Продължението.....
И така... При мен за сега все още не се е разрешил проблема.
Пих си лекарствата, които ми бяха предписани.
Трябваше до няколко дни след като ги спра да се появи цикала. Но все още го няма. А днес вече стават 9 дни след спирането им.
В края на миналата седмица, вече доста се бях притеснила за положението.
При моя лекар можех да отида чак в понеделник. А неизвестността на `картинката` вече направо ме побъркваше. Нито можех да ям, нито да спя. Само на цигари и кафе я карах, и ... нерви, разбира се.
Не смеех да направя уринен тест за ЧХГ, защото ме беше страх да не излезе положителен. Пък и нямаше да знам какви са стойностите.
Най-добре беше да направя пак кръвен, поне да разбера дали ЧХГ-то се двиши нагоре или вече е започнало да спада.
Събрах смелост и го направих. В същата лаборатория.
ЧХГ=10 mIU/ml.
Това е 2 седмици след първото изследване, когато беше 16 mIU/ml.
И вече почти 10 седмици след абразиото.
Ма-а-а-лко се успокоих, поне не растеше нагоре. Не беше спаднало много, и при това положение ясно че цикъл няма да имам, но поне тендецията беше надолу ... и това е горе-долу добре. Малко успокоение, но съмненията и притесненията продължаваха.
В петък направих консултация с друг лекар. (АГ специалист и хирург, с добро име)
И той ми каза, че случая е труден за диагностициране.
Изказа няколко предположения за диагнози:
-Вероятнтост за: Asherman syndrome.
-Вероянтост за: Остатъци от абразиото.
-Вероятност за Molla hidatidose. Вероятност не много голяма, около 5%.
Дори теоретично е възможно да е имало 2ри!! мисед, веднага след първия.
Този лекар изказа мнение за Reabrasio + по-силно антибиотично лечение.
На снимката от УЗИ се вижда купчинка от тъмни петна в кухината, които приличат на нещо като островчета с неправилна форма, долепени едно до друго.
= Asherman syndrome – това е образуване сраствания кухината на матката, могат да се получат и `слепвания`. Лигавицата изпълва матката, а същевременно има аменорея.
Четох в англ. и руски сайтове. Там пише, че при това състояние се прилага Хистероскопия.
= Остатъци от абразиото – Обикновенно при тази диагноза има възпаление, което води до болки и повишена температура.
При мен обаче няма никакви такива симптоми. Физически си се чувствам добре и нямам никакви оплаквания освен липса на цикъла.
За това си мисля, че не може да е това.
= Molla hidatidose.(гроздовидна бременност).
Обикновенно при Молла-та ЧХГ-то `хвърчи` нагоре.
При мен не е много високо, но пък доста бавно спада. За да не спада значи има причина. Беше се чул пулса на ембриона в 8ма седмица, пък и ЧХГсега не е мн.високо. Явно не са точно типичните симптоми за Молла, но пък имало възможност за `частична Молла`.
Възможността за 2ри мисед на мен лично ми се струва практически много малко вероятна. Все пак съм сериозен човек и спазвахме забраната. Вероятността при мъжки фактор, и 5 години опити, точно сега някой самотен плувец да се е промушил покрай презерватива, че даже и да е стигнал целта, ми се струва почти невъзможна. Не че по принцип не може, доктора даже каза че след като 1път е станало, после вече е по-лесно.... ама точно в нашия случай не ми се вярва това да е станало.
В понеделник, разбира се отидох при моя лекар. Диагнозите са горе-долу същите. Трудно е да се сложи диагноза.
При прегледа се оказа, че има динамика и лигавицата е започнала да се трансформира. Обикновенно е необходимо да минат дни след спирането на лекарствата за да се появи М. Имаше признаци и вероятност да се появи. Решихме да изчакаме още няколко дни и ако до четвъртък още го няма продължаваме с другите методи.
Не му се щеше да се стига до ре-абразио, защото тогава има по-голяма вероятност от престъргване на лигавицата и да се наруши онзи слой, който след това произвежда ендометриума. ( и после да имам тънка лигавица). Както и се повишава вероятността от сраствания.(Ашерман синдром).
С това съм съгласна.
Страхувам се повече от повторно абразио, защото тогава пак нищо няма да се `види` какво е отвътре, че даже може и нещо да се `повреди`.
Хистероскопията е по-добра за случая.
Достатъчно добър диагностичен метод е, както и интервенцията е по-щадяща.
След нея диагнозата ми ще бъде ясна. А проблемите ще бъдат отстранени по най-добрия начин.
Аз съм на същото мнение, и даже хич нямам притеснения от нея.
Дори предпочитам да ми направят хистероскопия.
Но все пак ще видим утре какво ще кажат докторите. Хирурзите ще кажат какво да бъде, а не аз какво предпочитам.
Преди бях с неизяснен стерлитет. Сега пак неизяснена диагноза.
Късметлийка съм, нали?!?
Докторите сигурно вече ще вдигнат ръце от мен....
Надявам се да ми направят хистероскопията и картинката най-накрая да се `изясни`. И това да е последното изпитание през което трябва да премина.
Момичета, стискайте ми палци всичко да мине благополучно.
П.п. Кажете ми в София кои лекари правят хистероскопия. Горе-долу ги знам, де. Но да не би да пропусна някой. Не знам дали ще имам право на избор, или ще бъда по разпределение. Искам да имам право на избор, де. Как се движат цените на тази операция? Споделете и вашите впечатления от лекарите. Може и на бележка. Или нещо друго около хистероскопията, което сега не се сещам да попитам.