Благодаря ти Ани.
Като се поразмислих, не е за пренебрегване и елемента в каква парична единица да бъде изтеглен кредита или да бъде структуриран кредитния продукт!
Ако се загледате - често офертите са в Евра или Лева - като лихвите по кредити в лева са леко по-високи спрямо идентичен матуритет на евро деноминиран кредит.
Въпреки, че сме в условия на валутен борд т,е, лева е вързан към еврото и няма курсови движения , самите Вие сте свидетели, че банките имат прилично добър спред между курс купува и продава, въпреки, че БНБ купува и продава на търговските банки по безкасов начин на един курс- фиксинга на спот валъор,
Но ако въпреки това, закона за валутния борд претърпи фиаско , до присъединяването ни към Европесйкия валутен механизъм, по-верочтно изглежда, съотношението Евро-Лев да се промени в посока над 1,95583, поради което кредити теглени в Лева - "стуват" малко по-скъпо .
Друг интересен елемент е избора на кредит деноминиран в швейцарски франкове - поради причината, че основната лихва на тази валута е 2 %, като пазарните очаквания са до период от 1 година тя да достигне нивото от 2,5 % на годишна база. Дори банката да си сложи 100 % надценка - кредит при цена от 5 % ми изглежда логично приемлив, НО - не забравяйте, че това е валута "убежище" и при евентуален военен конфликт или друг елемент на срив на светонвите пазари , може да оскъпи цената на Франка спрямо Еврото/ респективно - спрямо лева/ В последните 2-3 години франка полека отслабна и дори в момента се разменя на нива от 1,19 лева за франк- при положение, че преди 3 години цената му бе 1,3040 лева, което е почти 9 % обезценка. На мен ми е известно, че само една търговска банка предлага кредити, деноминирани във франкове, на прилична лихва.
Ако мога с нещо друго да помогна питайте
, за да не изнасям лекции по кредитно дело в нашия форум по репродуктивна медицина