0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Въпрос за хламидията
« -: Януари 03, 2006, 19:05:00 pm »
Доколкото разбрах IgA-показва наличието на инфекция в момента, IgG-показва че някога е имало инфекция, a IgM-какво показва?   :oops:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Въпрос за хламидията
« Отговор #1 -: Януари 03, 2006, 19:09:08 pm »
Това са три класа антитела, които имат различна динамика - в смисъл в различни срокове се покачват, задържат и спадат. С други думи, интерпретацията им е по - сложна от просто показване на скорошна или стара инфекция.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Хм ...
« Отговор #2 -: Януари 03, 2006, 19:13:20 pm »
Ако не се лъжа IgM показва протичаща в момента инфекция. Преди при кръвен тест ми изследваха IgG + IgM. В сайта на Цибалаб май го има обяснено подробно. Копирам:

Chlamidia директен тест (ELISA)

Доказване на хламидийния Аг в материал взет от болни в зависимост от локализацията на инфекциозния процес (остъргване от конюнктивата и склерата, конюнктивален секрет, материал от ендоцервикса, простатен секрет, уретрален секрет и т.н.).

Серологична диагноза на C.trachomatis инфекциите (ELISA)

Най-подходящ момент за вземане на проба е хламидийната инфекция да е в остра форма или рековалесценция, според клиничното протичане. Тогава се документират високи стойности на антихламидийни Ат в серума:

Наличието на Ат от клас IgM (над определени гранични стойности) при липса на Ат от клас IgG говори за най-ранна фаза на имунен отговор (преди да е започнал синтез на Ат от клас IgG или те са в много ниски стойности), присъщ за т. нар. “свежа инфекция”.

Наличието на Ат от клас IgM и IgG във високи стойности – говорят за разгърнат имунен отговор (с превключен синтез и на IgG Ат) при “свежа инфекция “.

Наличието на високи стойности на IgG при ниски (нормални) стойности на IgM – говорят за значително напреднала инфекция или хронифицирала.

NB! Паралелното изследване на IgM и IgG има определено предимство, тъй като хламидийната инфекция може да бъде доказана в най-ранната фаза от нейното развитие само по повишените стойности на IgM, в тази фаза IgG са все още в норма. При напреднала инфекция, когато стойностите на IgM се нормализират, инфекцията се доказва по високите нива на IgG .

При изследване само на IgG (без IgМ), когато получените стойности са гранични (9-11 АЕ) или са около горна граница на нормата, но е налице подозрителна клиника, насочваща към такъв вид инфекция е уместно изследване на IgG в динамика , т.е. втори серум за IgG - 2 седмици след взетия първи. Покачване стойностите на IgG във втория серум е доказателствено за хламидийна инфекция.

NB! След преминала хламидийна инфекция (лечение), понижението на стойностите на IgG може да бъде много бавно, възможно е до 1-2 години да персистират IgG над нормалните стойности. Това налага при диагностиката на хламидийната инфекция да се съпоставят данните от клиничната картина, лабораторните изследвания и епидемиологичната ситуация.
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #3 -: Януари 03, 2006, 19:20:57 pm »
Благодаря ви за отговорите.В такъв случай и трите ли трябва да изследвам или е достатъчно само IgA и IgG,които всъщност ми изследваха предния път. :roll:
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Въпрос за хламидията
« Отговор #4 -: Януари 03, 2006, 20:17:36 pm »
Направи PCR - DNK тест  - за мен е най достоверния. Директен тест от цервикален секрет.
Отрицателен ли е - няма хламидиална инфекция.
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #5 -: Януари 03, 2006, 22:11:29 pm »
Цитат на: lady_11
Направи PCR - DNK тест  - за мен е най достоверния. Директен тест от цервикален секрет.
Отрицателен ли е - няма хламидиална инфекция.

