0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: КРЕДИТИРАНЕ НА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
« Отговор #40 -: Април 05, 2007, 20:44:44 pm »
Мели, дали има някакъв шанс кредитите за ин витро да започнат да се отпускат още тази година?

Много се надявам.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #41 -: Април 05, 2007, 21:00:40 pm »
Мели, дали има някакъв шанс кредитите за ин витро да започнат да се отпускат още тази година?

Много се надявам.
И аз!!! А вероятно и още много други момичета!  :thankyousign:

*
« Отговор #42 -: Април 05, 2007, 22:09:38 pm »
Аз също гласувах!
Това наистина ще е от помощ на много семейства, на които им се налага да теглят кредити , за да сбъднат най- голямата си мечта.
Благодаря ви!

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #43 -: Април 05, 2007, 22:35:41 pm »
Аз също гласувах!
Това наистина ще е от помощ на много семейства, на които им се налага да теглят кредити , за да сбъднат най- голямата си мечта.
Благодаря ви!

Точно така, и аз гласувах!
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #44 -: Април 07, 2007, 01:46:23 am »
Мели,
коментирани ли са лихвени проценти?

Да, 8,45% при залог за бъдещи вземания, 9,45% с 1 поръчител, 10,45% в режим овърдрафт.
А за ГПР говорихте ли?
Знае ли вече потребителят какво е ГПР

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #45 -: Април 07, 2007, 07:15:12 am »
Мен, също така, ме интересува какви ще са допълнителните такси, като примерно:
- такса за управление/усвояване на кредита
- такса за разглеждане на документите
- годишна такса за управление
- месечна такса за обслужване
т.е. всички допълнителните такси по кредита?
Лихвения процент дали ще бъде фиксиран или променлив за периода на кредита?
Ще има ли изискване работодателя да превежда заплатата на кредитоискателя в СИБанк?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #46 -: Април 07, 2007, 11:16:36 am »
А за ГПР говорихте ли?

Мисля, че не, но може и да съм пропуснала.

Редактирам се - сега виждам, че е посочен примерен ГПР 8,86% (за кредит с размер 12 000 BGN и при срок за погасяване 8 години).
« Последна редакция: Април 07, 2007, 11:22:42 am от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #47 -: Април 07, 2007, 11:19:31 am »
Мен, също така, ме интересува какви ще са допълнителните такси, като примерно:
- такса за управление/усвояване на кредита
- такса за разглеждане на документите
- годишна такса за управление
- месечна такса за обслужване
т.е. всички допълнителните такси по кредита?
Лихвения процент дали ще бъде фиксиран или променлив за периода на кредита?
Ще има ли изискване работодателя да превежда заплатата на кредитоискателя в СИБанк?

Няма да има такса обработка, такса обслужване и такса предоговаряне. Еднократна такса за разглеждане - 30 лв. Мисля, че е фиксиран лихвеният процент, но не съм сигурна. Колкото до превеждането на заплатата, да, това беше коментирано като вариант.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #48 -: Април 07, 2007, 12:22:21 pm »
Това с кредитите е много хубаво. Мен ме претеснява оборотния овърдрафт.
Много е популярен, но за фирми и физически лица с достатъчно салдо по разплащателните си сметки като гаранция за погасяване.Чувала съм от познати в банковия сектор,че са приоритетни фирми и корпорации при отпускането на овърдрафт.
Действат на принципа "даваме му кредит, той си отваря разплащателна сметка при нас ние като бонус му отпускаме овъдрдрафт и заключен отвсякъде". 
За един обикновен човек с обикновени доходи 12 000лв. оборотен кредит без оборотно обезпечение едва ли.
Тъй като е оборотен кредит ми е интересно ще има ли някаква гъвкавост като залог  ипотека например?
*

georgeel

• 625
  • На мама разбойника
« Отговор #49 -: Април 07, 2007, 15:09:02 pm »
И аз попълних анкетата.Идеята за кредит е много добра,и съм убедена че и много други семейства мислят така.Дано да пуснат тази нова опция скоро.Наказателна лихва за предсрочно погасяване дали ще има?(ако все още я прилагат)
*
« Отговор #50 -: Април 13, 2007, 15:53:15 pm »
ГЛАСУВАХ И ДАНО ДА СТАНЕ СКОРО.
*
« Отговор #51 -: Април 13, 2007, 18:08:08 pm »
 Това е страхотна идея на банката, дано скоро се осъществи. Гласувах, но наистина биб било добре да има опция да се избира хповече от един отговор.

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #53 -: Април 17, 2007, 10:48:38 am »
Таксата за предсрочно погасяване ще е в размер на тримесечния еквивалент на ГПР (годишен процент на разходите) върху остатъка от кредита. Дано не бъркам
За съжаление това е максималният размер, който по закон биха могли да сложат.
Ние тук имаме преференциални кредити с доста по-добри условия. Ако не е много нагло от наша страна, бихме могли да поискаме по-гъвкави условия срещу по-високите лихви.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #54 -: Април 17, 2007, 11:36:35 am »
Всякакви предложения могат да се предлагат на банката за обсъждане. Не отговарям на въпросите, на които не мога, да не си помислите, че не искам. :)

Димитър Кудоглу
*

NDK

• *
  • 174
  • Двете слънца които топлят сърцето ми.
« Отговор #55 -: Април 17, 2007, 12:26:29 pm »
Да допълня - ГПР  - може да  претърпи промяна в двете посоки.

При нормална пазарна ситуация, в момента  търговските банки  определят  своя Базов лихвен процент над който настройват кредитните си продукти , не на базата на ОЛП  - който  тук  вече не е пазарна лихва т,е, не е  на база търсене на ресурс м-у търговските банки на паричния пазар .

