0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Какви са помощите за бременни мами?
« -: Януари 14, 2008, 14:27:06 pm »
Здравейте мами!
Доста съм объркана и от известно време насам се лутам в интернет за повече инфо.Колкото повече напредва бремнността ми,толкова повече въпроси започвам да си задавам.
Искам да ви питам знае ли някоя от вас бъдещи или настоящи мами какви са помощите за безработните бременни студентки?Освен товва нямам сключен брак с моя приятел,това от значение ли е за социалното подпомагане?По адресна регистрация се водя,че живея в друг град,трябва ли да си подновя личната карта заради помощите?
Ако някоя от вас може да отговори поне на част от въпросите ми,ще съм ви мнооого благодарна!!!  :bighug:
*
Re: Какви са помощите за бременни мами?
« Отговор #1 -: Януари 14, 2008, 14:40:00 pm »
Не знам точно как стои въпроса със студентките, но някъде съм чела, че получават по 50 лв.допълнително към майчинството. Като безработна мисля че имаш право и на еднократна помощ за бременност около 150 лв.(за мин.година беше толкова и е отделно от еднократната помощ при раждане) - дава се при доход на член от семейството под 200 лв.мисля, а помощите и майчинството от соц.подпомагане се дават по адресна регистрация. Най-добре отиди в службата за соц.подпомагане и разпитай как стои въпроса точно. И за майчинството се поинтересувай, защото за безработни платеното е 1 год. (ако нямаш 6 мес.трудов стаж), но за студенти незнам дали е същото.
Дано се включи и някой по-запознат.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #2 -: Януари 14, 2008, 15:01:18 pm »
Попитай в отдел стипендии, там знаят.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #3 -: Януари 14, 2008, 15:47:30 pm »
 След като не си сключила брак,се водиш "самотна майка".Мисля че има някакви преференции,но трябва да питаш в соц.служба.
*
« Отговор #4 -: Януари 14, 2008, 17:06:34 pm »
След като не си сключила брак,се водиш "самотна майка".Мисля че има някакви преференции,но трябва да питаш в соц.служба.

