0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: отрицателен резус фактор при майката?
« Отговор #20 -: Август 02, 2007, 16:32:30 pm »
Брей, аз ли съм най-голямата късметлийка тук.
1. Предупредиха ме имат такава ваксина и не е нужно да си нося сама ампулата.
2. По време на раждането чух лекарката да казва - запазате плацентата за изследване! Тук имаме Rh несъвместимост.
3. В следващите три дни всеки ден идваше по една сестра да ми бие анти Д гама глобулин. А след нея лекар да провери дали наистина точно това ми е бито. Накрая дойде и лекарката, която ме израждаше да попита.
Явно февруари 2003 година е имало свръхпроизводство на тази ваксина. Или свръх жалаещи да ми надупчат дупето  :wink:.
Ваксината (от раковата болница) струваше около 18 лева. Ама не я продаваха в аптеките. Искаха специален набор от документи, за да ми я продадат и ми се наложи да изслушам лекция как не е нужно още в 28 седмица да си я слагам, защото детето може да е било също Rh(-)... Но беше 18 лева. А когато попитах дали тази на Байер е по-хубава. Жената ми каза, че тяхната е по-добра за българи, защото... не си спомням защо но беше нещо в смисъл, че немската е по-добра за немците, а българската за българите...
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #21 -: Август 02, 2007, 16:36:11 pm »
Не съм в грешка- точно там е работата, че ако ти си отнесеш инжекция, те ще ти я поставят. Ако не си отнесеш- няма. Виж, за плащането на закупената инжекция е хубаво да знаят момичетата, че се заплаща от ЗК. На мен никой не ми го е казал това, а и проблема за мен не е в парите,а по-скоро в самото намиране на ампулата. Аз също бях в Майчин дом, като първият път дори не знаех, че е необходима такава инжекция. За следващите 2 пъти си бях купила сама, но не се поинтересувах дали ще ми я платят.  :?  А за много момичета това е важно.  

Тамара, късметлийка си, наистина.  :) В коя болница си била?
*

Tamara

• 1662
« Отговор #22 -: Август 02, 2007, 16:40:38 pm »
В Тина Киркова
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #23 -: Август 02, 2007, 16:42:46 pm »
Не съм в грешка- точно там е работата, че ако ти си отнесеш инжекция, те ще ти я поставят. Ако не си отнесеш- няма.

Значи, докторът провери дали имат налична ампула в аптеката на болницата. Оказа се, че нямат и за това ми каза, че трябва да се закупи ампулата с фактура на мое име и в счетоводството ще ми възстановят 135 лв., защото на такава стойност им е договорът с Байер.
Както казах, повечето лекари не знаят, че ваксината се поема от здравната каса. Преди месец дори разясних как стоят нещата на двама лекари от Женската консултация на МД, тъй като и двамата ми твърдяха, че такова "животно" нЕма!
Е, след като провериха и се убедиха, че съм права, ми благодариха за инфото!
*

janeta

• 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
« Отговор #24 -: Август 02, 2007, 17:17:31 pm »
Sia благодаря за информацията!
Много е важно тези подробности да се знаят. Много бременни не го знаят и както разбирам и лекарите също.
Tamara и аз си мисля, че е добре след раждането да се бие анти Д гамаглобулинът след като се установи каква е кръвната група и най-вече Rh на бебето. Ако бебето е Rh- вероятно няма смисър да се бие ваксината. Може би я бият само ако бебето е Rh+.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #25 -: Август 03, 2007, 14:30:20 pm »
Да само ако бебето е Rh+. Когато се роди вече знаят дали е Rh+, но в 28 седмица няма как да знаят. И затова е спорът. Ако детето е Rh- няма смисъл от ваксината. Тя само натоварва организма. И тук майката си преценява какво да прави в 28 седмица.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #26 -: Август 03, 2007, 15:32:51 pm »
Да споделя опит... Миналата година ме сполетя мисед, а аз съм с 0- , таткото е Б+ кривни групи. Но лекарите бяха объркали неговата кръвна група и не ми сложиха ампулата с анти Д имуноглоб. до 72 час. Сложиха ми я на 24 ден!!!!!!!!!!!!! Шефа на клиниката беше ровил за материали, щото грешката беше тяхна и някаква докторка защитила дисертация именно на тема за Рх различиятя. От въпросната клиника ми поеха тогава цената на ампулата. Но, разбира се масово се препоръчва и трябва да се слага ампулата до 72 час след аборт или раждане. При втората ми бременност ми правиха два пъти изследвания за антитела и бяха отрицателни, но профилактика с ампулата по време на бременността не съм правила. Криси се роди с Б+ и ми поставиха ампулата анти д в срока до 72 часа. Родих преди 8 дена в Тина Киркова, но си заплатих сама ампулата.
Успех на момичетата и не се плашете, медицината е напреднала. :)
*

