0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета!
 Преди година и половина ми направиха цветна снимка в Тина Киркова, според която нямам матка и тръбите са леко нагънати. Няколко лекари по репродуктивна медицина доста се чудеха когато я гледаха, защото при ехографски прегледи се виждаше, че си имам матка. За да изчезне всякакво съмнение, направих и лапароскопия през м. февруари 2007 г. в МД (проф. Налбански)и се видя, че имам матка, тръбите са пропускливи, а на дясната тръба има колянце т.е. леко е нагъната.
 Живея доста далеч от София и затова ходя при местен гинеколог. Той ме навива да ми направи нова цветна снимка (нови 115 лв.), защото "това, че тръбите са пропускливи според лапароскопията нищо не значело". Абе, не го разбрах много добре, но ме заплашва с извънматочна бременност. Затова трябвало да се направи нова цветна снимка, а след това и хидротубация, за да се продухат тръбите.
 Въпросът ми е:
- знае ли някой къде се правят цветни снимки, заплащани от ЗК, тъй като разбрах, че те се финансират от ЗК? Аз се осигурявам редовно и искам да ползвам поне веднъж облагите от това осигуряване;
 Много ви благодаря! Желая успех на всички!
Re: Къде правят цветна снимка, заплащана от ЗК?
« Отговор #1 -: Май 18, 2007, 23:13:06 pm »
  Въпросът ми е:
- знае ли някой къде се правят цветни снимки, заплащани от ЗК, тъй като разбрах, че те се финансират от ЗК? Аз се осигурявам редовно и искам да ползвам поне веднъж облагите от това осигуряване;
Цветна снимка може да ти направи всеки гинеколог,който работи с касата и в мястото където работи да има ренген. Гинекологът, при който ходех миналата година, искаше да направим снимката през здравната каса, но трябваше да си купя сама контрастното вещество. Аз обаче нямам особено доверие на гинеколозите в нашия град и понеже знам, че това изследване е болезнено, не посмях да го правя тук. Предпочетох да си платя , но да го направя при съответните специалисти в Център за репродуктивно здраве и да съм спокойна и не съжалявам. Желая ти успех!
« Отговор #2 -: Май 18, 2007, 23:54:02 pm »
 Здравей, silvi!
Благодаря за бързия отговор!
Аз поразпитах тук-там и разбрах, че гинеколозите не искат да правят цветни снимки през ЗК, защото ЗК плащала по 14 лв. на снимка, а на частно вземали по над 100 лв. Затова рших да пиша във форума и да попитам дали някой си е правил цветна снимка в някой Център за репродуктивно здраве. Има ли такъв Център, където разходът да се поеме от ЗК? Благодаря!
« Отговор #3 -: Май 19, 2007, 00:53:31 am »
Мила, на "местен" гинеколог дори лечение на гъбички не бих поверила, да не говорим за стерилитет!
И начинът по който те убеждава???!! 8O
Замисли се за истински специалист по проблемите на репродуктивното здраве, за да не се окаже след време, че си хабила при този здраве, време и нерви!
Успех!
« Отговор #4 -: Май 19, 2007, 01:06:40 am »
tujnata, добрите специалисти не работят с касата, може и да има единичен случай, но аз поне не се сещам, помисли си добре, не само в софия има добри специалисти, но като не казваш от къде си...
Контрастното вещество не се поема от касата, също така не се поема и упойка, всеки сам решава какво иска за себе си, евтиното винаги излиза скъпо за съжаление, така е не само при покупка на вещи. Пожелавам ти да си намериш специалист.

