0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Консултации с ендокринолог
« -: Март 21, 2007, 21:48:42 pm »
Д-р Катя Тодорова - Ананиева
Консултант-ендокринолог,
Зав. кабинет Диабет и бременност,
СБАЛАГ "Майчин дом",

Телефони за контакт: 9 52 36 00,
мобилен 0 888 40 82 03
*
Re: Консултации с ендокринолог
« Отговор #1 -: Април 05, 2007, 13:36:23 pm »
Добре дошла, д-р Тодорова.
Благодарим за загрижеността и помощта, които ни оказвате.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #2 -: Април 05, 2007, 14:00:34 pm »
добре дошла, д-р Тодорова, пожелавам Ви успешна работа и благодарности за помощта!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #3 -: Април 05, 2007, 15:03:44 pm »
Добре дошла, д-р Тодорова! :flower:
*
« Отговор #4 -: Април 05, 2007, 15:03:58 pm »
Добре дошла д-р Тодорова,

Много се радвам от Вашето включване. Сигурна съм, че с Вашето позитивно отношение и професионализъм ще помогнете на много момичета тук!
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
« Отговор #5 -: Април 05, 2007, 15:49:58 pm »
Добре дошла,д-р Тодорова!
Много се радвам,че сте сред нас!
« Последна редакция: Април 05, 2007, 15:54:13 pm от juli4ka »
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
« Отговор #6 -: Април 05, 2007, 16:30:22 pm »
Добре дошла, д-р Тодорова!
Благодаря за отделеното време и съпричастност  :D
Аз имам въпрос, приемам аспирин протект (по една таблетка дневно). Имам препоръка за фраксипарин от деня на ембриотрансфера до теста(при инвитро). При това положение, трябва ли да преустановя приема на аспирин в периода през който съм на фраксипарин?

lb2f
*
« Отговор #7 -: Април 05, 2007, 16:46:42 pm »
Здравейте, д-р Тодорова, ето и моят въпрос - в края на 2006 год. ми беше назначено лечение с Parlodel, поради завишено ниво на Prolactin (880 mlU/ml при горна реф. граница 850mlU/ml) За съжаление получих силна алергия към медикамента (уртикария и оток на устните), която изчезна след преустановяване на приема му. В началото на март направих ново изследване, което установи ниво на пролактина 690mlU/ml при 850mlU/ml горна граница. Тъй като ми предстои инвитро процедура, и според лекуващият лекар нивото на пролактина е хубаво да се намали до средните стойности, бих искала да знам препоръчва ли се при такива случаи употреба на Quinagolide (Norprolac). Предварително Ви благодаря.
« Последна редакция: Април 05, 2007, 16:52:59 pm от borea »
*

berry

• *
  • 34
  • Тези, които винаги гледат в земята изпускат дъгата
« Отговор #8 -: Април 05, 2007, 17:14:30 pm »
Здравейте, д-р Тодорова!Индексът ми на телесната маса е нормален.След двугодишно нарушение в цикъла/удължен интервал м/у циклите/и след няколко прегледа при гинеколог,при които нямаше нищо обезпокоително,реших да направя хормонално изследване.Установи се,че имам проблем с хипофизната жлеза-свръхпроизводство на пролактин.За щастие ЯМЗ показа,че нямам аденом.Пролактинът ми е 617,72mlU/L при нормални стойности 34-581,предписаха ми Бромокриптин по 1/2таблетка вечер.Установиха се и данни за инсулинова резистентност /НОМА index 4.42/ и нарушена гликемия на гладно - предписаха ми лечение с метформинов препарат.Молбата,с която се обръщам към вас е,ако е възможно да коментирате следните хормони:LH-0.02IU/L,FSH-0.010IU/L,estradiol - 0 pmol/L,testosterone - 0.00ng/mL.ТСХ иFT4 са добри.Влияе ли пролактинът на посочените по-горе и дали Бромокриптинът и Метформинът биха спомогнали за нормалното им производство?Хормоналното изследване го правих на 2-3 ден след края на менструацията,която беше продължила 4 дни.Ще се наложи ли според вас по-специално внимание по отношение на една евентуална бременност?Благодаря ви,че имахте търпението да прочетете това!Ще се радвам,ако ми отговорите!Благодаря и Успех!