Жекова, кумицата ми когато забременя нямаше сключен брак и ходи в социалното да пита дали може да се пише 'самотна майка'.От там моля ти се са и казали, че за да бъде вписана като "Самотна майка" в акта за разждане на детето не трябвало да фигурира име на баща. 8O 8O 8O.Тя реши да не се излага като кифладжийка заради 50 лв помощи детето да се води с баща "неизвестен", че даже взеха и се ожениха!
*
« Отговор #5 -: Януари 14, 2008, 18:54:43 pm »
Мимка,името на бащата може да се впише и без да сключат граждански брак./Племенницата ми носи имената на брат ми,без той да е сключвал брак с майката/
« Последна редакция: Януари 14, 2008, 19:05:56 pm от Жекова »
*
« Отговор #6 -: Януари 14, 2008, 22:17:43 pm »
Даааа, ти пък, това го знам.За друго ставаше въпрос!В социалното са казали на кумицата,ч е за да получава социални помощи за самотна майка в акта за раждане не трябва да фигурира име на бащата.Падна ми шапката като чух.
*
« Отговор #7 -: Януари 14, 2008, 23:04:35 pm »
Мимка е права, за помощи "самотна майка" трябва в акта да пише "баща неизвестен". А иначе се водят "семейно съжителство", т.е. тя не е самотна майка. От Университета обаче може и да има нещо, трябва да се пита на място, те всичките са с различни политики.
« Отговор #8 -: Януари 15, 2008, 10:40:55 am »
Ами и аз предложих на приятеля ми да започнем да плащаме осигуровките на някоя фирма и да се водя,че уж работя...само че той реши,че това е пълна глупост и абсолютно безсмислено.А сега вече е късно-терминът ми е на 28-ми март.Все пак той ме издържа и не мога да се оплача,защото съм абсолютно глезена във всяко едно отношение.Според него няма смисъл да се занимавам да разпитвам как стоят нещата,но аз мисля,че е редно да знам какво се прави в моя случай и да взема това,което ми се полага.
« Отговор #9 -: Януари 15, 2008, 10:51:34 am »
Наименованието на подфорума е Дългоочакване бременност, раждане и майчинство след стерилитет.
Тук най-пълната финансова информация, която можеш да получиш касае възможностите за заеми за ин-витро.
Има доста форуми, където има по-запознати по твоя въпрос, който май не е много уместен тук.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #10 -: Януари 15, 2008, 13:34:07 pm »
Защо не започнеш работа известно време а се надяваш на социални помощи.Няма да ти дадат нищо освен еднократната помощ за раждане.Дори социалните искат да си се самоосигуравяла известно време, а ако си била безработна да си регистрирана в бюрото по труда.Сложен казус си, но най-добре за тебе ще е наистина да поработиш.Ето и аз сега не работя, но се водя на трудов договор и си плащам осигуровките защото ако забременея и не съм си плащала осигуровките,никакви социални няма да ми помогнат.Тука социалните още не са като навън, да плащат само защото си родила и си самотна майка.Оправи си нещата, пиши ни повече за себе си и ще ти дадем още съвети.Самата аз сега съм на тази вълна и ако знам повече за положението ти и какво целиш ще ти помагам със съвети.И как се докара до това положение изобщо?
Пуканка - това като "Защо не зарежеш ученето" ли да го разбирам. Казусът нито е сложен, нито е нерешеим. Всичко, което й се полага ще си го получи заедно със стипендията. Кое е ТОВА положение до което се е докарала. Тя е студентка и не знае, че студентите на са безработни. И за това има оправдание.
Но това да мериш хората със собствения си аршин е прекалено ограничено.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #11 -: Януари 15, 2008, 13:53:02 pm »
Пуканка - това като "Защо не зарежеш ученето" ли да го разбирам. Казусът нито е сложен, нито е нерешеим. Всичко, което й се полага ще си го получи заедно със стипендията. Кое е ТОВА положение до което се е докарала. Тя е студентка и не знае, че студентите на са безработни. И за това има оправдание.
Но това да мериш хората със собствения си аршин е прекалено ограничено.
:good_post:
*
« Отговор #12 -: Януари 15, 2008, 13:59:23 pm »
Разбирай го като идея да учи и да работи "формално" някъде, защото след това можеше да взема 1 година по 90 % от заплатата,върху която се е осигурявала и две години да взема майчински които май са 220 лв. Изискването за всичко това е само да има последните шест месеца от бременноста си трудов договор и да си е плащала осигуровките.Така като се дръпне чертата излиза, че ако е назначена на 300 лв.заплата формално, ще плаща по около 90 лв. месечно за осигуровки там по различните фондове. За шест месеца щеше да внесе 540 лв. след което да си роди и да получи за следващите две години 3240 лв. плюс 5280 лв. Смятах грубо но това е общо взето за една почти минимална заплата.Вече разбрах че при didikostova това не може да стане но мнението ми ще е полезно така или иначе за момичета, които са бременни и неосигурени и чак последните месеци търсят начини как да ползват болнични и майчински.
« Последна редакция: Януари 15, 2008, 14:16:58 pm от Pukanka »
« Отговор #13 -: Януари 15, 2008, 14:05:30 pm »
Благодаря за подкрепата Tamara,нещо много взеха да ме нападат.И се извинявам на жената,която ми направи забележка,че съм вместила тук тази тема.Честно казано за първи път пиша в подобен форум и даже не знам как точно тук записах тази тема...както и да е.В крайна сметка,който има желание,може да пише.
Чакам с нетърпение малко да се пооправи времето,че сега няма как да отида до университета да разпитам.Между другото аз съм последна година публ.администрация(редовно),взех си всички изпити с доста високи оценки за първи семестър и ми остава още само един семестър,и естествено държавния изпит.Нямам никово намерение да се отказвам от ученето,особено когато ми остава толкова малко до финала.Живот и здраве,за следващите изпити ще се готвим двамката заедно с бебчо  :D       Та така...сега чакам времето да се пооправи и да отскоча да университета,а трябва и по  клиники да се обикаля,че още не съм решила къдеда раждам.  :balk_172:       
*
« Отговор #14 -: Януари 15, 2008, 14:24:37 pm »
Разбирай го като идея да учи и да работи "формално" някъде, защото след това можеше да взема 1 година по 90 % от заплатата,върху която се е осигурявала и две години да взема майчински които май са 220 лв. Изискването за всичко това е само да има последните шест месеца от бременноста си трудов договор и да си е плащала осигуровките.Така като се дръпне чертата излиза, че ако е назначена на 300 лв.заплата формално, ще плаща по около 90 лв. месечно за осигуровки там по различните фондове. За шест месеца щеше да внесе 540 лв. след което да си роди и да получи за следващите две години 3240 лв. плюс 5280 лв. Смятах грубо но това е общо взето за една почти минимална заплата.
Пуканка, теб някой много яко те е излъгал. Първо взимат се 90% от заплатата 315 дена, а това грубо са около 9 месеца след раждането. В това число влизат и 45-те дена преди раждането.
Второ 220лв. се взимат след изтичането на тези 315 дена до двете годинки, а не 2 години след това. Де да беше така, както казваш ти, но не е!
Диди, да не забравиш да отидеш и до службата за социално подпомагане  :wink: Помощите за бременност и раждане са от там. И мисля, че за тази която е за бременност се подава молба като вземеш болничния за 45-те дена преди раждането. Трябва ти копие от болничния.
Дано все пак сме ти помогнали малко  :D
Леки последни месеци ти желая!
« Отговор #15 -: Януари 15, 2008, 14:37:49 pm »
Майчинството ще бъде 220 лева месечно, или с 40 лева повече в сравнение с 2007 г. Увеличава се еднократната помощ при раждане. От 200 лева тя става 250 лева за първо дете, 600 лева за второ и 200 за всяко следващо дете. Деца с трайни увреждания над 50% ще получават еднократна помощ от 100 лв. до навършване на 2-годишна възраст.