При тези неща които си написала в темата на д-р Стаменов ми се струва, че най-малкия ти проблем са тръбите, тези хормони трябва да се вкарат в норма, за целта ти е необходим добър ендокринолог.
« Последна редакция: Май 19, 2007, 01:16:04 am от Ledena_luna »
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #5 -: Май 19, 2007, 12:22:54 pm »
Лекуващата ми лекарка казва, че мога да направя цветна снимка в нашия град, която се поема от ЗК, но не знам дали мога да се доверя.
« Последна редакция: Май 19, 2007, 12:24:30 pm от dimitrova77 »
« Отговор #6 -: Май 19, 2007, 14:06:19 pm »
Миличка, разбирам проблема откъм финансовата му страна,но за съжаление аз поне не съм чувала някой Център по репродуктивно здраве да прави цветни снимки през Касата.Виж, чувала съм ,че някои правят Лапароскопия през Касата, не е проверено, обаче.През Касата можеш да си направиш хормони, микробиология, цитонамазка.Желая ти още веднъж успех!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #7 -: Май 19, 2007, 14:43:24 pm »
Изобщо не ти трябва цветна снимка.
« Отговор #8 -: Май 19, 2007, 17:36:51 pm »
Здравейте, момичета! Благодаря по отделно на всяка една от вас за това, че ми отговаряте! Това е много важно за мен!
Аз споделям мнението на Лали, че на мен изобщо не ми трябва цветна снимка (ще ми е интересно обаче да разбера защо Лали мисли така). Моите аргументи са,  че:
1.   вече имам една направена, макар и много зле (оставили са си ръцете в Тика Киркова, защото както вече ви писах, снимката е направена така, че не се вижда матка и лекарите ме плашеха с това, пък на всеки гинекологичен преглед се виждаше, че си имам матка);
2.   Имам лапароскопия, според която тръбите са ми проходими; това се потвърждава и от цветната снимка, защото и на нея се вижда контрастното вещество, че е минало през тръбите;
3.   това е най-важният за мен аргумент – лекарят не успя да ме убеди, че наистина е наложително да ми се прави втори път цветна снимка. Три пъти зададох ясно и категорично въпроса защо трябва да се прави нова и единственият отговор бе, че старата била лоша. Когато попитах след снимката какво ще правим, пак имаше мънкане и накрая ми отговориха – хидротубация и ме заплашиха с извънматочна бременност. У мен остана впечатлението, че лекарят просто иска да ми вземе парите. Затова отказах да правя цветна снимка с финансово извинение. На следващият път когато отидох на преглед при същия лекар, той ми се накара, че съм правела каквото си искам, все много съм знаела, разпитвала съм тук-там и накрая съм правела всичко на своя глава. Едва ли не ме изгони. Повече там няма да отида и не съжалявам, че нещата се развиха така, защото те ми загубиха една година с техния Дуфастон, а ако бях разчитала на тях само, нямаше да знам нещата, които знам за себе си в момента.
Вече два пъти ходя на преглед в София, в Център за репродуктивно здраве. Само че нещата при мен не са розови и след втория преглед лекарят сподели, че може би ще трябва да се пробва ин витро, защото фоликулие ми не се пукали и се превръщали в кисти.
Питах лекарят дали има нужда от цветна снимка и той каза не. Аз обаче искам да знам.

Ледена_Луна, впечатлена съм от теб! Как можа да видиш другия ми постинг-а? Страшна си!!! Браво!
Само че, защо добрите специалисти не работят със ЗК???? Това означава, че качествено обслужване могат да получат само богатите! Бедните да умират ли? Много философска тема, винаги съм се дразнела от това, че лекарите те гледат в ръцете и ако не им подадеш нещо, не ти обръщат никакво внимание. Според мен повечето от тях са забравили защо са станали лекари. Трябвало е да станат бирници!
Иначе съм от Хасково.
Контрастното вещество ще си го купя, няма проблем. Всичко, което трябва, ще си го купя. Не е в това проблема, а във факта, че искат да ми вземат парите ей така, без да ми помогнат.
Не знам за тези хормони, това е 14-годишен проблем – как ли ще успея да ги вкарам в граници?
Да знаеш някой добър ендокринолог?

Димитрова 77, ти от кой град си?

