0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коментирайте това:
« -: Декември 01, 2007, 13:08:42 pm »
Имам приятелка фармацевт.

Пристига клиентка ,която си купува тест за бременност.
Споделя ,че е правила процедура "някаква" ,защото от години имат проблеми със стерилитета.
Приятелката ми , я пита - каква точно процедура ?
Клиентката обяснява , при първоначалният преглед са й казали , че има процедури от 1200 до 5000 лв. , тя коя си избира? 8O
Избрала си най-евтината (каквото и да значи това).
След процедурата , изминали 14-15 дни и тя си купува тест. Направила го и се връща в аптеката , показва го и пита какво значи това.
Звъни ми отново моята приятелка.

Теста е с една бледа черта и една ясна.
Пита я , а аз суфлирам по телефона , " Не ти ли казаха ,че се прави кръвен тест?"
 - Не - отговаря момичето .
 - Отивай - казвам - в еди коя си лаборатория и си пусни ЧХГ .

След два дни , тя е пак при моята приятелка .
Звънят ми , хлипащ глас насреща:
 - Ами направих това изследване , чхг-то е 500. Отидох в клиниката, там  ми казаха ,че не виждат нищо , значи е извънматочна бременност и ще ме режат!
 - Господи , кой ден ти е днес ,бе момиче?
 - 20.
 -Кога направи чхг?
 - Вчера.
 -Утре правиш ново и от там , бегом в клиниката отново.

....Останах безмълвна.
Обеща да ми се обади утре....

Моля ви , коментирайте !
Аз не мога да повярвам ,че това нещо се случва!

п.п. Момичета , коригирах постинга , защото съм допуснала фактологически грешки, за което се извинявам ,ако съм подвела някого!.
На това момиче , никой не й е казал ,че след трансфера , трябва да се върне за наблюдение.
След направеното чхг , е била навикана и обвинена , че е предупредена и не е разбрала.
Имат съмнения за извънматочна ,защото чхг-то нараства с малък процент.
Препоръчах й консултация с друг специалист ,преди , цитирам : "да й сложат една инжекция ,която  ще изчисти плода от тръбата" 8O

Не казвам името на клиниката , за да не навредя на момичето , ако настъпят усложнения.
Но ,при първа възможност , ще го направя!
« Последна редакция: Декември 02, 2007, 13:23:40 pm от Efirche »
Re: Коментирайте това:
« Отговор #1 -: Декември 01, 2007, 13:26:00 pm »
Оххх, как да не може да си разчете теста, завиждам на хора дато се подлагат на процедури без да знаят за какво става въпрос и хоп са забременели. Искам да ми изтрият паметта и да се пробвам и аз. Любопитно ми е коя е клиниката.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #2 -: Декември 01, 2007, 13:44:10 pm »
И аз не знам как точно да коментирам: невежество, безотговорност, предоверяване на лекарите и пълна липса на интерес към случващото се със собственото ти тяло...
Аз бих обобщила всичко това като нисък интелект... Знам ли...
Навремето един лекар ми беше казал: "Ти сигурно много си учила, затова сега не можеш да забременееш." 8O
А може просто момичето да няма достъп до интернет и да не е попадала на този форум.
Ако не бях изчела всичко тук, и аз щях да знам много по-малко...
Някои клиники пък смятат, че като не информират подробно пациентите си, им спестяват допълнителен стрес и ужас...
« Отговор #3 -: Декември 01, 2007, 13:57:05 pm »
Ми хубаво ама нали се подписва нформирано съгласие или както се водеше, там се обяснява в какво се състои процедурата, какви лекарства се вземат и какви са рискивете.
« Отговор #4 -: Декември 01, 2007, 14:08:29 pm »
Това момиче не е единичен случай, за съжаление. Поведението и говори за пълно безхаберие към собственото си тяло.Как може да не знаеш какво ти се случва, да не можеш да си разчетеш теста...Това вече е прекалено.Жалко е.
Често ми се случва да ме питат лекари/не само гинеколози/ дали съм медицинско лице. 8O Нямам претенции, че знам много, но постоянно питам какво става, какво ми слагат, с каква цел, евентуални последици...Абсурдно е да не знам какво става. Спомням си последния път един очен лекар беше на ръба да ме изхвърли от кабинета, защото се интересувах какво прави на съпругът ми и с каква цел.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*
« Отговор #5 -: Декември 01, 2007, 14:14:38 pm »
Ефирче, не знам как да го коментирам и кое е нормалното, Сякаш е редно тя да се учудва, че ние знаем почти колкото лекаря, който ни прави процедурата, а не ние на нея. Никой не изисква от нея познания повече от грамотност и завършен среден курс на образование и отговорност да прочете това, което са й дали в клиниката и е подписала и инструкциите за теста за бременност. Това, което ме възмути е лекарят, който и поставя диагноза "извънматочна" и не си е научил уроците, а е взел медицинска диплома. Също вина имат и клиниката,че не са я извикали по-рано и не са й обяснили в какъв случай да се обади или не са й осигурили нужната информация на какво точно се подлага, какво я очаква и какво трябва да прави. А това, че са я накарали да си избира процедура ме шокира.  В началото и аз се изумих и то много, признавам си, но защото съдя по себе си и всички тук. Нашето също не е много в реда на нещата.
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 14:18:14 pm от cygnus »
« Отговор #6 -: Декември 01, 2007, 14:18:16 pm »
Нашето също не е много в реда на нещата.