Еднократната помощ при бременност ще е 150 лв, като при едновременно раждане на две или повече деца за всяко от тях също ще се отпуска месечна помощ в размер на 150% от размера на месечните помощи за дете.

Размерът на месечните помощи за дете ще бъде 25 лв., а средномесечният доход на член от семейството за получаване на помощи за деца ще бъде 300 лв. През тази година право на детски надбавки имаха само семействата, чийто доход не надхвърляше 200 лева месечно на човек.

Здравната вноска на децата до 18 години се повишава от 0.5 на 3% от минималния осигурителен доход.
-Това е последната инфо,която имам,според проектобюджета,който е отпуснат за 2008г.Другият месец на 12-ти ще ходя до гинеколожката да изкара болничен лист.Интересното е,че когато я попитах с този документ до НОИ или до социалните трябва да ходя,тя не можа да ми отговори.Според мен е по-логично да е до социалните,защото все пак не работя.И си мисля и нещо друго,дали не може да си взимам помощите от града,в който живея,а не от този,който ми се води по адресна регистрация.Или пък дали не мога да ги прехвъря на сметката на таткото?!Ще трябва да проверя как стоят нещата в социалните.Може пък направо той да излезне в бащинство  :dance2: :dance2:
*
« Отговор #16 -: Януари 15, 2008, 14:47:10 pm »
И си мисля и нещо друго,дали не може да си взимам помощите от града,в който живея,а не от този,който ми се води по адресна регистрация.Или пък дали не мога да ги прехвъря на сметката на таткото?!Ще трябва да проверя как стоят нещата в социалните.Може пък направо той да излезне в бащинство  :dance2: :dance2:
Социалните помощи и майчинство се изплащат по адресна регистрация на лична карта. А баща ти да излезне в майчинство е вариант, ако не е пенсионер, тогава ще взимате 90% от неговата заплата на база предходни 6 месеца (9 месеца) и после още 1г.и 3м. по 220 лв. Но трябва да провериш дали това майчинство няма да му се отрази после на пенсията. Зависи колко години има още до пенсия и на каква заплата го осигуряват.
« Отговор #17 -: Януари 15, 2008, 14:49:58 pm »
Имах предвид таткото на детето  :lol:
*
« Отговор #18 -: Януари 15, 2008, 14:58:26 pm »
Пуканка, теб някой много яко те е излъгал. Първо взимат се 90% от заплатата 315 дена, а това грубо са около 9 месеца след раждането. В това число влизат и 45-те дена преди раждането.
Второ 220лв. се взимат след изтичането на тези 315 дена до двете годинки, а не 2 години след това. Де да беше така, както казваш ти, но не е!

Възможно е да са ме излъгали-да :lol:,но така или иначе ти сега го обясни.
*
« Отговор #19 -: Януари 15, 2008, 15:04:16 pm »
Имах предвид таткото на детето  :lol:
:lol:, а аз разбрах баща ти  :lol:
Зависи какво работи таткото, след деветте месеца, ще сте на 220 лв. (дано да са повече за 2009год.) Обаче при положение, че нямате брак, незнам дали може.
Можеш да прехвърлиш майчинството на член на семейството, който е непенсионер - майка, баща.