0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #940 -: Януари 28, 2008, 00:16:30 am »
jam, въпреки, че е опитла бисквити и му харесва, отказва ли вече ябълка? Всъщност имаш предвид, ако има и ябълка и бисквита, ще предпочете бисквитата, нали? Въпреки всичко е важно, че обича плодове и така е научен. Зашото има деца, които изобщо не знаят що е това плод. В това е въпросът - да се научат да ядат плодове с апетит, а по-късно и да осъзнаят, че са полезни, а не да не хапват никога шоколад или друг десерт. Възрастта, на коят ще хапнат е може би важна, когато вече са научени на плодове. 
Имам една колежка, чието дете /сега 5 клас/ ме е изумявало още преди години как се храни - изключително плодове и зеленчуци, той яде и разделно, яде плодове не като десерт, а преди хранене и е вегетарианец като майка му, но това е друга тема. И той изглежда прекрасно, здраво дете и като отвори една уста за здравословното хранене и ме досрамява. Но това дете разбира се яде палачинки, направни от майка му, както и вкусна торта, други десерти и т.н.
*
« Отговор #941 -: Януари 28, 2008, 09:33:24 am »
какво показва досегашният ми опит - много му харесаха плодовете. обожава да гризе ябълки. обаче, когато баба му го въведе в света на бисквитите, вече винаги предпочита бисквита пред ябълка! а е ял толкова малко бисквити.... очевидно, предпочитанието към рафинираната захар се формира бързо и трябва да сме внимателни.

Ей това ме притеснява и може би затова ще предпочета да действам на принципа на ограничаване сладките неща, докато мога да контролирам.
Племенниците ми отказват всякакъв плод не просто с отказ, а с отвращение и пренебрежение.
като бебета, разбира се, гризяха ябълки и ядяха плодови пюрета с голям апетит. но после дойдоха шоколадовите яйца, бонбони, сладолед, смучещи бонбони, вафли и вече нищо не може да ги накара да ядат плод. дори и плодов сок не искат, ако е домашно направен, ако е купен - тогава да.
*
« Отговор #942 -: Януари 28, 2008, 09:55:41 am »
Да и аз аз мисля да приложа ограничението, защото все още не съм с наднормено телго, но се плаша определено от погълнатитет сладости от мен и бащата на Тони.
Ще се крием, ще ядем тайно, пък току виж сме намалили сладкото и вталили. Има нещо хубаво покрай дребосъка, проядохме много повече плодове отколкото преди и нарочно не купувам вече сладки неща, а наблягам на полдовете. Не че ми утоляват нуждата от шоколад, но лека полека може и това да стане.
Смятам, че причината децата да ядат шоколад е от привичките на родителите или намесата на фамилията. Поне до 2 години Тони-бой няма да опита шоколад, ако някой не ме превари де :x, че и такива мераклии има, след това ще му мислим, кога, как и по колко.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #943 -: Януари 28, 2008, 11:09:07 am »
Перденце, аз приготвям едно ястие с брюкселско зеле, ориз и кашкавал. Рецептата е следната -3ч.лъж. ориз се сваряват, малко преди да е готов добавям 3-4 розички брюкселско зеле и копър. След 5 минути свалям от огъня, нарязвам на ситно зелето и добавям настърган кашкавал, който обива силният вкус на зелето. Мия го приема много добре.
По отношение на сладките неща, да кажа какво показва нашият опит досега. Моето дете по принцип не си пада много по сладкото - от малка е такава. В тази връзка аз никога не съм слагала захар в киселото мляко, примерно или в нещо приготвено от мен. Бисквитка е яла много рядко -2-3 пъти може би по половин бисквита. Аз съм много против порочната практика на детето нон стоп да му се дава я бисквитка, я солетки или зрънчо. Но съм против и да й се забраняват всички тези неща. Затова винаги когато някой е искал да я почерпи, съм й предлагала да опита. В повечето случаи тя отказва. Шоколад опита за пръв път преди месец, хареса го, но ще си остане дълго време само с този опит. Не смятам да й предлагам скоро пак. Сладолед съм й давала да опита лятото, не го хареса. То си зависи и от детето, явно. Тя Мия доскоро въобще не искаше да яде нещо, което не й е дадено в лъжичка. Така че вероятно и това помага да няма ситуации, в които неистово да иска да опита нещо. Тя някак си е традиционалистка -като е гладна, хапва обикновено с голям апетит, но извън часовете за хранене, не иска нищо или ако го е правила е било инцидентно -като случая с шоколада.
Като обобщение -за мен правилната тактика е не да се забраняват изцяло тези неща, защото може да има обратен ефект, а да се опознават контролирано -нека тя да познава вкуса на сладкото, за да знае за какво става дума, но в никакъв случай да се дава вафла, вместо плод.
<br />[link=http:
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #944 -: Януари 28, 2008, 12:50:01 pm »
При нас бисквити се ядат само по препоръка на д-р Бърди, заради нощните хипоглекимии. Ако му се предложи на Алекс бисквита и ябълка ще предпочете ябълката. За жалост други плодове не иска да консумира в суров вид или сам да си ги гризе, та се надявам това лято да се учим на това.
В интерес на истината трябва да се приучват роднините да не захранват детето с такива неща. На моя син му носеха шоколади още на 6 месеца :x И то след като сигурно стотина пъти съм казала, че той шоколад ще яде към 3-4 годишен за пръв път. Иначе е пробвал сладолед - виж това се харесва, ама то е разбираемо, мама ядеше по килограм сладолед докато беше бременна :oops:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #945 -: Януари 28, 2008, 13:40:42 pm »
jam, въпреки, че е опитла бисквити и му харесва, отказва ли вече ябълка? Всъщност имаш предвид, ако има и ябълка и бисквита, ще предпочете бисквитата, нали?