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #9 -: Април 05, 2007, 18:25:22 pm »
д-р тодорова, добре дошла :D

ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #10 -: Април 05, 2007, 20:30:17 pm »
Д-р Тодорова, благодаря ви за присъствието тук!

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
« Отговор #11 -: Април 07, 2007, 18:56:41 pm »
Здравейте доктор Димитрова.Наистина съм щастлива че ще се опитате да ни помагате.
Ето го и моя въпрос.Миналия месец пролактина ми беше 879 при най-високи стойности 644.Пих бромокриптин един месец по едно хапче на ден.Онзи ден отидох пак на изследване,този път беше 2048.Моля ви кажете ми от какво може да се покачи толкова много при положение че снимката на черепа е добра.Моят гинеколог ме прати при доктор Румен Молошов,София.Той ми постави диагноза биохимична поликистоза.Не знам какво означава това.Другата седмица съм на София за пълни изследвания.Нямам секрет от гърдите,менструацията ми е редовна,с изключение на миналия месец,закъсня 15 дни.Кажете ми това опасно ли е ,ще мога ли да имам деца.Аз съм на 22 години.Какво означава биохимична поликистоза,и ако имам кисти на яйчниците как се лекуват и дали те няма да ме оставят без детЩе чакам вашият отговор.Благодаря ви предварително.
*

лили

• 2151
« Отговор #12 -: Април 07, 2007, 21:38:29 pm »
ще си позволя да отговоря аз на първия ти въпрос - пролактина ти се е покачил от неправилно лечение.
1. бромокриптин (парлодел) се пие в покачваща се доза, напр.1 сед 1 табл, после 1 седм 2 табл...и тн докато се стигне до подходящата максимална доза за съответния пациент. спирането става по обратния ред - намалява се постепенно докато се спре. спирането става обикновено при настъпване на бременност и то постепенно както вече казах. при теб доколкото разбирам не се е случило нито едно от двете.
2. вероятно знаеш че бромокриптина е хормонален препарат. това е и причината да не се почва и спира изведнъж защото по този начин тотално се объркват хормоните, както се е получило при теб.

друго - какво значи снимка на черепа - скенер или ядрено магнитен резонанс. ако е ямр с контрастно вещество ли го направи или без. ако си правила нещо различно от ямр с контрастно в-во имаи предвид че няма особена стойност. съвсем друг е въпроса че така или иначе каквато и да е причината за повишението на пролактина тя се бори медикаментозно (изключвам ендометриозата като причина) което тотално обезсмисля ямр.

ако греша някъде д-р тодорова (или друг) ще ме поправи.

пп лек съвет - смени си лекаря или поне поискай второ мнение
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #13 -: Април 08, 2007, 22:18:41 pm »
Благодаря ти Лили за бързия отговор.Сега ще се опитам да разкажа малко по-подробно,за да може да ми дадете по точен отговор.Започнах да пия бромото по едно хапче на ден,доктора въобще не спомена за постепенно увеличаване на дозата,нито за постепенно намаляване.Един месец всеки ден по едно хапче на ден.Сигурно от бромото менструацията ми закъсня с повече от 15 дни.До този момент не съм имала този проблем.За страничните действия от него да не говорим.След като ми закъсня доста,отидох пак при моя гинеколог и  той ми каза да не го спирам и като го изпия да отида при него да ми пусне отново изследването.И какво се видя от него!!!След първото изследване той ме прати на снимка на черепа.Като рентген.На ЯМР не съм ходила.Никакви други изследвания не съм правила.След второто изследване като се видя,че пролактина е скочил до небесата,той веднага ме прати в София(аз съм от Дупница)при ендокринолог-Д-р Милошов.Та този доктор Милошов ми изкара акъла.Каза ми че имам гуша,че съм много дебела (174висока,74 тежа).Наговари ми куп неща от които аз нищо не разбрах.Чуствах се че някой ме е застрелял.Този четвъртък съм пак на София за някакви изследвания,като ми каза веднага да започна да пия бромокриптин.И да се настроя да го пия с години.И пак по едно хапче на ден.Попитах го аз, може ли да се пие ако искам да забременея,и той отговори че ако искам деца трябва да го пия докато правим опити,та даже и като забременея.И сега в главата ми е  каша,не знам какво да правя и какво да си мисля,започнах пак да пия бромокриптин,без да съм сигурна дали това е редно.Ако можеш да ми помогнеш ще съм искренно благодарна.И да ми препоръчаш свестен доктор който може да ме оправи,защото на тези нямям много доверие.Ще чакам отговора ти
*