janeta

• 272
« Отговор #27 -: Август 03, 2007, 17:09:48 pm »
Нина, честита радост.
Желая много зраве, радост и щастие на малкото ангелче и на цялото семейство. :balk_7:
Нина вероятно миседа е бил още на ранен етап от бременноста и вероятно бебето е било с твоето Rh-. Това е логично обяснение за да няма в кръвта ти антитела ито при условие, че анти Д гамаглобулина ти е сложена на 24-ден. Но може и въпреки късния срок ампулата да си е оказала своето действие срещу евентуалните антитела. Аз също като теб съм с О-, а мъжът ми е с Б+. Малкия се роди с О+. И тогава ми сложиха инжекцията. Сега предполагам, че като съм бременна втори път ще ми правят изследвания за антитела през бременността. На теб в кои седмици от бременността ти пускаха изследванията за антитела?
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #28 -: Август 04, 2007, 15:25:01 pm »
Жанета, честно казано лекарката, която ме наблюдаваше в самото начало позабравяше да ми пуска изследвания и позакъснявахме с тях, затова немога да ти кажа първото кога беше, може би към 12 г.с., а второто беше в 30 г.с. Незнам дали срока до 28 ден е действително сериозно проучен, но за сега масово се възприема слагането на ампулата до 72 час и аз смятам това за меродавно, но Жанет аз сложих ампулата и на 24 ден, за да знам, че аз лично съм направила каквото зависи от мен. Миседа ми беше в 9 г.с.
Поздрави, Нина  :)
*
« Отговор #29 -: Август 04, 2007, 17:58:00 pm »
 janeta, надявам се следващия цитат да те ориентира

Цитат
изследване за  наличието на антитела при резус /-/ или АВО - несъвместимост, в следните срокове на бременността:
   - от 9 до 12 г.с. - на бременни с обременена акушерска анамнеза: предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото, установени антитела при предшествуващи бременности / независимо от Rh фактора им/, при престоящи инвазивни пренатални изследвания в І-ви или ІІ-ри триместър;
   - от 17 до 20-та г.с на бременни с необременена акушерска анамнеза, но с отрицателен Rh фактор
   - от 26 до 28 г.с. на бременни с отрицателен Rh фактор на които при първото изследване не са открити антитела.
   При Rh - отрицателни бременни без данни за антитела при изследването между 26-та - 28-ма г.с. се предлага профилактика с една ампула анти-Д - гама глобулин в 28 - 30 г.с.
   При доказани Rh антитела бременните се насочат за консултация със специалист акушер-гинеколог.
« Отговор #30 -: Август 06, 2007, 08:36:17 am »
Здравейте! Много се рових, но освен форуми, не открих никаква литература в нета на тази тема. Бихте ли ми дали някакви линкове, че и аз го имам този проблем
*
« Отговор #31 -: Август 06, 2007, 11:10:30 am »
Като начало прочети това http://www.bg-mamma.com/site/content/view/622/67/

А иначе като напишеш на чичко гугъл :ask_google: резус конфликт, ще се изненадаш колко инфо ще излезе.
*
« Отговор #32 -: Август 07, 2007, 12:06:17 pm »
Ами ако и бащата е с Rh-?
« Отговор #33 -: Август 07, 2007, 12:18:19 pm »
Ако и двамата са с отрицателен фактор няма проблеми, понеже и бебето ще е с отрицателен, т.е. няма да възникне конфликт между кръвта на майката е на бебето.
В рамките на шегата - ех, казваше ми мама да си търся мъж с Rh-, пък аз не я послушах и сега ще се притеснявам  :lol:
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #34 -: Август 30, 2007, 14:57:24 pm »
При мен двата миседа бяха в 7-8 г.с. и никой не ми е споменал дори за тази ваксина  8O Аз съм отрицателен резус, а мъжа ми не сме го изследвали. Когато аборта е толкова рано, ваксината задължително ли се бие или се прави някакво изследване първо, момичета?
*
« Отговор #35 -: Август 30, 2007, 16:39:49 pm »
Задължително е, да. И моите аборти са в 11 и 7 седмица - това няма никакво значение. Другото задължително нещо е партньорът ти да се изследва, защото ако и той е с отрицателен резус фактор, тогава нямаш проблеми. Ако е положителен, преди да подновите опитите се консултирай с лекар  относно това, че не си профилактирана с антиДгамаглобулин.
*

janeta

• 272
« Отговор #36 -: Август 30, 2007, 16:50:14 pm »
Мисля, че ваксината е трябвало да ти се постави. Нищо, че миседа е бил в 7-8г.с. Тази ваксина се поставя и при раждане, спонтанен аборт или аборт по избор(който също се прави в много ранен стадий от бременноста). По скоро е важно какъв е резуса на съпругът. Ако и мъжът е с орицателен резус няма да има нужда от такава ваксина, защото няма да има антитела.
Съпругът ти е добре да си направи едно изследване на кръвната група и резуса и така при нужда ще знаеш и няма да има неизвестни. Когато жената е бременна и е отрицателен резус непременно се прави изследване и за кръвната група и резуса на съпругът-точно заради резус конфликтът. Аз съм О- и когато забременях преди 6г. изследваха и кръвната и резуса и на мъжът ми. Дано да съм ти била полезна.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
« Отговор #37 -: Август 30, 2007, 16:53:48 pm »
Майка ми ме подсети, че е питала втория път за това. Лекарката й отговорила, че няма нужда от анти Д гамаглобулин, понеже толкова рано плода нямал собствена кръв (и двата пъти не видяхме сърдечен ритъм)  :?
п.п. Наистина ще настоявам моя да си изследва фактора
*

janeta

• 272
« Отговор #38 -: Август 30, 2007, 17:12:26 pm »
Знам, че мъжете ги е страх от игли. Но изследването не е нещо кой знае колко болезнено. Важното е, че и двамата ще бъдете спокойни. Според мен е хубаво всеки да си знае кръвната група и да си държи талончето с резултата при личните си документи. За да може при нужда да се реагира незабавно. Дай боже да не се налага, но все пак...
А и така ти ще знаеш за себе си при забременяване. Ще си наясно и ще си по-спокойна знаейки какво трябва да направиш.
Успех от мен!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.