0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Говорих досега с касата, разбрахме се следното:
Сряда (7 ноември) се събираме в сметната палата заедно с лекарите, които ни подкрепят. Ще обсъждаме двете програми. Ако времето не стигне или останат още неща за изясняване, ще се съберем отново на територията на НЗОК.
В момента звъня на лекарите, събота и неделя ще подготвя писмата, изпратени до endo@zachatie.org.
Днес е излязла статия относно кампанията. Някой да е виждал къде? Цял ден ми звъни телефона, обаждат се хора от цялата страна за подкрепа и информация. 2 от случаите илюстрират посоките, в които програмата трябва да се промени:
- момиче на 21 с тежка форма на ендометриоза, не получава лечение след операцията защото няма установен стерилитет
- жена на 35 с дългогодишен стерилитет и късно открита ендометриоза, не получава лечение заради възрастта

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Здравейте!
Говорих с д-р Николай Попов. Ще дойде в сряда. Само във вторник трябва да ум се обадя да го подсетя. Дано да не му излезе някакъв ултра спешен ангажимент в болницата. :crossfingers:
Той и акушерката, която работи с него ми казаха, че от НЗОК са започнали по-бързо да одобряват, момичетата, които кандидатстват по програмата за ендометриоза. Поне така неговите пациентки казвали.  :D  Имало много одобрени през последните 2 седмици.  :D
Не съм видяла материала по темата за ендометриозата. Ще разпитам познати. В www.zdrave.net , където публикуват материали и от други медии няма нищо.
*
kyan извинявай би ли ми изпратила на ЛС какви точно данни трябва да ти пратя и къде ги пише на протокола, че нещо май се обърках :oops:
*
Говорих си в кюто с едно момиче с ендометриоза, което познавам от бг мама. Получила е одобрение от НЗОК точно месец след като си е подала документите, т.е. в рамките на законните 20 работни дни. Купила си е само първата инжекция. Сега втората ще си я вземе безплатно с протокола.
Е, наистина са се размърдали в НЗОК.   :D
*
ефекта е поразителен ! е , значи можело а?... :balk_149:
kyan ти колко инжекции си си закупила?
момичета аз имам диферелин , ако някоя има нужда , нека да ми пише...
*
Не питай...  :(
*
и аз съм като теб с разликата че на мене 5-тата ми я биха във вторник...
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
До
Анна Зашева,
Председател
на сдружение “Зачатие”                      

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАШЕВА,

Имам удоволствието да Ви поканя на организираната от Сметната палата среща на тема “Финансиране на лечението на стерилитета (по-специално ендометриоза) и на ин витро процедурата в България – грижа на държавата”.

Сметната палата се ангажира да бъде инициатор на срещата в ролята си на институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност.
Целта е да допринесем за решаването на тези изключително значими обществени проблеми.

Срещата ще се проведе на 7 ноември 2007 г., от 11 часа, в сградата на Сметната палата на ул. “Екзарх Йосиф” № 37, ет. 4.

На срещата са поканени представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, Сдружение “Зачатие” и лекари.

Валери Апостолов,
                          Член на Сметната палата
                                                   на Република България

Брех, да не им се надяваш. Аз си подадох документи на 9 октомври, скоро и при мен ще станат 20 работни дни, да видим дали ще ми се обадят. Въпреки че вече ми биха първата, а втората пък си намерих евтино и избързах да я купя. Успех на всички!
И съобщението за срещата звучи доста ентусиазирано...

*
имало момичета които са ги одобрили за 20 раб.дни , така че бъди сигурна че скоро ще ти се обадят негодниците!
Добро утро момичета.
ето това открих във Фокус: "В сградата на Сметната палата на ул. “Екзарх Йосиф” № 37, ет. 4, ще се проведе среща на тема “Финансиране на лечението на стерилитета и на ин витро процедурата в България – грижа на държавата”.
Сметната палата е инициатор и домакин на срещата в ролята си на институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност.
След срещата около 12,30 часа ще има брифинг."

