0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

dessyta

ин витро и ендометриоза
« -: Януари 05, 2006, 21:59:59 pm »
Здравейте, момичета! Ето че направо не знам от къде да започна...за това ще бъда кратка и ще се "озова" директно на сегашното си положение. След неусщех в "битките" с кисти всякакви :cry: -но най-вече ендометриозни /1 оперция и 1 пункция/, сега май започвам ин витро, но пак с ендом. киста 1,1 в левия яйчник. Някоя от вас минала ли е стимулация и ин витро с ендометриоза? Какво да очаквам, да изчаквам ли или да започвам-ето такива мисли са ми в главата.... Вероятно всичко ще се реши на място в клиниката, но ще съм ви благодарна, ако споделите и вашия опит......
*

Ani4ka78

• 220
  • Моята принцеса
ендометриоза и инвитро
« Отговор #1 -: Януари 06, 2006, 00:23:51 am »
Здрасти Деси, аз съм с ендометриоза. И аз най-вероятно ще почвам ин-витро, защото при мен не се пукат фоликулите дори и след поставянето на 10 000 ед. прегнил. В момента обаче имам една киста на десния яйчник и доктора ми каза да пия противозачатъчни, за да се махне кистата, тъй като ако не се махне не можем да почнем ин-витрото. а по въпроса дали е опасно да почваме стимулация при наличието на ендометриоза доктора ми обясни че няма проблем, тъй като той ще извади всички образували се фоликули, ще ги оплоди и ще върне вече бебето в мен, така че няма опасност да се образуват кисти. Дано съм ти била полезна, това е което знам и се моля на Господ скоро да дари всички ни с по едно здраво бебче!!!
Ако не е тайна ти в коя клиника ходиш? Аз ходя при д-р Стаменов в клиника Малинов.
Ани
*
ин витро и ендометриоза
« Отговор #2 -: Януари 06, 2006, 02:34:10 am »
*

dessyta

ин витро и ендометриоза
« Отговор #3 -: Януари 06, 2006, 11:45:48 am »
Здравей, Ani4ka78! Благодаря и на теб, klia!
Ani4ka78, за съжаление и ти явно знаеш колко "подло" заболяване е ендометриозата..... :cry:  :cry: В началото мислех, че е просто кистичка, която ще изчезне, после се примирих с операцията и реших, че след нея вече всичко лошо е зад гърба ми, като разбрах за рецидива, след неуспешни опити да изчезне се настроих и за пункцията, след нея/още на 5-ия ден!!!/ пък се появи киста в десния яйчник, но фолекулярна, а докато изчакаме да се пукне/20-тина дена/ сега има отново в левия и вероятно пак от тази гадина ендом.. Е, ако не е трагично направо може да мине за смешно... Мъжът ми се зачуди доста, като ме видя да се усмихвам, обявявайки за кистичката в десния яичник.......... Както и да е ..... Просто исках да започна ин витро без тези проблеми.. за да имам по-голям шянс...по-малко рискове..... Никога не съм се лекувала със Золадекс или Оргаментрил и този въпрос не ми дава мира-дали трябва да започна стимулагия или да пробвам лечение на ендом.?? в клиниката /на Щерев/ казват, че с тази малка киста мога да започна стимулация, обаче аз се чудя...или пък "шубето е голям страх" :oops:  :oops:  Ще видим...
*
ин витро и ендометриоза
« Отговор #4 -: Януари 06, 2006, 11:46:07 am »
Аничка, а на теб махнаха ли ти хидросалпингса  :?:
*