Сигнусче ,колко много ми се иска да НЕ си права....
Но и аз прозрях тази истина...
*
« Отговор #7 -: Декември 01, 2007, 14:19:45 pm »
Нашето също не е много в реда на нещата.

Сигнусче ,колко много ми се иска да НЕ си права....
Но и аз прозрях тази истина...
Ефирче, не сме виновни ние.
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 14:27:07 pm от cygnus »
« Отговор #8 -: Декември 01, 2007, 19:22:37 pm »
Също вина имат и клиниката,че не са я извикали по-рано и не са й обяснили в какъв случай да се обади или не са й осигурили нужната информация на какво точно се подлага, какво я очаква и какво трябва да прави. А това, че са я накарали да си избира процедура ме шокира.  В началото и аз се изумих и то много, признавам си, но защото съдя по себе си и всички тук. Нашето също не е много в реда на нещата.

Че нашето не е нормално, това е ясно  :lol:
Но и това да не знаеш какво ти се случва, също не е нормално. Не изключвам варианта много добре да са й обяснили всичко. Просто има хора, които "не отбират".
Блажени са незнаещите  :lol: Понякога им завиждам  :lol:

lb2f
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #9 -: Декември 01, 2007, 19:32:24 pm »
Старнно... не знам как да коментирам това. Обаче четях с отворена уста и големи кръгли очи... Да, не е нужно според мен да си чел във Форум "Зачатие", за да имаш поне малко обща култура и обикновени познания. За доктора, дето е поставил диагноза "извънматочна" пък изобщо не ми се говори.
Някои имат късмет и сами бягат от него и не могат да го задържат. Други пък, така се стремят към него, че той май се плаши .....и бяга! :lol:

Лека да и бременносттта на тази девойка.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #10 -: Декември 01, 2007, 20:07:32 pm »
Ефирче, не знам как да го коментирам и кое е нормалното, Сякаш е редно тя да се учудва, че ние знаем почти колкото лекаря, който ни прави процедурата, а не ние на нея.