да, това имам предвид.
ето пример от днес. дойде на гости едно детенце и майка му донесла солети, зрънчо и бисквити - да се почерпят децата. аз бях приготвила ябълки и банани. нейното момченце не ядяло плодове така натюр, отказаха ми почерпката. обаче Мартин като видя нейния плик със солетите и озвере - само по плика ходеше, муча, крещя, рева - накрая се принудих да давам и общо изяде поне 10 солети барабар със солта и 2 бисквити. много хубаво!  :x
затова - никакви изкушения! като няма оферти - няма и търсене.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #946 -: Януари 28, 2008, 13:56:42 pm »
При нас бисквити се ядат само по препоръка на д-р Бърди, заради нощните хипоглекимии. Ако му се предложи на Алекс бисквита и ябълка ще предпочете ябълката.
Gane, ми то в плодовете също има захар - фруктоза, защо не питаш Доктора дали не може по-сладки плодове вместо бисквити (ако искаш де :) ), например круши, грозде, пъпеш, банан - в тези има повече захар от в бисквитите!
« Отговор #947 -: Януари 28, 2008, 14:22:59 pm »
Иначе е пробвал сладолед - виж това се харесва, ама то е разбираемо, мама ядеше по килограм сладолед докато беше бременна :oops:
Сигурно има някаква връзка между храненето на майката през бременността и предпочитанията на бебето след това. Аз примерно въобще не ядях сладки неща докато бях бременна, а по принцип обичам, и сега Мия сигурно затова и тя не обича сладко особено. Но пък изядох огромни количества мандарини, кисели краставички и всякакви люти неща.
<br />[link=http:
« Отговор #948 -: Януари 28, 2008, 15:00:51 pm »
Незнам дали при всички деца е така, но при нас определено има връзка между хрененето на майката през бремеността и бебето след това. Докато бях бременна консумирах предимно плодове и детето сега ги обожава. Наси е опитвал от всичко, и въпреки това предпочита плодове, обича всякакви видове, дори и цитруси, затова не се притеснявам че като е опитал сладките неща по-рано ще се откаже от тях. А и ние със съпруга ми обичаме да си похапваме сладичко. По-скоро всичко си е до дете.  Правих си даже експеримент, дадох му бисквита и банан и предпочете банана.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #949 -: Януари 28, 2008, 15:07:55 pm »
Очевидно трябва някакъв подход, обяснения, когато детето вече разбира, по-късно даване на сладкиши и от сорта, поднасяне на полезни храни с внимание, предизвикване на интерес, даване на плодове и зеленчуци освен пресни и вкусно приготвени. Но ограничаване изцяло - не е възможно според мен.
Но честно казано, аз също бих опитала да огранича възможно в най-голяма степен чипсове, вафли, солети, зрънчо, но не в по-късна възраст хубав шоколад например или домашни сладкиши и т.н. Аз през бременността си хапвах от всичко, ако има връзка - то Кристина би трябвало да обича всичко...
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #950 -: Януари 28, 2008, 15:35:36 pm »
затова - никакви изкушения! като няма оферти - няма и търсене.

