Здравейте, Birdie, регистрирах се в този форум, понеже открих, че вече пишете тук. Имам следния проблем, който за съжаление не можах да разреша по нормалния начин, т.е. с посещение при специалист:
Шестгодишният ми син вчера като се върна от детска градина се оплака, че там го е боляло крачето през целия ден. Показа и къде точно го боли - лявото бедро отпред, горе високо, почти при ингвиналната гънка. Проверих дали няма увеличени възли в областта на слабините - не се напипваше нищо. До вечерта беше кисел и се оплакваше от болки, но си заспа нормално. В пет сутринта обаче се събуди, плачейки от силни болки, куцаше силно, като стана и този път вече сочеше като болезнено друго място - средата на бедрото отпред (не можа да обясни дали костта или меките тъкани) и костта точно под коляното, пак отпред.
Няма температура, зачервявания и отоци; боли го както при движение, така и в покой; болката е на пристъпи, като понякога пристъпите са толкова силни, че пищи от болка. Понеже преди година имаше еднократен пристъп на реактивен артрит след прекарано вирусно заболяване (но тогава беше засегнато едното стъпало, което беше и леко подуто и зачервено, изобщо класическа картина на реакт.артрит, а сега симптомите са други)и с оглед на това, че допреди една седмица също беше болен от някакъв вирус, го заведох на ревматолог, който го прегледа много небрежно в рамките на две минути (просто го накара да клекне два пъти и го провери за отоци и зачервявания, каквито нямаше) и като чу, че е имал веднъж реактивен артрит, каза, че и сега явно е това. Предписа Волтарен хапчета, два пъти дневно по 1/2 таблетка. Те обаче явно не му действат много, защото пак си го боли, а и мен ме притеснява това, че на практика не можем да сме сигурни, че болката е в резултат на артрит, а не е напр. мускулна, или пък причинена от някакъв друг, по-сериозен проблем в костта.
Лекарят, който го видя, е много известен, не искам да споменавам името му, но се счита за един от най-добрите детски ревматолози. Аз обаче съжалявам, че му споменах, че сме имали един епизод на реактивен артрит, защото той веднага се хвана за това и на практика не обсъди изобщо други възможности. На въпроса ми не е ли странна тази мигрираща болка, която променя локализацията си и не би ли следвало при реакт.артрит да са засегнати ставите, той смънка, че по принцип да, но след като е имал веднъж такъв пристъп, явно и сега се касае за същото.
Затова молбата ми към Вас е да ме посъветвате дали да потърся друг специалист (и какъв) или да изчакам ден-два, за да проследя състоянието му и евентуално ако продължават симптомите, да се консултирам с друг лекар. Предварително Ви благодаря!