... преглед за очите, върти ми се нещо като 6-ти месец- обясни моля кога, какво, защо? Също и другите мами, които са го правили.
Mini, Veni, ето малко от нашия богат опит по въпроса с очните прегледи:
Профилактичен преглед трябва да се направи около 1 годинка. Наистина тогава много проблеми са лесно лечими, защото много от тях зависят от взаимодействието с мозъка, а той на този етап е много пластичен и лесно би приел промяната в условията (очила, операция, филтри, закриващи лепенки). Далекогледството на този етап е норма, няма нищо тревожно, но само детски офталмолог може да прецени кога има нужда от корекция и кога е въпрос на време да се израсте. Ако обаче забележите някакви очни проблеми или имате съмнения, добре е да не се чака годинка, а да се отиде на 6-8 месеца. Например, при почти всички от многото видове кривогледство най-благодатното време за операция е 8-12 месечна възраст. В учебниците на педиатрите пише, че до 1г кривогледството е физиологично, т.е. ще се израсте, затова те съветват да се чака до годинката, а това не е правилно. Според детските офталмолози всяко кривене след 6 месечна възраст е патология и е добре да бъде диагностицирана и лекувана рано.
Къде да се отиде - ще дам препоръка само за София, защото там съм правила проучване. Аз стесних кръга до двама детски офталмолози - д-р Алек Топов и д-р Галя Димитрова. Те имат един и същи частен кабинет, приемат в различни дни (д-р Димитрова е в сряда, тя е нашият лекар, при нея бяха и meshko106 & StefiZ). Тел за записване 952 3600. Намира се на бул. Пенчо Славейков 18, блок 2, на гърба на блока. Прегледът струва 20 лв. На д-р Димитрова имам и служебния мобилен 0888 851540. Тя е много мила и има подход към малки деца. Докато бяхме в клиниката за операцията на Даниел, съм виждала и д-р Топов, и той много добре се справя с децата. За професионалните качества и на двамата съм чувала и виждала само добри отзиви.
И двамата са много добри диагностици и оператори, и двамата работят в Детска очна клиника на Александровска болница. Може да се иде на преглед при тях и в Александровска, в Детски очен кабинет, с направление от личния лекар. Тел на кабинета е 923 0576, може да питате предварително кога ще са на смяна точно тези лекари (те се въртят). Кабинетът е веднага след бариерата откъм бул. Пенчо Славейков (входът е точно м/у Александровска и Св. Екатерина), вдясно се вижда едно малко изрисувано входче с метални стълбички. Обаче четох в БГ мамата, че за кабинета трябва да се вземе номерче рано сутринта, около 7:30, от регистратурата на самата бариера, после си изчакваш реда според номера.
Надявам се прегледите на всички ви да са само рутинни и да няма никакви грижи!