Да обаче в случая лекарят, при който ще правя ин витро ми иска кръвен тест за хламидия(ама аз забравих да питам точно кое трябва да направя), но понеже предния път съм правила IgA и IgG, явно тях трябва да повторя но ми стана интересно за това IgM, ама така и не разбрах със сигурност то какво показва.Както и да е благодаря ви.Пък РСR мога да го направя за собствено успокоение :)
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #6 -: Януари 04, 2006, 08:59:59 am »
Винаги съм правила преди ин витро IgG и IgM - тва са имуноглубини, доколкото ми обясниха, като IgG оставал по-дълго време, а IgM по-малко, съответно единия говорел за по-стара, а другия за по-прясна инфекция. Не знам защо IgA не са ми изследвали.
Мели, я уясни повече, че повече не ми е ясно по темата за тези IgM и IgG!
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #7 -: Януари 04, 2006, 15:54:10 pm »
Мен също ме вълнува този въпрос, защото миналата година правих кръвен тест, IgG, гинеколожката ми поиска само него (имах фол.киста тогава) . Сега като чета за различните тестове, почвам да си мисля че май трябва а повторя изследването...титърът ми беше IgG 1:16, тя каза, че хламидия няма :?
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #8 -: Януари 04, 2006, 19:31:41 pm »
Опс, грешка , сега разрових и видях че съм правила IgG и IgA.
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #9 -: Януари 04, 2006, 21:20:43 pm »
Цитат на: cygnus
Опс, грешка , сега разрових и видях че съм правила IgG и IgA.

Аз много се учудих на това IgM да говри за по-прясна инфекция, но .....  :bighug:  :balk_21:
*
Re: Хм ...
« Отговор #10 -: Януари 04, 2006, 21:53:15 pm »
Точно от това изречение се побърках преди  време:

Цитат на: ironic_

Наличието на високи стойности на IgG при ниски (нормални) стойности на IgM – говорят за значително напреднала инфекция или хронифицирала.

Резултатът ми от кръвния тест беше положителен, ако се вярва на горното изречение, но пък от PCR теста беше отрицателен. Заключението на док беше, че хламидия няма.
Интересно дали има нещо друго, което може да окаже влияние при покачването на  антителата? Дали човек може да си ги образува без да е бил болен от хламидия? Ако са смешни въпросите...ами...смеха лекува :P  :wink: .
Ух
« Отговор #11 -: Януари 04, 2006, 22:26:26 pm »
Това са познати дилеми ...

При последния ми кръвен тест и аз имах все още високо IgG, защото съм имала хламидия, която излекувах, а след това имам два отрицателни PCR. Това го приемам като останали в кръвта антитела след лечението, без реално да протича инфекция на долния етаж  :oops:  :roll:

Ако си имала хламидия на кръвния тест се гледа дали IgM е в норма, дали IgG спада и PCR да е отрицателен ...

А няма начин да се покачват от друго, изследват се специфичните Аг, които показват отговор точно срещу хламидийната инфекция.

Както не може да се намери хламидия, ако ти правят цитонамазка ... и това съм виждала да питат... Споко, не си смешна  :D
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #12 -: Януари 04, 2006, 23:14:26 pm »
Благодаря за отговора, ironic_! :D  Вече се навих да отида да си направя още едно кръвно изследване, да не би  да е сбъркано някое от предишните. Странно, ако съм имала хламидия...как съм се излекувала без никакви медикаменти, а пък и PCR-а да излезе отрицателен? Остава да си мисля, че нямам хламидия, а всъщност да имам или някак си организма ми сам да се е преборил (което много ме съмнява). Има нещо гнило тука и ще трябва да разбера какво е :wink: .
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #13 -: Януари 05, 2006, 06:14:32 am »
Изследването за хламидия няма значение на кой ден от цикъла се прави, нали? :oops:
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Въпрос за хламидията
« Отговор #14 -: Януари 05, 2006, 06:28:43 am »
Няма.
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #15 -: Януари 05, 2006, 06:55:21 am »
:thankyousign:
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #16 -: Януари 05, 2006, 07:27:12 am »
Моята лекарка каза че има. Трябва да е след менструацията.
*
Въпрос за хламидията
« Отговор #17 -: Януари 05, 2006, 08:14:27 am »
Цитат на: do
Моята лекарка каза че има. Трябва да е след менструацията.

Ами не знам коя е твоята лекарка, но се обадих току що в лабораторията и ми казаха че няма никакво значение, което само затвърди това което каза Lali, на която съм се убедила че мога да вярвам. :)
Не
« Отговор #18 -: Януари 05, 2006, 11:28:48 am »
Няма значение кой ден на цикъла е, все пак се взима кръв.
Има значение за МБ ... ако някой може да ми припомни кога трябва ... че другия месец цветна снимка ме чака  :oops:  :(
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Въпрос за хламидията
« Отговор #19 -: Януари 05, 2006, 11:40:48 am »
Няма значение.