Милички, често споделям в разговор с вас за този проблем, но сега реших да пусна "официално" това питане и много разчитам на вашите компетентни мнения!
Вече 11 месеца меря БТ и ползвам ФФ. Ову се изчертава от ФФ всеки месец, уж без колебания. Проблемът ми е, че лутеалната фаза ми варира. Ето как е по месеци:
1. Ову на 13-ти ден, ЛФ 18 дни. Това ми е първата графика, да кажем, че нещо не е така.
2. Ову на 11-ти ден, ЛФ 15 дни (Засечено с ФМ).
3. Ову на 14-ти ден, ЛФ 14 дни (Засечена с ФМ).
4. Ову на 14-ти ден, ЛФ 16 дни.
5. Ову на 12-ти ден, ЛФ 16 дни.
6. Ову на 12-ти ден, ЛФ 16 дни (в този месец - хидротубация).
7. Ову на 13-ти ден, ЛФ 14 дни.
8. Ову на 15-ти ден, ЛФ 13 дни (в този месец - диагн.лапароскопия).
9. Ову на 15-ти ден, ЛФ 13 дни.
10. Ову на 17-ти ден, ЛФ 13 дни (този месец беше по-особен, имах малко розово зацапване на 9-ти ден след ову).
11. Ову на 18-ти ден, ЛФ 15 дни (това този месец, с пътуване в първата половина на цикала и смяна на климата).
При ФМ са се наблюдавали добри фоликули и хубава лигавица. Хормони съм изследвала на 4-ти ден, като започнах с БТ, и те са:
LH - 7.27 mIU/ml (2.4-12.6); FSH - 7.62 mIU/ml (3.5-12.5); Prolactin - 592.4 miuIU/ml (72-511); E2 - 39.28 pg/ml (12.5-166); Test - 1.12nmol/l (0.22-2.9) ECLIA,
на 20-ти ден от цикъла и 9-ти след ову: Progesterone - 15.26 ng/ml (хм, къде са ми реф.ст-сти? беше в норма във всеки случай);
Пролактинът го повторих, с почивка преди вземането на кръв: Пролактин 448.3 микроIU/ml (72-511).
Последните два цитирани цикъла пия прословутите билки, иначе лекарства не съм вземала.
Лигавицата ми става доста дебела, при предната ФМ 17мм преди ову, и някои лекари от време на време я намират "нехомогенна", не знам това дали има някаква връзка. Преди време ми е правена хистология след абразио - няма проблеми.
Извинявам се, че толкова дълго
пиша всичко подробно, ако нещо помогне в преценката ви.
Нормално ли варира според вас ЛФ? При вас как е? Споделяла съм с доктори (както пише във ФФ), те не се впечатляват особено, казват - важното е, че не е къса.
Въпросът ме яде от много месеци, помагайте моля!! Да не говорим, че никога не мога да кажа кога чакам да ми дойде и колко дни закъснение имам. Видях и странна зависимост, че от Ову до Ову минават точно 28 или 29 дни, само последните два месеца 30 и 31, ако предположим, че е заради смяната на климата последното. Даже го ползвах за точно предвиждане кога е следващата ову, колко удобно
Благодаря на всички за търпението да ме изчетете и за отговорите!