0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

привет на всички, настоящи и бъдещи мами
вече съм в деветата седмица и сме безкрайно щастливи след 2-годишното чакане.
при направените изследвания обаче се оказа, че съм с отрицателен резус фактор на кръвта, а таткото е с положителен.Това можело да доведе проблеми?! Някой имал ли е подобен случай, помогнете, че се притесних много! Късмет на всички вас!
Re: отрицателен резус фактор при майката?
« Отговор #1 -: Юли 27, 2007, 08:57:07 am »
Не се притеснявай, особено ако е първа бременност. Аз също съм с отрицателен резус фактор, а таткото с положителен. В началото на бременността си пуснах едно изследване за антитела - тест на Кумбс. Сега в 8-ми месец ще пускам второ такова. В 28 г.с. си бих Анти Д гама глобулин, което е профилактика в такива случаи. Същата инжекция се слага и до 72 часа след раждане! Успешна бременност ти желая :lol:
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #2 -: Юли 31, 2007, 20:09:33 pm »
Мари я ми кажи като биеш антидегамаглобулина превантивно след раждане трябва ли пак да се постави?
Danizahar  не се тревожи излишно подкрепям думите на Мари. Аз също съм с отр. резус и положителен при половинката. Няма страшно пожелавам ти лека бременност. :)
*

Lara

• 507
  • Най-хубавото е невидимо за очите...
« Отговор #3 -: Юли 31, 2007, 21:00:11 pm »
И аз съм в клуба на отрицателното Rh с + татко! Надявам се обаче, че няма да има проблеми - нито при мен, нито при вас, момичета, ако спазваме заръките на лекарите си!!!  :balk_109:

*
« Отговор #4 -: Юли 31, 2007, 22:20:06 pm »
Само да допълня Mari_Pz -  профилактичната ампула АнтиДгамаглобулин  в 28-30 седмица се бие след като се изследват антителата и резултатът е отрицателен.

*

janeta

• 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
« Отговор #5 -: Август 01, 2007, 11:48:49 am »
Спокойно, няма проблем. Аз също съм с отрицателен резус , а съпругът ми е с положителен. Преди 6 години като забременях бях уплашена. Но после попрочетох тук-там и разбрах, че няма страшно. Когато майката е Rh-, а бащата RH+, има опасност от несъвместимост между майчината и феталната кръв. Но тази опасност е само при положение, че детето еRh+. При първескините няма място за безпокойство. Във всеки случай червени кръвни клетки от феталната кръв Rh+ ще преминат в майчиното кръвообращение при измененията в плацентата към 4-я месец и особено при раждането, когато плацентата се отделя и изпада. Аглутиногенът D, съдържащ се в червените кръвни клетки на детето Rh+, предизвиква образуването на аглутинини анти-D в майчината кръв. Това остава без последствия за здравето на майката.
Проблема е при втора бременност, ако детето е отново Rh+. При това положение червените кръвни клетки Rh+ от феталната кръв отново ще преминат  в майчината кръв и ще увеличат съдържанието на аглутинините анти-D ще преминат през плацентата и ще се настанят в червените кръвни клетки на бебето, което ще доведе до увреждането им. Чести последици от това са загуба на бебето.
Но това вече е отдавна минало. Сега съществува превантивно лечение на фетално-майчината Rh-несъвместимост. Поставя се инжекция на майката с гамаглобулин, съдържащ аглутинини анти-D, в срок от 72 часа след първото раждане. Тези аглутинини ще унищожат Rh+ червени кръвни клетки на бебето, преминали от неговата кръв в тази на майката. Така кръвта на майката се прочиства от всякакви вещества, способни да навредят  на нова бременност.
Тази имунизация се подновява при всяка следваща бременност, както и при спонтанен аборт или аборт по желание.
Когато преди 5г. родих  веднага след раждането взеха от мен и бебето кръв за изледване. След около 3-4 часа при мен дойде акушерката водила раждането и ми каза, че бебетоe Rh+,и понеже аз съм RH- трябва да ми сложат атни-D гамаглобулин до 72 ч. след раждането. Родителите ми бързо намериха лекарството. И ми сложиха инжекцията.
Сега съм отново бременна в 3 месец. Всичко е наред.
Спокойно тази несъвместимост не е опасна, защото има адекватна лекарска намеса.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #6 -: Август 01, 2007, 13:38:01 pm »
Janeta  :balk_47:
Единственото, което искам да допълня е за анти Д гамаглобулина, който се слага 28-30 седмица. На мен ми казаха, че е добре да се сложи, защото после бебето ще изкара по-лесно бебешката жълтеница, която всички бебета карат. Мойто бебе не кара жълтеница изобщо. На мойта приятелка не са й я слагали и и двете й деца са карали по цял месец жълтеницата.
Така че аз с две ръце гласувам за тази ваксина. Тя не е задължителна. Задължителна е тази, която се слага до 72 часа след раждане.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #7 -: Август 01, 2007, 14:23:37 pm »
Мари я ми кажи като биеш антидегамаглобулина превантивно след раждане трябва ли пак да се постави?
Danizahar  не се тревожи излишно подкрепям думите на Мари. Аз също съм с отр. резус и положителен при половинката. Няма страшно пожелавам ти лека бременност. :)
Наха, моя доктор каза да си я купя като отивам да раждам...
« Отговор #8 -: Август 01, 2007, 14:53:18 pm »
Ами аз да питам и тук - някой с отрицателен резус фактор да е правил амниоцентеза?
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #9 -: Август 01, 2007, 15:06:36 pm »
Аз лично не съм, но каква е разликата от тези, които са с положително рх и правят амнио?
« Отговор #10 -: Август 01, 2007, 15:16:29 pm »
Съществува вероятност за смесване на кръвта на бебето и кръвта на майката при амниоцентезата и затова се бие Анти Д и понеже ми предстои исках да питам някой, който е минал през това.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #11 -: Август 01, 2007, 15:21:36 pm »
Наха, моя доктор каза да си я купя като отивам да раждам...
Абсолютно задължително се бие 72 часа след раждането. Независимо от превантивното. И от болницата ти я бият. Не си я купуваш сам. Ама ако в момента има някакъв недостиг... ннам
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

