Каси, в началото след секциото по принцип няма да тръгне веднага кърмата. Имай предвид, че можеш да си чувстваш гърдите болезнени, напрегнати, да имаш усещането за бучки. Приготви се да си направиш топли компреси в болницата, слагай на гърдата, за да може по-лесно да тръгне млякото. Според зависи кога ще ти дадат бебетата - слагай ги, дори и да няма нищо. При мен още след раждането ми го дадоха и ме накараха да опитам да го накарам да суче. Вземи си и помпата, с нея ще помогнеш малко на млечните жлези да си свършат работата по-лесно. Лактогонния чай можеш да си вземеш от аптеката, има едни сокчета на Хип, които са за майката, те също помагат да се поддържа количеството на кърмата. Хубаво е да пиеш също портокалов сок - така им даваш малко витамини
Можеш да пиеш айрян, повече вода. От лактогонния чай може да ти се вие малко свят, да имаш усещане за сухота в устата. Гледай да пиеш много течности.
За банята - аз ползвам на Пенатен шампоана с лавандула вътре и не съм го сменяла откакто се е родил. Ползвах бариерен крем на Бюбхен, този, който е с невен вътре - много съм доволна, до сега не сме имали проблеми с подсечено или изринато. Иначе за тяло и суха кожа - олиото на Пенатен, но не ми влезе кой знае колко в употреба. Беше само за първия месец и по време на масажите. Така си и стои шишето. Ползвах много време и на Пенатен крема за ранички, с него мажех напуканата кожичка, по препоръка на акушерката, която ми помагаше.
За ваксините, за съжаление не мога да помогна, тъй като тук всичко е по каса, има си стандарти и не мога да си избирам какво и как да се слага.
Леко раждане и здрави бебета!