Че ние не сме много нормални, не сме, ама да не може да разчете домашния тест, като вътре има всички указания  8O,
а за доктора поставил диагноза "извънматочна"  нямам думи!  :x
« Отговор #11 -: Декември 01, 2007, 20:12:30 pm »
а между друготе има вече тестове които изписват бременна си, не си бременна, обаче ако не знаеш английки...
*
« Отговор #12 -: Декември 02, 2007, 00:04:28 am »
обаче ако не знаеш английки...
Има речници!  :lol:
*
« Отговор #13 -: Декември 02, 2007, 17:38:31 pm »
Искате, не искате коментар от мен - правя го. Леле как и завиждам на тази жена! И какъв и проблемът на жената? Много си е добре даже. Необременена от информация, пък и бременна при това вече. Далеч съм от мисълта, че трябва да ходим по лекари без да имаме каквато и да е идея какво точно ще ни се случва. Аз самата винаги съм много подкована. И какво от това? Ето момичето не знае даже каква процедура са и правили, ама е факт, че май е успешна. В тази връзка, имаме приятелкско семейство, което също се бори със стерилитет. Ще поясня, че те имат компютър вкъщи. Имат и интернет връзка. Знае що е то "Зачатие", защото има една приятелка, която много ги знае тези работи и и е казала :D. Проблемът е при него и е много сериозен - "няма открити сперматозоиди в еякулата", никакви. След яко хормонално лечение, резултатът е същия за съжаление. Тя не знаеше какви лекарства пие съпругът и, тя не знае името на процедурата, която биха и направили, ако бяха открили сперматозоиди, тя не знае името на изследването, което правят мъжете, за да се изяснят показателите на спермата. И изглежда удивително спокойна. Сега им предстои донорска инсеминация, аз самата се вълнувам повече от нея вероятно. И съм почти сигурна, че ще успеят преди нас. И им го пожелавам много силно! Та така де, не знам коя позиция е по-добра. Сигурно и едната и другата си имат своите плюсове и минуси. Аз моята съм я избрала, то си е до човек. Може да ти е сдъвкана и изплюта цялата информация и въобще да не я погледнеш, а може и да я търсиш трошичка по трошичка, следвайки своята си лична победа. Всеки си решава.
*
« Отговор #14 -: Декември 03, 2007, 10:09:30 am »
Аз пък мисля, че е блаженно хубаво тази жена да не знае какво са й правили. Но е недопустимо да не знае кога и защо да отиде на контролен преглед и какво следва нататък.
Имам 2 предположения:
1. В клиниката наистина да й е обяснено всичко, но тя да не е в състояние да го разбере и запомни - тогава, питам аз, как ще носи отговорност за друго мъничко същество, ако за себе си е толкова нехайна? (простете, ако съм прекалено пряма и ако звъчи грубо)
2. Наистина киниката да е безкрайно безотговорна към пациентката, че да я кара сама да избира процедурата по цената й. И оттам нататък и всичко останало около теста, увикването и т.н.
И в двата случая този казус е меко казано странен. Не знам, не знам...
« Отговор #15 -: Декември 03, 2007, 11:20:00 am »
Там е работата , че и аз се обърквам. :(
Не познавам ,момичето лично , но съм склонна да вярвам ,че не е обяснено какво се прави след трансфер. Защо иначе ще търси , помощ от други места?!
Едва ли пък няма да запомни , ако й е казано!
Незнанието по повод тези процедури , не е порок.
Според мен , никой не е длъжен , по презумпция да знае какво следва , кое след кое е и изобщо...
Ами дори и да не е разбрала , тя им е пациент , телефони няма ли?!
Как е възможно да не я потърсят ,поне от куртоазия , да не говорим , че ето би могло да има и евентуално усложнение.
Намирисва ми на конвейр , цялата тази работа..
И пак стигаме до лоша организация и липса на загриженост от страна на клиниката.
Не искам да правя прибързани обобщения и силно се надявам да не съм права , но такива са фактите с които разполагам.
Замислям се , колко ли такива семейства , продължават да се лутат в липса на информация .....
*
« Отговор #16 -: Декември 03, 2007, 11:31:22 am »
Еми,така е.То ако не се интересуваш и не прочетеш сам едва ли всеки лекар има време да се занимава и да ти обснява стъпка по стъпка какво се прави.Аз научих повечето неща от този форум да не кажа всичко. :(
*
« Отговор #17 -: Декември 03, 2007, 11:35:31 am »
Това с информираното съгласие е проформа трябва да се подпише,но не съм видяла къде пише там какви са рисковете и особено в зависимост от различните лекарства /например с Пурегон и каква е разликата с Гонала/ за стимулация пък и всеки организъм е различен.
« Отговор #18 -: Декември 03, 2007, 11:38:10 am »
Ок , съгласна съм ,че нямат достатъчно време.
Ами да подготвят по една брошурка например с описание , какво ,кога и как .
Да я получаваме , ако ще и срещу подпис.
Ами има различни начини за даване на информация , не сме всички еднакви...

Дори и да е подробно описано , информираното съгласие , то е за последствия и рискове от самата процедура , но технически кое след кое е , не пише..
« Отговор #19 -: Декември 03, 2007, 21:50:41 pm »
Да разкажа и аз един фрапиращ случай.
Като правих второто си ин витро в АГ - Варна имаше едно момиче, на което мъжа и беше осведомения. Тя ходеше на инжекции, т.е. мъжа и я водеше през ден на преглед от Бургас, а тя не знаеше нищо за процедурата. Мъжа и ходеше да се интересува при докторите как върви стимулацията, колко фоликула има, колко са големи. На пункция бяхме една след друга - тя не знаеше какво са и правили. Вярно, че бяха с мъжки фактор, ама пък може ли да правят нещо с твоето тяло и да не се интересуваш какво?
М/у другото, когато аз бях на първи преглед, мъжа и звънна на д-р Чернева по телефона да пита нещо по отношение на лекарствата и д-р Чернева беше възмутена и каза: Аз жената не я познавам, само с мъжа съм се чувала! Може ли такава незаинтересованост?!?!?!?!?!
Не знам - хора разни, ама...........
То вярно, че ако не питаш много, няма кой знае какво да ти кажат, ама все пак - даваме си д..тата под наем, бе!!!!!!!!!