janeta

• 272
« Отговор #12 -: Август 01, 2007, 17:38:37 pm »
Tamara :thankyousign:
не знаех , че е добре и през 28-30седмица да се постави анти Д гамаглобулин. При моята бременност не ми е бита в 28-30, а само след раждането. Малкия имаше жълтеница, но за няколко дни и бързо премина. Но това, което ми каза не го знаех. Благодаря ти. Утре съм при лекаря на консултация и ще говоря и за това с него. А преди 5 години ми казаха да си го закупя. Имаше огромен недостиг на анти Д гамаглобулин. И сега до колкото чувам карат родилките сами да си набавят ампула с анти Д гамаглобулин. Но може би в различните населени места процедурата с набавянето е различна.....и аз не знам.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #13 -: Август 02, 2007, 09:01:15 am »
Ампулата, която ти слагат 28-30 седмица не е задължителна и си я купуваш сама. А тази при аборт, раждане и т.н. са длъжни от болницата да ти я сложат и я поема касата. Аз когато раждах 2003 раковата ги произвеждаше тези ваксини. Сега не знам какво е положението.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #14 -: Август 02, 2007, 10:35:21 am »
От опит- болниците НЕ ДАВАТ анти-д гама глобулина. Така беше 2003г., после 2006, тази година през юни също ми се наложи да търся ампулата. Освен, че е скъпа (тази,която намерих беше към 250лв), е адски трудна за намиране. В раковата болница нямаше, къде ли не търсих, накрая една позната аптекарка ми намери.

Не знам дали от болницата са длъжни да ги слагат, но при мен, след първия аборт изобщо не ми бяха споменали за такава инжекци, въпреки, че съм с отрицателен резус фактор. Разбрах по-късно.След втория аборт вече се бях информирала и я намерихме бързо.

Момичета, ако някоя от вас се нуждае от такава инжекция- имам една останала от юни (бяха ми намерили от две места и едната остана). Инжекцията е Резонатив анти-д  имуноглобулин, срокът й е до 08.2008г., държа я в хладилника и се надявам да намеря на кой да я дам, защото е доста скъпа и е глупаво да я изхвърлям. Ако на някоя от вас й трябва- да ми пише на лични, за да я дам.                                         
« Последна редакция: Август 02, 2007, 10:43:02 am от erika »
*

