пъти може би по половин бисквита. Аз съм много против порочната практика на детето нон стоп да му се дава я бисквитка, я солетки или зрънчо. Но съм против и да й се забраняват всички тези неща. Затова винаги когато някой е искал да я почерпи, съм й предлагала да опита. В повечето случаи тя отказва. Шоколад опита за пръв път преди месец, хареса го, но ще си остане дълго време само с този опит. Не смятам да й предлагам скоро пак. Сладолед съм й давала да опита лятото, не го хареса. То си зависи и от детето, явно. Тя Мия доскоро въобще не искаше да яде нещо, което не й е дадено в лъжичка. Така че вероятно и това помага да няма ситуации, в които неистово да иска да опита нещо. Тя някак си е традиционалистка -като е гладна, хапва обикновено с голям апетит, но извън часовете за хранене, не иска нищо или ако го е правила е било инцидентно -като случая с шоколада.
Като обобщение -за мен правилната тактика е не да се забраняват изцяло тези неща, защото може да има обратен ефект, а да се опознават контролирано -нека тя да познава вкуса на сладкото, за да знае за какво става дума, но в никакъв случай да се дава вафла, вместо плод.