0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изследване за хламидия във Варна - къде?
« -: Декември 16, 2005, 12:49:39 pm »
Къде мога да се изследвам за хламидия. Моят лекар ми казва, че нямало нужда, но аз искам - за мое успокоение.
*

naiema

• 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
« Отговор #1 -: Декември 16, 2005, 13:02:44 pm »
Мила,не мога да ти помогна къде да отидеш защото съм от Бургас.Искам само да ти споделя,че и моят лекар ми беше казал,че няма нужда след като нямам симптоми да се изследвам за хламидия.Тук във форума от момичетата научих,че много често тя протича без симптоми,а е много опасна и води до стерилитет.Разбрах,че е добре да се изследва и партньора ти.Така,че действай.
« Отговор #2 -: Декември 16, 2005, 13:08:11 pm »
Цитат на: naiema
Мила,не мога да ти помогна къде да отидеш защото съм от Бургас.Искам само да ти споделя,че и моят лекар ми беше казал,че няма нужда след като нямам симптоми да се изследвам за хламидия.Тук във форума от момичетата научих,че много често тя протича без симптоми,а е много опасна и води до стерилитет.Разбрах,че е добре да се изследва и партньора ти.Така,че действай.

Ами и аз така знам и за това искам да се изследвам, но по моя инициатива. Само, че не знам къде. Дано някое от момичетата да сподели.
« Отговор #3 -: Декември 16, 2005, 13:12:32 pm »
диндин,аз ходя в майчин дом на лекар.там направих и излседването за хламидия.както и други излседвания де:)там ходя при станева....и за момента съм при нея....но мисля че ако си направиш тест за хламидия с кръвна проба може и с ХЕИ....там можеш да си направиш и по твоя инициатива.и без това повечето проби се носят там да се правят-така разбрах наскоро.иначе за лекар незнам кой да ти препоръчам освен станева от майчин дом-аз съм доволна от нея.предната лекарка я смених точно защото не искаше да ми пуска изследвания който мислех за нужни.но сега всичко си влезе в релси.Ето линкове за майчин дом и ХЕИ.

http://www.mh.government.bg/hei/hei_varna.php

http://www.maichindom-varna.com/index_bg.html
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #4 -: Декември 16, 2005, 13:14:09 pm »
Да, не е лошо да си направите и двамата изследвания. А иначе за мен лично най-точния метод е PCR метода той се базира на основата на ДНК - РНК методи. В София го правят на няколко места и струва колкото другия, но за Варна не мога да ти дам данни. Затова пък ако правиш кръвни за хламидия IgA, IgM не е лошо да ги направиш в някоя клиника или център където се занимават с проблемно забременяване или просто в лаборатория на която имаш доверие и от която си доволна.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Re: Изследване за хламидия във Варна - къде?
« Отговор #5 -: Декември 16, 2005, 13:30:56 pm »
Цитат на: Dindin
Къде мога да се изследвам за хламидия. Моят лекар ми казва, че нямало нужда, но аз искам - за мое успокоение.

Хубаво е, че си решила така, тази болест често протича съвсем безсимптомно, но може да направи големи бели.

В Евамед в комплекс Чайка правят PCR тест за хламидия, папилома вирус и всякакви други подобни. Точен адрес не мога да ти дам, телефона им е 052 / 306496. Имат гинеколог, който взима пробите всеки вторник и четвъртък, а петък се пускат за обработка изследванията. Струва 21 лв. Взима се цервикален секрет, не боли и няма нищо страшно. Изследват се типични промени, които стават в ДНК/РНК под действието на хламидията и се счита за най-точен.  

По принцип съм против кръвния тест, той се основава на наличието на антитела в организма ти към хламидията (IgG, IgM). Става, за да си докажеш, че нямаш, но ако си се лекувал вече не може да покаже дали си оздравял, понеже стойностите падат бавно.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #6 -: Декември 16, 2005, 13:45:47 pm »
Цитат на: ironic_
Изследват се типични промени, които стават в ДНК/РНК под действието на хламидията

Не е точно такова обяснението на самия метод. Ако искате да узнаете повече за него ето ви един линк ще се справите с езика предполагам  :)
http://www.med2000.ru/n1/n12.htm
Тук са описани и предимствата и недостатъците на метода, но наистина за момента е най-точния метод.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #7 -: Декември 16, 2005, 16:09:47 pm »
Цитат на: Dindin

Все едно аз съм го писала  :lol: . Аз си мислех да направя първо кръвен тест и едва, ако има нещо, другият. Но се чудя дали си заслужава.
*

Anonymous

« Отговор #8 -: Декември 16, 2005, 16:16:58 pm »
моя приятелка миналата седмица ходи при доц.Маркова и тя я прати в лабораторията на Темелков,според мен доц.Маркова има доверие на тази лаборатория! :)
*
« Отговор #9 -: Декември 16, 2005, 16:24:11 pm »
А някой може ли да ми каже какво представлява сухият тест за хламидия, който се поема от ЗК :oops: ?
 Между другото доц.Маркова и мен също ме изпрати за кръвния тест за хламидия в поликлиника"Темелков"
*
« Отговор #10 -: Декември 16, 2005, 16:30:14 pm »
Май на лекарите много много не им се занимава с такива пипкави неща - секрети за изследване. Хм, щото и моя лекар нищо не каза  :) Ама, може да отида в Темелков, щом доц. Маркова ги е препоръчала!
Ха!
« Отговор #11 -: Декември 16, 2005, 16:45:35 pm »
Цитат на: peta
Между другото доц.Маркова и мен също ме изпрати за кръвния тест за хламидия в поликлиника"Темелков"