Ani4ka78

• 220
  • Моята принцеса
ин витро и ендометриоза
« Отговор #5 -: Януари 06, 2006, 14:48:18 pm »
Миси явно не съм имала хидросалпингс, щото изчезна или незнам какво стана. Още при предпоследната инжекция Золедекс Табакова ми каза че нямам вече хидросалпингс, а след това на цветната снимка с тръбите всичко ми се оказа наред. Надявам се да не съм имала никога това чудо, а да е било просто грешна диагноза!
А Деси, молят лекар каза че за него лечението със Золедекса при ендометриоза на яйчниците е загуба на верме. Нямало смисъл от него, но не ми обясни защо. Дано те поуспокоя малко!
Успех ти желая каквото и да решиш!!!!
ин витро и ендометриоза
« Отговор #6 -: Януари 06, 2006, 14:54:51 pm »
Имам два въпроса - първо към Деси - кой от клиниката ти каза, че може да се започне инвитро с кистичка? Питам, защото имам съмнения - и аз съм правиа два цикъла инвитро там и винаги преди това са ме гледали да са абсолютно чисти яйчниците от кисти, за да започнат, пък и винаги са ми казвали, че това е изключително важно.
Ако се притесняваш, отговори ми на лични. Благодаря
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
ин витро и ендометриоза
« Отговор #7 -: Януари 06, 2006, 15:04:03 pm »
за начало на стимулация за инсе моя лекар каза че ако имам киста-фоликул по-голям от 11 мм в началото на цикъла го пропускаме, незнам дали и за инвитрото важи, но логично е да е така.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ин витро и ендометриоза
« Отговор #8 -: Януари 06, 2006, 15:59:44 pm »
На мен по-предният месец ми отложиха инсеминацията заради фол. киста от 20 мм.
*
ин витро и ендометриоза
« Отговор #9 -: Януари 06, 2006, 16:00:26 pm »
Луни, при мен също е отменян ин-витро цикъл именно заради такива фоликулярни кистички и направо се чудя на по-горе написаното :roll: .
Нали при стимулация се стимулира абсолютно всичко в малкият таз, това означава, че тези кисти също се стимулират и те растат.
ин витро и ендометриоза
« Отговор #10 -: Януари 06, 2006, 16:02:03 pm »
Божке, колко съм загубена, забравих втория въпрос - Аничка ме притесни - може ли някой да се изкаже по въпроса - ендометриоза на яйчниците и подтискане фонкцията на яйчниците (чрез дефирипин) и дали има полза, моля.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
ин витро и ендометриоза
« Отговор #11 -: Януари 06, 2006, 16:11:15 pm »
Искам да споделя и моят опит.
След стимулация с Клостилбегит (3 месеца) миналата година се появи киста (13мм) - фоликулярна.
В клиниката на Щерев, където започнах да ходя след неуспешните стимулации ми изписаха Регулон с надеждата кистата да се махне.
Пих го към 6 месеца. С времето размера на кистата намаля до 11мм, но в клиниката ми казаха, че ако не спадне на 5-6мм стимулация не може да се започне.
Като видях, че не се пука и не спада реших да си направя пункция. Нямаше смисъл да чакам. Направих пункцията в клиниката на Щерев. Д-р Ганева ми е лекуващ лекар. Много съм доволна от професионализма и и условията в клиниката.
Даже пуснах тема: "Моята пункция на киста". Ако искаш я потърси.
Според мен махни първо кистата и после почвай стимулацията.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ин витро и ендометриоза
« Отговор #12 -: Януари 06, 2006, 16:16:05 pm »
Моята киста се махна сама в рамките на следващия месец, пих само билки.
Тача че пункцията е добър, но краен вариант.
ин витро и ендометриоза
« Отговор #13 -: Януари 06, 2006, 16:21:29 pm »
Струва ми се, че трябва да се прави разлика между фоликулярна и ендометриозна киста. Кистата на Деси, доколкото разбрах, е ендометриозна. Не съм сигурна, но си мисля, че този вид кисти реагират по съвсем друг начин и допускам, че те изчезват при подготовката на организма за инвитро. Например при поставяне на диферелина. Вие как мислите?
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ин витро и ендометриоза
« Отговор #14 -: Януари 06, 2006, 16:24:19 pm »
Фоликулярната и еднометриозната кисти са доста различни и затова и лечението е различно.
Съмнявам се, че с един толкова кратък курс с диферелин ще се махне ендометриозна киста.
За ендометриозните кисти схемата за лечение е около шест месеца, като през това време се предизвиква изкуствена менопауза.
ин витро и ендометриоза
« Отговор #15 -: Януари 06, 2006, 16:27:03 pm »
Цитат на: Lali
Тача че пункцията е добър, но краен вариант.

Да съгласна съм с теб.
Аз говорех от личен опит и затова разказах за моя случай. При мен не се махна 6 месеца, а през това време пих и билки.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ин витро и ендометриоза
« Отговор #16 -: Януари 06, 2006, 16:29:16 pm »
Спомням си твоята история. :lol:
ин витро и ендометриоза
« Отговор #17 -: Януари 06, 2006, 16:34:42 pm »
Знам мила!
Дано се оправи момичето бързо и тези кисти никого да не спохождат вече!  :D
ин витро и ендометриоза
« Отговор #18 -: Януари 06, 2006, 16:39:10 pm »
Лали, знам схемата на лечение на ендометриозата :D  - случайно я изпитах. Но не съм убедена, че от нея имаше смисъл...
Друго исках да кажа... Не че ендометриозата се лекува с инвитро, а че се допуска инвитро при наличие на ендометриоза, независимо от вида й, което автоматично означава, че се допуска наличие на ендометриозна киста или ендометриозно огнище при започване на инвитро процедура. Дори НЗОК е включила ендометриозата III степен в списъка на случаите, при които се поемат медикаментите за процедурата.
*

dessyta

ин витро и ендометриоза
« Отговор #19 -: Януари 06, 2006, 16:41:04 pm »
Здравейте отново! lilia_n_s, прочетох за твоята пункция на киста и това много ми помогна. Сега, след като мина и моята пункция мога да кажа същото плюс голямо благодаря на етипа и на д-р Ганева! А относно започване на ин витро с кистичка-става въпрос за малка 1,1 вероятно ендом. киста. Иначе наистина не започват стимулация-веднага след пункцията, която беше ОК, в другия яичник се появи фолекулярна и ми казаха, че не трябва да има никакви за да се започне,. Но докато изчаквахме да се пукне фолекулярната се появи отново в левия яйчник вероятната ендом. Но понеже е само 1,1 са склонни да започнем стимулация. Може би още днес...Оле ле.... А дали болят инжекциите в корема...... Ох, дано всичко да е наред, момичета-при всички ни......