Благодаря ти, силви 35, успех и на теб!
Успех на всички ви, мили момичета!   
*
« Отговор #9 -: Май 19, 2007, 18:33:29 pm »

Само че, защо добрите специалисти не работят със ЗК???? Това означава, че качествено обслужване могат да получат само богатите! Бедните да умират ли? Много философска тема, винаги съм се дразнела от това, че лекарите те гледат в ръцете и ако не им подадеш нещо, не ти обръщат никакво внимание. Според мен повечето от тях са забравили защо са станали лекари. Трябвало е да станат бирници!

Не си права. Щом НЗОК не поема цялата стойност на едно изследване, ти какво очакваш от качествените лекари?! Хем да ти помогнат, хем те самите да си извадят парите от джоба за твоята снимка ли?! Все пак това са частни клиники, които имат и много разходи (за наем, заплати, консумативи). Ти ако си лекар, ще го направиш ли? И ако го правиш за всеки, колко време ще можеш да я издържаш тази клиника, да живееш нормално и да продължиш да помагаш на други нуждаещи се? Най-нормалното нещо е лекарите да са добре платени! Това не е животоспасяваща операция и дори и за нея, лекарите не са длъжни да я платят, ощетявайки себе си. За това има държавни болници. Изборът къде да се лекуваш е твой! Според мен е голяма грешка за неуредиците в НЗОК и МЗ, да се обвиняват лекарите.
« Последна редакция: Май 21, 2007, 11:27:50 am от Lan »
« Отговор #10 -: Май 19, 2007, 22:47:05 pm »

Не си права. Щом НЗОК не поема цялата стойност на едно изследване, ти какво очакваш от качествените лекари?! Хем да ти помогнат, хем те самите да си извадят парите от джоба за твоята снимка ли?! Все пак това са частни клиники, които имат и много разходи (за наем, заплати, консумативи). Ти ако си лекар, ще го направиш ли? И ако го правиш за всеки, колко време ще можеш да я издръжаш тази клиника, да живееш нормално и да продължиш да помагаш на други нуждаещи се? Най-нормалното нещо е лекарите да са добре платени! Това не е животоспасяваща операция и дори и за нея, лекарите не са длъжни да я платят, ощетявайки себе си. За това има държавни болници. Изборът къде да се лекуваш е твой! Според мен е голяма грешка за неуредиците в НЗОК и МЗ, да се обвиняват лекарите.