Опа, кой още е пратила освен мен ... :twisted:

Нищо лично против Темелков или доц. Маркова, но при две отрицателни PCR от последните 3 месеца, които й показах да ме праща да ходя за кръвен просто ми е против всякаква логика ... освен ако целта на цялото мероприятие не е просто да се ходи при Темелков ...  :?:
*
« Отговор #12 -: Декември 16, 2005, 16:46:10 pm »
този гост горе съм аз...а на сухия тест не вярвам въобще..близка го прави веднъж има втори път няма..луда история..не знаех че през касата минава само сухия,значи и аз ще отида до Темелков....мисля че апарата им точно за хламидия е добър,а за хормони пък я прати в новата лаборатория на АГ,каза че имат прекрасна апаратура...... :wink:
*
Re: Ха!
« Отговор #13 -: Декември 16, 2005, 16:51:56 pm »
[quote="ironic освен ако целта на цялото мероприятие не е просто да се ходи при Темелков ...  :?:[/quote]

Хахахах, хайде всички при Темелков, някой ако не е ходил да идва. Ако искате може да се 4акаме заедно да се изсипем там  :wave:
*
« Отговор #14 -: Декември 16, 2005, 17:01:06 pm »
Ами в крайна сметка всеки сам си решава къде да отиде и дали да отиде точно там където го е насочил даден лекар или да избере друго място, нали? А някой все пак ще ми обясни ли каква е разликата между РСR теста и сухият тест или са едно и също нещо? :?
*
« Отговор #15 -: Декември 16, 2005, 17:19:16 pm »
аз от личен опит не знам.Но бих ти казала какво ми разказа приятелката ми-тя беше учудена че такава сериозна диагноза се определи по такъв начин!Каза ми че с нещо/извини ме за невежеството/като ножче,но мноооого по тъпо,я "одрали" по ръката на мястото точно около вената на сгъвката...и това е....много странно но от толкова малко кръв..как се преценява? 8O
*
« Отговор #16 -: Декември 16, 2005, 17:19:59 pm »
пропуснала съм да кажа че става дума за сухия тест :lol:
« Отговор #17 -: Декември 16, 2005, 17:43:44 pm »
Цитат на: peta
Ами в крайна сметка всеки сам си решава къде да отиде и дали да отиде точно там където го е насочил даден лекар или да избере друго място, нали? А някой все пак ще ми обясни ли каква е разликата между РСR теста и сухият тест или са едно и също нещо? :?

Абсолютно, всеки сам си решава, но вярвам ще се съгласиш, че ситуацията е най-малкото неудобна ... аз смятам, че имам валидни изследвания, а специалиста, на който уж трябва да се доверя не ги признава и иска нещо, което според мен самата е излишно (и вредно), ако заради фалшив положителен резултат трябва да пия пак антибиотик, а аз едва преди няколко дни спрях Зинат, който пиех заради цистита ... Егати дилемата! А не искам да обидя доц. Маркова, тя е добър специалист ...

Не знам какво точно имат предвид момичетата под "сух тест", на мен са ми правили тест с цервикален секрет, който прилича малко на тест за бременност, в такава касетка е и резултата излиза за 10 мин, но според мен е ала-бала и изобщо не показва вярно. Правиха ми го в мед. център Надежда. Първия път беше отрицателен, последните два пъти след като даже не ми се появи контролната черта и ми мънкаха "Ми то май слабо положителен, по-добре за всеки случей да пиеш еди-какво си" и зарязах тия глупости и отидох в Евамед.

Старлет е пуснала линк на руски какво представлява PCR, потърси в Google, сигурно го има и на други езици.
*
« Отговор #18 -: Декември 16, 2005, 18:24:11 pm »
Цитат на: ironic_
Абсолютно, всеки сам си решава, но вярвам ще се съгласиш, че ситуацията е най-малкото неудобна ... аз смятам, че имам валидни изследвания, а специалиста, на който уж трябва да се доверя не ги признава и иска нещо, което според мен самата е излишно (и вредно), ако заради фалшив положителен резултат трябва да пия пак антибиотик, а аз едва преди няколко дни спрях Зинат, който пиех заради цистита ... Егати дилемата! А не искам да обидя доц. Маркова, тя е добър специалист ...

Съгласна съм напълно с теб, но винаги така се получава когато сменяш лекарите-единият си вярва на една лаборатория, другият на друга и всеки от тях естествено твърди че няма вяра на останалите.
В такъв смисъл казах че всеки сам си решава, защото все пак всичко това е свързано с нашето здраве.
« Отговор #19 -: Декември 16, 2005, 23:22:06 pm »
Моля ви,някой да обясни какво точно представлява този вид изследване PCR