напълно се съгласявам с тази теза :D
оттук нататък все повече ще трябва да се съобразяваме с това, което ядем ние. не може да не даваме на децата вафли, а ние да ги ядем. личният пример и тук е съществен, както и във всички други аспекти на възпитанието и отглеждането.
много ми се иска да изградя в детето правилни и полезни хранителни навици. това според мен е базата, която ще ограничи "залитането" в по-късна възраст.

повечето деца с кеф биха се оставили доброволно на шоколадово-макдоналдсова диетка :D :x

имам въпросче: от кога можем да даваме чесън? разбира се, не суров :lol:
« Последна редакция: Януари 28, 2008, 15:39:44 pm от manhattan »
« Отговор #951 -: Януари 28, 2008, 15:51:39 pm »
имам въпросче: от кога можем да даваме чесън? разбира се, не суров :lol:
Слагала съм на Мия по мъничко чесън в зеленчуковите неща, които съм й готвила след годинката. Никакви проблеми не сме имали.
<br />[link=http:
*
« Отговор #952 -: Януари 28, 2008, 15:56:05 pm »
Ех и аз исках да питам за чесънчето, ама Ман пак ме превари  :wink: :D

*
« Отговор #953 -: Януари 28, 2008, 16:03:58 pm »
 :(Не винаги има връзка. Майка ми МРАЗИ сладки неща, през двете си бременности не е близвала сладки от никакъв род (с изключение на захарта чая и по някое кафе от време на време). Аз съм пристрастена към сладкишите (без сладолед)...видя ли шоколад и очите ми стават на ей таквизи понички  8O и лигите ми потичат :eating:
Все пак много внимавах докато бях бременна и като изключим двете седмици на тулумбички + кисели краставички и едната баклава май други "прегрешения" нямам. Дано Малчо да не прилича на мен! :(
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #954 -: Януари 28, 2008, 16:19:26 pm »
Лан, такива артикули не харесваме и не искаме да ядем. Опитвала съм, даже като ги ядем ние се надявам да предизвикаме интерес, но не се получава. В крайна сметка към ябълките е пристрастен и това е.
Мешко, ако е вярна тая теория моя син не трябва да спира да яде череши, мандарини и ябълки, ама яде само ябълки и сладоледа му хареса. Май си е до характерови особености.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #955 -: Януари 28, 2008, 16:45:18 pm »
ако е вярно това за храненето на бременната и навиците на детето, моят син само пържоли трябва да набива.
аз съм любител на сладкото, но като бременна изведнъж ми се отяде сладко и започнах да налитам на месо като куче на кокал. що пържоли съм изяла... правех си обяд с един котлет на скара и гарнитура от втори котлет :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #956 -: Януари 28, 2008, 17:28:39 pm »
А мойто трябва да набива повече риба, кисело мляко и тестени изделия.
Градските закусвални бяха всичките мои, за закуска  :lol:, а интересно наистина че апетита към сладкото се възвърна едва последните два месеца, не че не си наваксах де. Аз за какво качих 25-30 кила, то пасти, торти, сладолед, баклави и шоколад, по тази логика всичко ще ми яде детето. :D

« Отговор #957 -: Януари 28, 2008, 17:34:59 pm »
Аз да попитам жълтък кога въведохте?
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
« Отговор #958 -: Януари 28, 2008, 17:46:04 pm »
Аз да попитам жълтък кога въведохте?

Ми Васи по принцип като въведеш, зеленчука и месото.
Ние много късно го проядохме, някъде около годинката, поради невъзможността да се снабдя с пресни БИО яйца. Та сега предлагам от магазинските, но рядко да си призная.

« Отговор #959 -: Януари 28, 2008, 17:52:41 pm »
Наде, аз съм чувала, че е по-хубаво с купени яйца, че уж по-малък риска от салмонели и разни други. Доколкото домашните не се третират с лекарства. Иначе съм въвела само пилешко досега.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!