Спокойно, няма проблем. Аз също съм с отрицателен резус , а съпругът ми е с положителен. Преди 6 години като забременях бях уплашена. Но после попрочетох тук-там и разбрах, че няма страшно. Когато майката е Rh-, а бащата RH+, има опасност от несъвместимост между майчината и феталната кръв. Но тази опасност е само при положение, че детето еRh+. При първескините няма място за безпокойство. Във всеки случай червени кръвни клетки от феталната кръв Rh+ ще преминат в майчиното кръвообращение при измененията в плацентата към 4-я месец и особено при раждането, когато плацентата се отделя и изпада. Аглутиногенът D, съдържащ се в червените кръвни клетки на детето Rh+, предизвиква образуването на аглутинини анти-D в майчината кръв. Това остава без последствия за здравето на майката.
Проблема е при втора бременност, ако детето е отново Rh+. При това положение червените кръвни клетки Rh+ от феталната кръв отново ще преминат в майчината кръв и ще увеличат съдържанието на аглутинините анти-D ще преминат през плацентата и ще се настанят в червените кръвни клетки на бебето, което ще доведе до увреждането им. Чести последици от това са загуба на бебето.
Но това вече е отдавна минало. Сега съществува превантивно лечение на фетално-майчината Rh-несъвместимост. Поставя се инжекция на майката с гамаглобулин, съдържащ аглутинини анти-D, в срок от 72 часа след първото раждане. Тези аглутинини ще унищожат Rh+ червени кръвни клетки на бебето, преминали от неговата кръв в тази на майката. Така кръвта на майката се прочиства от всякакви вещества, способни да навредят на нова бременност.
Тази имунизация се подновява при всяка следваща бременност, както и при спонтанен аборт или аборт по желание.
Когато преди 5г. родих веднага след раждането взеха от мен и бебето кръв за изледване. След около 3-4 часа при мен дойде акушерката водила раждането и ми каза, че бебетоe Rh+,и понеже аз съм RH- трябва да ми сложат атни-D гамаглобулин до 72 ч. след раждането. Родителите ми бързо намериха лекарството. И ми сложиха инжекцията.
Сега съм отново бременна в 3 месец. Всичко е наред.
Спокойно тази несъвместимост не е опасна, защото има адекватна лекарска намеса.