Успешен ден на всички
*
Да, днес е срещата. Стискайте палци.  :D
Стискаме палци и чакаме после да публикувате резултати.
Аз все още си чакам резултат по програмата - на 21-вият работен ден от датата на подаване на молбата ми там, ми казаха че още нямам отговор. Мисля да звъня през 2 дни.
Успех на всички и дано тази среща има добър резултат за нас.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Момичета, утре ще ви напиша подробно резюме на срещата, за днес не ми останаха сили.
Благодаря за търпението :)

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Огромни благодарности на Сметна палата и в частност на г-н Валери Апостолов за инициирането на срещата и на kyan за помощта и за систематизирането на резюмето.
Вижте първо съобщението на БТА, а след него и резюме от срещата.

Сметната палата стана инициатор на среща на тема "Финансиране на лечението на стерилитета и ин витро процедурата"
    Средствата за лечение на стерилитета, отпускани от Националната здравна каса, са крайно недостатъчни, необходимо е с този проблем да се занимае специална национална програма с
бюджет извън НЗОК. Това каза днес пред медиите Анна Зашева от сдружение "Зачатие" след среща с представители на Комисията по здравеопазване на парламента и на НЗОК, организирана от Сметната палата.
    Сметната палата е институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност,
посочи Валери Апостолов, член на Сметната палата. Той обясни, че от сдружение "Зачатие" е било е поискано да се извърши одит за изразходването на средствата на НЗОК за лечение на стерилитета,
но тъй като той ще се забави около година, Сметната палата е станала домакин на среща по проблема.
    НЗОК разполага с лимитирана финансова рамка по отношение на средствата за медикаментозно лечение на стерилитета при жените - ендометриозата, отбеляза Апостолов. 230 хил. лв. са необходими
за лечението на ендометриозата, за да могат малко повече от 200 жени годишно да преминат курс на лечение, каза той. Миналата година обаче средствата за били изчерпани още през март.
Отчетено бе, че липсва стратегически приоритет в решаването на проблема с безплодието на българските семейства, добави той.
    Никой в България не знае колко точно са семействата, засегнати от безплодие, трябва първо това да се анализира и после да се поиска ресурс за решаване на проблема, каза директорът на НЗОК Румяна Тодорова.
    По официални данни около 120 хил. семейства се нуждаят от лечение на стерилитета, според сдружение "Зачатие" обаче, ако към България се приложи европейската статистика, този брой е 270 хил. двойки.
    Според Анна Зашева Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика трябва да изготвят националната програма за преодоляване на проблема с безплодието и да посочат конкретните стъпки. На срещата нямаше представители на двете министерства.

Г-н Валери Апостолов ще прати доклад за резултатите от срещата в подкомисията по публична отчетност към Комисията по бюджет и финанси на НС. Той ще инициира и обща среща между МЗ, МТСП, Зачатие и лекари, за да се обсъдят възможности и да стане ясно дали лечението на безплодието е национален приоритет. В стратегията за демографската политика да се довпишат нуждаещите се от лечение.
Действията, които г-н Апостолов ще предприеме не спират възможността да бъде направен последващ одит на изпълнението на програмата за лечение на ендометриоза.