лили

• 2151
« Отговор #14 -: Април 09, 2007, 10:00:26 am »
така както го описваш най-вероятно си била на скенер. целта е била да се провери имаш ли пролактином или нямаш. ако имаш това би обяснило високия пролактин. ако не причината продължава да се търси успоредно с лечението. обаче. скенера в този случай не е достатъчно прецизен, така че всъщност ти е бил излишен разход както и облъчване (колкото и малко да е). освен това дали имаш или нямаш пролактином вече не е чак от такова значение защото лечението е все медикаментозно. преди години пролактиномите са се оперирали, но вече това не се практикува така че на практика това наистина е било много излишно.
за бромокриптина - съветвам те да го смениш с парлодел. 2 пъти е по-скъп но пък страничните ефекти не са чак така тежки и много. да, и аз така предполагам - от неправилното лечение ти е закъснял цикъла. бромокриптин (парлодел) наистина се пие дълго време, но дозата и приема се контролира от добър специалист. вече ти писах че схемата е с постепенно увеличаване и постепенно намаляване ако успееш да свалиш стойностите в нормални граници. аз самата го почнах преди ок 2 год като постепенно стигнах до 3 табл дневно и като ми се нормализира си останах на половин таблетка поддържащо до бременност когато ще ми го разредят още до постепенно и окончателно спиране.
за високия пролактин си има причина и тя не винаги е пролактином. просто трябва да се открие причината за да може да й се въздейства на нея първо.

и за накрая - аз лично посещавам д-р тодорова, която е консултант в тази тема. това е един изключителен човек и лекар от който не само аз съм с тези впечатления. искрено те съветвам да се видиш с нея вместо с милошев. той самия може да е невероятен, но аз не съм го чувала и нищо не мога да кажа освен че докато я има д-р тодорова не искам и да го чуя. успех
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #15 -: Април 09, 2007, 13:16:03 pm »
Много ти благодая Лили за изчерпателния отговор.И аз вече съм на мнение,че покачването на пролактина е от неправилно лечение.Ще изчакам изследванията тази седмица и ще преценя какво да правя.Знаеш ли телефон за връзка и адрес на доктор Тодорова.От София ли е?След като излезнат изследванията пак ще ти пиша.Още веднъж ти благодаря
*

лили

• 2151
« Отговор #16 -: Април 09, 2007, 18:20:37 pm »
Д-р Катя Тодорова - Ананиева
Консултант-ендокринолог,
Зав. кабинет Диабет и бременност,
СБАЛАГ "Майчин дом",

Телефони за контакт: 9 52 36 00,
мобилен 0 888 40 82 03

ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #17 -: Април 09, 2007, 18:45:13 pm »
Добре дошла, д-р Тодорова. :lol:
*

nidiq

• *
  • 32
  • Надявам се
« Отговор #18 -: Април 10, 2007, 17:01:13 pm »
Здравейте д-р Тодорова, радваме се че има хора кота Вас
моят въпрос е следният може ли стимулацията с клостилбегит и дуфастона да повиши пролактина ми при референтни стойности 619 на 1700, като при предишно изследване преди неуспешната ми бременност е бил 300, и дали това че кюретажа ми беше на 15 ноември в 4 месец и имах страшно много кърма може да го е повлияло?
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
« Отговор #19 -: Април 10, 2007, 22:23:06 pm »
Добре дошла и от мен, и успех!!! :D