Напълно подкрепям Лан!
Виж какво, мила, има заболявания, за които мижавите левчета, които се отклоняват от заплатите ни са капка в морето. Защо ли?... Защото потъват кой знае къде в търбуха на една недомислена система и защото да се лекува стерилитет (както вече знаеш) не е като да те прегледа личния за грип или настинка... разбираш ли?... Естествено, че можеш да се наредиш по ЗК да се лекуваш, но мисля, че до никъде няма да се стигне, особено при по-сложни (и следователно скъпоструващи) случаи. Ще загубиш и много време - по ЗК ти се полагат точно определени изследвания през точно определен период. Ок, обаче твоето тяло и хормони по всяка вероятност няма да са на същия "период" като бюрократичния ни инвалид, наречен ЗК. Ще загубиш нерви и време; а за някои от нас времето е най-важния фактор, особено ако сме попрехвърлили трийсетте.
За качествено медицинско обслужване и лечение на проблеми на стерилитета са необходими скъпоструващи консумативи, материална база, специализации на лекарите. ЗК това не може да го осигури.
Аз съм средностатистическа българка, на 37 години, в продължение на 2-3 години събирахме пари за лечение, лишихме се от много неща (за което никак не съжаляваме), но си заслужаваше.
Един любим на всички нас лекар неотдавна беше казал, че проблемите при лечението на стрилитета и на онкологичните заболявания си приличат както във финансово, така и в емоционално отношение!
Успех, мила, tujnata!   
« Отговор #11 -: Май 20, 2007, 14:30:04 pm »
Момичета, ние изместихме темата! Иначе разбирам вашите аргументи и съм съгласна с вас. Аз до сега винаги съм си плащала и ще продължа да си плащам. Лошата емоция у мен се породи от факта, че лекарят не даде ясна причина защо трябва да правя втора цветна снимка, а след това не ми предложи конкретен план за действие. И аз реших, че само ми иска парите, което между другото се оказа вярно (беше сърдит при следващото ми посещение при него). Затова повече там няма да ходя.
Реших да попитам във форума – може пък някъде са се правят цветни снимки, заплащани поне частично от ЗК. Иначе защо се пишат теми тук във форума, в които се тръби, че цветната снимка се финансира от ЗК? Дори се дава страницата на НЗОК, в която ясно се вижда това. Реших, че може да има жени, които са открили начин да ползват факта, че са здравно осигурени. Иначе не обвинявам никого. Просто моля за споделяне на опит.
Лан, виждам, че си бременна. Стискам ти палци! Би ли споделила с мен при кой лекар ходи, какъв бе проблемът ти и как бе разрешен?
Коринка, ще се радвам и ти да споделиш с мен твоя опит!
Иначе при мен ситуацията е следната – повишени мъжки полови хормони, фоликули на яйчниците растат до 30 мм, но не се пукат, оперативна лапароскопия преди 3.5 месеца с фелестрация на двата яйчника, тръбите са проходими, но на дясната има завъртулка (т.н. „коляно”), но контрастната течност пак е минала. От тук нататък какво трябва да се предприеме? Моля за съвет и споделяне на опит – може би някоя от вас е минала точно по този път и е успяла?
« Отговор #12 -: Май 20, 2007, 15:28:48 pm »
На повечето места където се прави снимка по касата ти я прави който се падне на смяна, а когато посещаваш конкретен специалист е добре той да знае какво точно е твоето състояние, защото протичането на контрастното вещество дава някакви отговори, които няма как да се видят на самата снимка.
Добрите специалисти или голяма част от тях приемат доста пациенти, а обработката на документи за касата губи толкова време, че прегледите се скъсяват. Също така в събота неделя и по празници касата не заплаща независимо дали си със или без направление. Абе Касата е виновна не специалистите.
Колкото до хасковския "Специалист" ми това може да прави, това ти предлага, да се беше сетил да обърне по-сериозно внимание на хормоните.
« Последна редакция: Май 20, 2007, 15:30:19 pm от Ledena_luna »
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #13 -: Май 20, 2007, 15:45:30 pm »
Да, права си, Ледена_Луна. Явно е, че ако правя нова цветна снимка, ще си платя за нея. Но преди това ще поясня и какво знам за себе си, дано този път да я направят качествено! Освен това съм решила да я направя в Сф, в някой Център за репродуктивно здраве. Та затова питах дали има такъв център, който да работи със ЗК. Но щом няма, значи няма. Ще си платя и толкоз
*
« Отговор #14 -: Май 20, 2007, 16:16:11 pm »
Д-р Владимиров работи с НЗОК. Можеш да отидеш за преглед с направление, но не знам дали и колко от хидротубацията (той не прави цветни снимки) се поема от НЗОК. Иначе на мен не ми се разказва пак. В по-стари теми има описана моята история, която е сравнително от кратките, благодарение основно на информацията прочетена тук, за което съм безкрайно благодарна на момичетата! :)Мисля да пусна тема в историята на успеха, но след като се роди бебето, сега ми се струва все още безсмислено.
*
« Отговор #15 -: Май 20, 2007, 16:24:05 pm »
За да изчезне всякакво съмнение, направих и лапароскопия през м. февруари 2007 г. в МД (проф. Налбански)и се видя, че имам матка, тръбите са пропускливи, а на дясната тръба има колянце т.е. леко е нагъната.

Искам отдавна да те питам - какво налага нова цветна снимка, след като преди 3 месеца си правила лапароскопия? Какъв е резултатът от нея, че лекарят ти те плаши с извънматочна? Да не би да не е запазен фибралния апарат (май така се казваше) на тръбите?
Аз съм на мнение, че снимката нямА да даде нова информация и в твоя случай е напълно излишна.
Съветвам те да дойдеш в София в някоя от добрите клиники, зАнимаВащи се със стерилитет.
Успех!

