Имам около 8-9 упойки.
Все ме питат - алергична ли сте?
Че аз от къде да знам към какво може да съм алергична.
Не е по основната тема, но е важно. Накъде в началото на медицинското обучение - примерно към 3 курс се учи как е правилно да се снема анамнеза (това е медицинското название за водене на разпит на пациента). И после, разбира се, в целия курс на обучение и след това се изучава тази материя. От добре проведения разговор зависят после страшно много неща. Добрият лекар може още от анамнезата да се насочи в правилната посока. Понякога хората не могат да отговорят правилно на така зададен въпрос - примерно често на въпроса дали има някакви операции се отговаря с не, а при насочено разпитване се оказва, че има отстранени сливици и апендикс в детска възраст. За съжаление, добре снета анамнеза изисква около 40 минути по груби сметки. А времето често е проблем за лекаря.
Та правилният диалог е нещо от сорта:
Лекарят: Алергична ли сте?
Пациентът: Че аз откъде да знам?
Лекарят: Имате ли операции?
Пациентът: Да.
Лекарят: По време на тези операции имали ли сте някакви проблеми с анестезията?
Пациентът: Какви проблеми, докторе?
Лекарят: Например да сте имали сърбеж в следоперативния период, главоболие, ниско или високо кръвно ... (изброява симптоми)
Пациентът: Не, не съм имала.
Лекарят: Имате ли епикризи от тези операции?
Пациентът: Да, имам (дава ги на лекаря).
Лекарят: Някога жилила ли ви е пчела (оса, друго насекомо)?
Пациентът: Да (и разказва какво е станало).
Лекарят: Случвало ли се е напролет, когато цъфтят тополите, да ви сълзят очите?
Пациентът: Не.
Лекарят: Понякога кашляте ли без причина?
Лекарят: Има ли храни, които избягвате?
И така ... насочвайки пациента и задавайки правилните въпроси, отнема някъде около десетина минути при добро съсредоточаване и неалергични пациенти. При тези с алергия - малко повече.
Касиел, такива неща се обсъждат и тук. Ако не го правим ожесточено, то е защото и без това репродуктивните проблеми във форума са предостатъчно много и сме се концентрирали върху тях.