Според и.д. на НЗОК д-р Тодорова е дискриминация фактът, че не всички нуждаещи се получават
медикаментите за лечение на ендометриоза. Според нея програмите за скъпоструващо лечение трябва да се извадят от НЗОК и да са към МЗ, защото то определя политиката в здравеопазването. Решението на проблема било според нея да се намерят жените с ендометриоза, защото сега никои не знае колко точно са те. Трябва да се направи и скрининг на причините за безплодие. Според Тодорова навременното отпускане на лекарството за лечение на ендометриоза е СРАВНИТЕЛНО РЕШИМ ПРОБЛЕМ, но така програмата ще се изчерпи за два месеца, както през миналата година се получи. Тя предложи вариант да се планира операция след месеци и така да се съгласува с отпускането на лекарствата. Д-р Владимиров обаче посочи, че през това време ендометриозата ще се развива у жената и това не
е добър вариант за решение. Вторият вариант е да отпускат навреме лекарството за жените, докато имат пари. Така поне тези малко над 200 жени ще са лекувани както трябва.
Д-р Георги Николов, които е един от авторите на програмата за лечение на стерилитета обясни, че сдружението трябва да избере една от 2-те по-малки злини.
Другата седмица трябва да има среща в НЗОК и да се преразгледат критериите за програмата за ендометриоза.
1. Да се отпускат на време - в законовия срок от 20 работни дни
2. Да отпадне изискването за стерилитет, защото сега лекарите се принуждават изрично да пишат диагноза стерилитет, за да се отпусне от НЗОК лекарството.
3. Да отпадне възрастовото ограничение от 35 г., защото сега често жените раждат 1-то си дете след
тази възраст.
Други присъстващи на срещата:
Д-р Атанас Щерев - излезе по средата на срещата, оправда се с друга такава. Каза, че не може да помогне по никакъв начин и нищо не зависи от него. Разкритикува почти всички искания на Зачатие:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19761.msg295711#msg295711
и като заключение добави, че жените се сещат да раждат много късно.
Д-р Николай Попов цитира опита на другите държави в лечението на ендометриоза, но предложенията му за оптимизиране на лекарстеното лечение бяха отхвърлени от касата
Д-р Георги Николов спомена, че в другите страни вече се е наложила практиката медикаментозното лечение да започва даже преди самата операция и да продължава след нея
Представители на НЗОК бяха д-р Клисурска, финансовата директорка на НЗОК и д-р Румяна Тодорова.
« Последна редакция: Ноември 08, 2007, 15:08:50 pm от ultra »

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
Д-р Атанас Щерев - излезе по средата на срещата, оправда се с друга такава. Каза, че не може да помогне по никакъв начин и нищо не зависи от него. Разкритикува почти всички искания на Зачатие:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19761.msg295711#msg295711
и като заключение добави, че жените се сещат да раждат много късно.
Типично в негов стил. :x

Поздравления момичета, страхотни сте!  :rainbow:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Този д-р Щерев (ако изобщо мога да го нареча доктор!) направо прекалява вече с тези си изказвания :x Няма срам този човек!
*
Аз също съм разочарована от д-р Щерев. Според него:"жените се сещат да раждат след 30 г." Все едно сме забравили да свършим нещо емелентарно вчера и го правим днес.  :x
Исках да отговоря на коментара му защо възрастовата граница от 40 г. за ин витро трябва да остане. Според него шансът при тази процедура на жена над 40 г. е 1%. Парите били обществени и трябвало да се използват по най-добрия начин, т.е. да се дадат на по-млада жена, която има по-големи шансове. Ок, дори и това с 1% шанс да е така - аз не съм специалист. Да, обаче тази жена, която е над 40 г. също плаща всеки месец от заплатата си 6% здравна вноска, който отива в НЗОК, също си плаща социална осигуровка във фонд "Общо заболяване и майчинство" на НОИ. Обществените пари са и нейни, в крайна сметка. Здравната и социалната система са САЛИДАРНИ. Т.е. всички плащат еднакъв процент, но не всички потребяват, както казват специалистите.
Ето това е моят коментар.
Вариантът, който остава пред нас, защото от НЗОК не могат да отделят повече пари за ендометриозата е само: да отпускат на време лекарството, докато им стигнат парите. Така поне 200 и повече жени ще го получат на време, няма да имат рецидиви, да теглят заеми и после да се превръщат в търговци на лекарството. КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ???
Благодарности за докторите, които ни подкрепиха в исканията ни пред НЗОК - д-р Владимиров, д-р Николов, д-р Попов.
« Последна редакция: Ноември 08, 2007, 15:54:50 pm от kyan »
*

Не мога да си редактирам предишното съобшение.
Ето материал от Здраве. нет
http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=41246

Пациенти искат национална програма срещу безплодието

07.11.2007, zdrave.net, Елица Тодорова

Да се създаде национална програма за решаване на проблемите с репродуктивното здраве на българите, настояват пациентите от Сдружение „Зачатие”. Днес те се срещнаха с директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова, представители на водещи клиники и членове на парламентарната здравна комисия. Повод за срещата станаха проблемите на жени с ендометриоза, които твърдят, че НЗОК доставя инжекции с месеци закъснение, което обезсмисля цялото лечение. Освен това парите стигали само за 200 жени годишно. Затова 120 000 семейства може да останат без деца, твърдят от сдружението.