п.п. И недей да бъдеш тъжна!
Друг ник повече ще ти отива.
« Отговор #16 -: Май 20, 2007, 18:39:32 pm »
Направиха ми цветна снимка на 8 май. Лекарят ми каза (цитирам дословно): ако си с направление, ще си платиш 30 лв. само за контрастното вещество, в противен случай носи 50 лв. Отидох при личния лекар, който леко се подсмихна, но му се обади да пита точно какво направление е необходимо. Говориха, каквото говориха, личният лекар издаде направлението, но за жалост на следващия ден се оказа, че това направление въобще не им вършело работа, мъжът ми се ядоса, плати 50 лв., а лекарят си поиска направлението "Може да влезе в работа на друг колега...", но съпругът ми отказа...
« Последна редакция: Май 20, 2007, 18:44:08 pm от vanja_s »
« Отговор #17 -: Май 20, 2007, 23:05:58 pm »
Лан, дай линк, за да прочета твоята история, моля те!

Сия, точно това се чудя и аз – имам лапароскопия, а той ме кара да правя нова цветна снимка, защото на старата се виждало, че тръбите били нагънати. Нагънати, но пропускливи! Според лапароскопията, само на дясната тръба има някакво нагъване (т.нар. „2 коленца”), но тя е пропусклива. В резултата от лапарото е записано черно на бяло, че и двете ми тръби са със запазен фибриален апарат. „Те може да са пропускливи според лапароскопията, но това нищо не значи. Трябва хидротубация да се направи, за да е сигурно, че са пропускливи. Иначе ще има извънматочна бременност. Колко такива случая като теб съм имал...” това бяха думите, които чух.
Да, според мен втора цветна снимка е излишна, но за всеки случай реших да попитам къде мога да си направя нова.
Някой знае ли къде е най-евтино в София, но все пак да е при добър специалист?

Ваня, ти в кой град си прави цветната снимка? 50 лв. ми се вижда евтино. На мен ми искаха 115 лв. В София преди почти две години бе 75.00 лв.....
« Отговор #18 -: Май 21, 2007, 08:27:22 am »
tujnata , аз съм от Русе, там ми правиха цветната снимка...
*
« Отговор #19 -: Май 21, 2007, 11:21:56 am »
tujnata, не виждам с какво може да ти помогне точно моята история. Гледаш ми най-старите мнения - към петнадесетина страници има описано почти всичко (ама историята е изключително в "опити за забременяване", в другите подфоруми просто не чети). Като кликнеш на потребителя, демек името му, в случая Lan и най-отдолу излизат "последни публикации". Понеже съм писала в най-различни теми, а не само в моя конкретна, не е много лесно да ти дам линк. Ето тук е по-голямата част, но има и преди и след  :):
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=4376.msg92833#msg92833
Единственото, по което ми се струва, че си приличаме е, че и аз бях супер объркана и обезверена.
 Най-ценният съвет, който мога да ти дам е да се насочиш към клиника по репродуктивна медицина, да си харесаш доктор (ама да му имаш доверие с цялото ти сърце, ако трябва обиколи всички клиники, докато си намериш ТВОЯ лекар) и да му се довериш изцяло. Това изцяло включва и той да определя точно от какви изследвания имаш нужда. И според моето скромно мнение нямаш никаква нужда от цветна снимка или хидротубация. Разбира се, че има някакъв риск от извънматочна, но един от най-добрите специалисти ми е обяснил, че точните причини за нея все още не са ясни на медицината! Може да си сигурна, че лекарят, при който ходиш не е много по-наясно...Още повече при диагноза "запазен фибриален апарат"!
 Финансовата част наистина не е приятна, но пък повечето изследвания не са толкова  скъпи, включително и цветната снимка. Все пак около 100лв са месечните консумативи за едно бебе, че и повече. За мечтата за бебе лично аз бих дала много повече...
« Последна редакция: Май 21, 2007, 12:43:17 pm от Lan »