Някой банки определят своя базов лихвен процент на основата на средно претеглена цена на привлечения ресурс.

Тук бих искал да отбележа  : Ако няма конкуренция  при оферирането на такъв кредитен продукт - аз не бих желал да отида при т,нар, монополист на този вид кредитна услуга.

Както споменах на Ултра когато се видяхме в петък - нека да се сондират  поне още  една - две търговски банки с ритейл  бизнес, който обаче да бъдат с добър рейтинг - което от своя страна определя   цената на която се финансират търговските банки.

Например банка която е с по-висок рейтинг - би имала достъп до паричен ресурс на цена  близка до цената на  лихвеното нива на Европейската Централна Банка
  Тя в момента на ЕЦБ  е 3,75 % годишно !!!

Прогнозите вещаят  леко покачване през месец юни до ниво 4,00 % , докато фючърсния пазар  отчита още  едно покачване до 4,25 % до края на годината

Не е за  пренебрегване да се отчете и световната тенденция  на останалите централни банки Федералния Резерв ,  ЦБ на Англия/BOE/, дори и на страни като Швейцария и Япония,

Друг фактор е  - след продължилата тенденция  от август 2005г - на повишаване на лихвените нива  от старана на повечето Централни Банки -   след  като централните банкери  изчакат ефекта да се отрази в реалната икономика и дали инфлационните процеси са под контрол , мисля  , че до 3 години период - ще има   нов цикъл от понижение на  основните лихвени проценти.

В тази връзка - когато се сключва кредитен договор  - банката има право да променя във  възходяща посока   ГРП .

Затова  Ви давам една идея -  не гледайте само коя банка дава   кредит на определен  лихвен % - а  се поинтересувайте  и на каква  цена тази банка  приема депозити, например ако се поразровите - ще видите , че при текущи  лихвени нива в Еврозоната  от 3,75/4,25 %  , някой банки  приемат депозити  на нива 5 % дори и повече.

Аз например  - бих изтеглил кредит  от банка - дори и потребителски -   а не точно наименован  като  Репродуктивен  - но от банка  стояща по-добре на пазара и имаща    достъп   до по-евтин ресурс.

Дано не съм Ви объркал -   но се надявам, че долавяте основната ми идея - да има конкуренция между първокласни банки !
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #56 -: Април 17, 2007, 12:34:46 pm »
NDK, благодаря, че се включи, тъкмо мислех да те помоля да го направиш :D

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

NDK

• *
  • 174
  • Двете слънца които топлят сърцето ми.
« Отговор #57 -: Април 17, 2007, 14:20:50 pm »
Благодаря ти Ани.

Като се поразмислих,  не е за пренебрегване и елемента в каква  парична единица да бъде изтеглен кредита или да бъде структуриран  кредитния продукт!

Ако се загледате  - често офертите са в Евра или Лева - като лихвите по кредити в лева са леко по-високи  спрямо идентичен матуритет на  евро деноминиран кредит.

Въпреки, че сме в условия на валутен борд  т,е, лева е вързан към еврото  и няма  курсови  движения , самите Вие  сте  свидетели, че банките имат прилично добър спред между курс купува и продава, въпреки, че БНБ купува и продава на търговските банки по безкасов начин на един курс- фиксинга на спот валъор,

Но ако въпреки това, закона за валутния борд претърпи фиаско , до присъединяването ни към Европесйкия валутен механизъм, по-верочтно изглежда, съотношението Евро-Лев да се промени в посока  над 1,95583, поради което  кредити  теглени в Лева - "стуват" малко по-скъпо .

Друг интересен елемент е избора на кредит деноминиран в швейцарски франкове - поради причината, че основната лихва на тази валута е 2 %, като пазарните очаквания са до период от 1 година тя да достигне  нивото от 2,5 % на годишна база.  Дори банката да си сложи 100 % надценка - кредит при цена от  5 % ми изглежда логично приемлив, НО  - не забравяйте, че  това е валута "убежище"  и при евентуален военен конфликт или друг елемент на  срив на светонвите пазари , може да  оскъпи цената на Франка спрямо Еврото/ респективно - спрямо лева/  В последните 2-3 години  франка полека отслабна и дори в момента се разменя  на  нива от 1,19 лева за франк- при положение, че преди 3 години  цената му бе 1,3040 лева, което е почти 9 %  обезценка. На мен ми е известно, че само една търговска банка предлага кредити, деноминирани във франкове, на прилична лихва.

Ако  мога с нещо друго да помогна питайте  :), за да не изнасям  лекции  по кредитно дело в нашия  форум по репродуктивна медицина  :)
« Последна редакция: Април 17, 2007, 14:22:33 pm от NDK »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #58 -: Април 17, 2007, 15:15:30 pm »
Кредитът ще може да е в лева или в евро.

Останалото ...  :lol: :lol: :lol:

Димитър Кудоглу
« Отговор #59 -: Април 17, 2007, 15:21:11 pm »
NDK - благодаря ти за информацията, но би ли обяснил на филоложката, която хал хабер си няма от банкова терминология, що е то:

ритейл  бизнес

фючърсния пазар

спред

като лихвите по кредити в лева са леко по-високи  спрямо идентичен матуритет на  евро деноминиран кредит ---->>> идентичен матуритет? деноминиран кредит?

банка стояща по-добре на пазара и имаща достъп до по-евтин ресурс

Не се заяждам, но все си мисля, че има начин да се обясни по начин, който да е разбираем за хората, които не са тясно специализирали банково дело  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!