Здравейте, Д-р Стаменов, Д-р Персенска!
Радвам се, че имам възможността да се консултирам с Вас.
Преди две седмици при Вас направихме спермограма, която в общи линии ни казаха, че е добра, с изключение на морфологията по Крюгер, а именно:
- въздържание 3 дни; обем 3,8 мл; вискозитет N; pH 8;
- концентр.на спермата 26,1млн/мл.; общ бр. 99,18млн; клетки 1,5 млн/мл.;
- активно подвижни 35%; подвижни 25%; неподвижни 30%; аглутинация - не;
- нормална морфология < 30%; нормална морфология по Крюгер 4 %;
- удьлжена глава 8%; уголемена глава 15%; крушовидна глава 20%; малка глава 3%; крьгла глава 7%; аморфна глава 15%; вакуализ.глава 11%; малка акромоза 2%; откьсната глава 4%; пречупена шийка 13%; асиметрична шийка 6%; удебелена шийка 11%; тьнка шийка 3%; двойна опашка 3%; само опашка 10%; цитопл.ост. 3%; множ.дефекти 6%. Диагнозата е (дано я изписвам правилно) Teratozoospermi.
При нас ситуацията е следната - аз съм на 34(след няколко месеца на 35), мъжът ми е на 27, не съм правила аборти, по думите на гинеколозите, при които съм ходила няма причина, която да е пречка за забременяване. Правим опити от почти година. Все по-често мисля за инсеминация, но знам, че преди това трябва да се направят изледвания. Искамда запиша час в клиниката, макар че той ще е за след месеци. Молбата ми е, ако може да ни дадете насоки - какво да направим преди да дойдем при Вас, за да сме подготвени и евентуално да улесним по-нататъшните действия?
Благодаря Ви предварително!