janeta

• 272
« Отговор #15 -: Август 02, 2007, 12:13:42 pm »
Съгласна съм с Ерика. Аз родих през 2002г. и тогава трябваше да си търся сама инжекцията. Още 2-3 месеца преди термина бях започнала да търся тази ампула. Мнаго трудно се сдобих с тази ампула. Майка ми е медицинско лице и чрез доста познати успя да намери ампулата на втория ден след раждането. Имам позната, която роди преди една година и й били казали да си намери анти Д гамаглобулин. После се оказа, че близките й не са намерили такава ампула и така и не й биха анти Д гамаглобулин.
Мисля , че това е супер престъпно поведение. Като се има предвид колко двойки се борят със стерилитет. А при липсата на тази ваксина се получава така, че и онези момичета, които нямам физически проблеми да забременеят и родят и тях ги осакатяват. Защото проблемите идват когато семейството реши да има второ дете и няма бита такава инжекция при предишната бременност.
Тамара това, което казваш не е точно така. Аз не съм си слагала ваксината през 28-30 седмица. Сложена ми е само след раждане и пак повтарям , че месеци преди термина съм я търсила. Ваксината си я закупих. А сега не знам как ще бъде. Бременна съм в 14г.с. И аз все още не мога да коментирам какво е положението в момента.
Най-добре е да се включат и момичета, които скоро са родили и са си слагали от тази ваксина. Нека те ни разкажат повече за това как стоят нещата в момента.

П.П. Майка ми ми разказа, че преди години(когато аз съм се родила) контрола в болниците по този въпрос е бил много стриктен. И задължително болниците са разполагали с тази ваксина и тя се е слагала на всяка жена, която има нужда от анти Д гамаглобулин. И когато аз трябваше да раждам майка ми беше много учудена от факта, че бременната трябва сама да си набави ваксината. При условие, че тази ваксина е много важна.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
« Отговор #16 -: Август 02, 2007, 12:47:00 pm »
Да ви кажа, аз лично съвсем лесно си я намерих, просто попитах в аптеката, казаха ми, че ще ми я доставят до 24 часа и така и стана. Не че има недостиг, просто така им изнася в болниците...за наше съжаление. Иначе първата си я купих за 160 лв на Байер. Звънях на едни доставчици на българската, но ми казаха, че от септември ще я има на пазара, така че на мен май ще ми се наложи отново от скъпата да си купя...
« Отговор #17 -: Август 02, 2007, 13:08:08 pm »
И аз си купих без проблем на Байер за 160 лв., звънях и в една друга аптека, но там беше 174. Българската изобщо я няма, а тя струвала около 20-30 лв. преди да изчезне. Дано септември се появи на пазара.
Момичета, при моето раждане не ми биха анти де - първо провериха кръвната група на бебето и като видяха, че е с отрицателен фактор казаха, че не е необходимо.
« Отговор #18 -: Август 02, 2007, 13:42:25 pm »
Да, Фоксче и аз така съм чувала, ама с док не съм говорила, та затова не съм 100% сигурна.
*
« Отговор #19 -: Август 02, 2007, 16:15:20 pm »
Фоксче, миналата година като лежах в МД, имаше една жена, на която и правеха амнио и й биха АнтиДгамаглобулин (тя си го донесе), но не си спомням дали й се полагаше по здравна каса и дали й възстановиха парите после.

От опит- болниците НЕ ДАВАТ анти-д гама глобулина. Така беше 2003г., после 2006, тази година през юни също ми се наложи да търся ампулата. Освен, че е скъпа (тази,която намерих беше към 250лв), е адски трудна за намиране. В раковата болница нямаше, къде ли не търсих, накрая една позната аптекарка ми намери.      

Нещо си в грешка - аз от личен опит ти казвам, че миналата година на 19 май  в МД, София ми поставиха антиДгамаглобулин, който си бях купила и срещу фактура и описание от лекуващия лекар защо са ми я поставили, от счетоводството ми възстановиха по-голямата част от сумата.
Проблемът е, че дори и лекарите и акушерките не знаят че се полага по здравна каса. Всъщност 2005 г. си я купувах сама и по-късно ми казаха, че се поема от касата. Така че миналата година бях подготвена, обясних на лекаря, че съм на ясно с правата си и той като поразпита колегите си и в счетоводството, ми обясни каква е схемата, когато в болницата няма налични ампули. Ами това е.
В една друга тема бях публикувала официален отговор от здравната каса кога се полага ампулата. Ето го и него:

Цитат
otgovor от: SZOK  - 11:53:55;
Уважаема г-жо, профилактиката с анти-Д гама глобулин е включена в алгоритъма на клинична пътека № 141 “Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение” съгласно НРД 2007 г. При всички случаи, когато се налага такава профилактика, медикаментът следва да бъде осигурен от болничното лечебно заведение, което изпълнява посочената клинична пътека.