Инициатор на срещата беше Сметната палата, от която пациентската организация е поискала одит на здравната  каса по програмата за лечение на ендометриоза. По тази програма около 200 жени годишно получават безплатно хормонални инжекции след оперативна намеса. Инжекциите трябва да се поставят в точно определени срокове, но в момента се доставят със закъснение и жените са принудени да ги закупуват сами. Една такава инжекция струва 209 лева, но в мрежата се продават по-скъпо. Валери Апостолов обясни от името на Сметна палата, че одит на здравната каса не е изключен, но процедурата ще отнеме година. Затова от там се ангажираха с посредническата роля за подобряване на грижата на пациентките с такава диагноза. Според Апостолов обаче по време на срещата станало ясно, че разрешаването на проблема не е в компетенциите на касата. В случая тя се явява разпределител на средства, а парите по програми са част от общия бюджет на НЗОК за лекарства.

„Проблемът не е само в лечението на ендометриоза, а в това дали изобщо тези програми имат място в НЗОК”, заяви след срещата директорът на касата д-р Тодорова. Не мога да разделя програмите по приоритети, допълни тя, за мен всички са еднакво важни. Д-р Тодорова все пак се ангажира още идната седмица да проведе среща за преразглеждане на критериите и да направи възможното, за да може поне включените до момента в програмата да получават ампулите навреме.

В България никой не знае точния брой на жените с ендометриоза или на семействата с репродуктивни проблеми, стана ясно по време на срещата. Цифрите, предоставяни към момента, се базират на световните статистически данни и се изчисляват като процент от населението. Затова и от здравната каса, и от Сдружение „Зачатие” настояха за национално проучване, което да установи точния брой на тези хора. Въз основа на тези данни трябва да се изготви национална програма, смята председателят на сдружението Анна Зашева. Здравното министерство пък трябва да се ангажира с категорична позиция дали лечението на безплодие е национален приоритет в условията на демографска криза, смята Валери Апостолов.

Сметната палата се ангажира да съдейства за провеждането на среща с представители на здравното и социалното министерства, които формират държавната политика по тези проблеми. Според Апостолов, конкретни действия и финансови разчети могат да се разпишат в стратегията на Министерството на труда и социалната политика за демографското развитие.

В. Дума на 1 стр. заглавие "И сметната палата в борбата с безплодието". Материалът е на стр. втора.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
Аз също съм разобарована от д-р Щерев. Според него:"жените се сещат да раждат след 30 г." Все едно сме забравили да свършим нещо емелентарно вчера и го правим днес. 
Исках да отговоря на коментара му защо възрастовата граница от 40 г. за ин витро трябва да остане. Според него шансът при тази процедура на жена над 40 г. е 1%. Парите били обществени и трябвало да се използват по най-добрия начин, т.е. да се дадат на по-млада жена, която има по-големи шансове. Ок, дори и това с 1% шанс да е така - аз не съм специалист. Да, обаче тази жена, която е над 40 г. също плаща всеки месец от заплатата си 6% здравна вноска, който отива в НЗОК, също си плаща социална осигуровка във фонд "Общо заболяване и майчинство" на НОИ. Обществените пари са и нейни, в крайна сметка. Здравната и социалната система са САЛИДАРНИ. Т.е. всички плащат еднакъв процент, но не всички потребяват, както казват специалистите.
Ето това е моят коментар.

Ми 40-годишните нераждали жени да искат да плащат по-малко здравни тогава, и да искат да им отпадне част от осигуровката във фонд "Общо заболяване и майчинство".
Винаги се е изказвал така цинично. :x

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com