0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Отговор от НЗОК
« -: Януари 11, 2006, 11:17:34 am »
Здравейте девойки!

Ако си спомняте в края на миналата година пуснах заявления за достъп до информация до НЗОК и до центъра за здравна информация със следните въпроси:
1. Каква е плануваната бройка  за участие в  по програмата на НЗОК за лечение на безплодие при жената за 2005 година.

2. Какъв е общо подадения брой молби за включване в същата програма за 2005 година.

3. Колко от  общо подадения брой молби за удовлетворени и колко отхвърлени.

4. Води ли НЗОК общ отчет и статистика за успеваемостта на лечението по програмата на НЗОК за лечение на безплодие при жената.

Та вчера ми се обади по телефона една много мила жена - лекарката, която води програмата. Тя каза, че ще пратят до края на седмицата официален писмен отговор, но искаше да ме предупреди, че информацията едва ли ще е много пълна, защото касата не водела точна статистика относно успеваемостта на програмата. Причината за товабила, че центровете по репродуктивна медицина нямали задължение да изпращат обратна информация. В това обаче аз не съм убедена. Днес ще звънна на моя док и ще го попитам за това.
Добрата новина е, че за 2006 със сигурност също ще има такава програма, както каза жената от НЗОК, с леки изменения в положителна посока, каквото и да значи това.
Днес ще звънна в центъра по здарвна информация да видя от там защо още нямам отговор.
Когато получа официалния отговор от НЗОК естествено ще го пусна тук.
Поздрави засега от мен  :D
В очакване ....
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Отговор от НЗОК
« Отговор #1 -: Януари 11, 2006, 11:20:31 am »
И мен ме съмнява да нямат такава информация това са много пари за да не им искат отчет. Или все пак не искат да я предоставят и се измъкват. Ще чакам с нетърпение отговора все пак в писмен вид  :)
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Отговор от НЗОК
« Отговор #2 -: Януари 11, 2006, 11:21:04 am »
благодаря, Fussii, дръж ни в течение!
аз очаквах това да е отговора и ми се струва, че такава е и истината.
което е глупаво, разбира се...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Отговор от НЗОК
« Отговор #3 -: Януари 11, 2006, 11:36:33 am »
Благодаря Fussii  :bighug:
*
Отговор от НЗОК
« Отговор #4 -: Януари 11, 2006, 11:49:46 am »
За какво?

Всички сме в кюпа  :lol:
Честно казано страшно ме дразни факта, че явно никъде не се води подробна статистика по темата.
Какви мерки за повишаване на раждаемостта, каква демография, какви 5 лева.
Днес ще говоря с центъра по здравна информация - та ще видим ние тая работа

поздрави :D
В очакване ....
*
Отговор от НЗОК
« Отговор #5 -: Януари 11, 2006, 12:11:09 pm »
Оставам с впечатление, че на най-високите нива, когато става дума за демографски срив коментират само двойки, които НЕ ИСКАТ да имат деца. И понеже си траем изглеждаме точно такива в техните очи, дето на ум не им минава през какво се налага да минаваме.
Тва писмо до президента май пак удари на камък. Поне да бяха писали, че са го прочели.  :x
Отговор от НЗОК
« Отговор #6 -: Януари 11, 2006, 12:15:30 pm »
Цитат на: cygnus
Оставам с впечатление, че на най-високите нива, когато става дума за демографски срив коментират само двойки, които НЕ ИСКАТ да имат деца. И понеже си траем изглеждаме точно такива в техните очи, дето на ум не им минава през какво се налага да минаваме.
Тва писмо до президента май пак удари на камък. Поне да бяха писали, че са го прочели.  :x

Взе ми думите от устата, но аз си мисля, че може би не е вярно, че не ни обръщат внимание, понеже ние си траем. Може би проблемът е, че средствата, необходими за справяне с нашия проблем са много и затова предпочитат да не го популаризират.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
Отговор от НЗОК
« Отговор #7 -: Януари 11, 2006, 12:17:44 pm »
Благодаря за информацията и усилията :D
Чакаме значи писмото.
Благодаря ти, Бени!

*
Отговор от НЗОК
« Отговор #8 -: Януари 11, 2006, 12:56:44 pm »
Цитат на: Fussii
За какво?

Всички сме в кюпа  :lol:
Честно казано страшно ме дразни факта, че явно никъде не се води подробна статистика по темата.
Какви мерки за повишаване на раждаемостта, каква демография, какви 5 лева.
Днес ще говоря с центъра по здравна информация - та ще видим ние тая работа

поздрави :D

Не знам за вас, ма на мен ми идва да  :bonk:  и да  :fighting:

Това е поредната демонстрация на "как не трябва да се прави"
Отговор от НЗОК
« Отговор #9 -: Януари 11, 2006, 13:23:45 pm »
Благодаря ти Фуси! Аз също мислех да влизам в сайта на касата да проверявам и да питам, но ти си ме изпреварила.
*
Отговор от НЗОК
« Отговор #10 -: Януари 11, 2006, 13:24:25 pm »
Благодаря Fussi
Джам в случая е много права, точно такава е истината. Клиниките не са задължени да дават отчет на НЗОК, защото се поемат само лекарствата който ги взема пациента, а не пълната процедура за да са задължени със отчет. Единствената органицация, която би трябвало да им прави отчет е именно БАСРЗ - от тях би трябвало да се изиска информация за отчет и статистика за успеваемостта на лечението по програмата на НЗОК.
Аз така ги виждам нещата, защото примерно вземаш си лекарствата и отиваш със тях да правиш процедура в чужбина, как ще могат да ме отчетат и кой аджеба в случая ще ме отчете. Никъде в програмата не е упоменато, че трябва да имаш договор с клиниката за извършване на процедурата, което не би трябвало да е така
С две думи луда работа - не ги интересува какво става с лекарствата след като ги вземеш  8O
*
кофти новини
« Отговор #11 -: Януари 12, 2006, 13:17:55 pm »
Днес се свързах с т.нар. Център по Здравна информация (НЦЗИ). Получили са заявлението ми за достъп до информация, но не са ми отговорили досега, защото са се опитвали да ми намерят поне някакво информация по въпроса. Това, което официално ми казаха от там, е че:
„никъде в България не се води официална представителна статистика, свързана със стерилитета – състояние, причини, лечение.“

Това което се питам е следното:
1.Ако няма такава официална информация, откъде Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) вади данни за въпросните 250 000 (http://www.dnes.bg/article.php?cat=47&id=17398) стерилни двойки у нас? Социологията е изключително точна наука и си има правила за работа и водене на статистика.
2.Ако няма такава официална информация, как НЗОК определя броя на двойките, които могат да се включат в програмата за лечение на безплодие при жената? Защо 1000 двойки, а не примерно 500 или 1500? Винаги съм мислила, че това следва да се определи, като се има предвид официалната информация за броя на стерилните двойки, от където да се види колко е голям проблема, да се сравни с разполагаемите средства и така ..... Как е възможно това да се определя на кило и канче

Друго, което разбрах – НЦЗИ не определя сам вида на информацията, която да събира. МЗ, както и съответните национални консултанти ежегодно изпращат до НЦЗИ със заявки за това, какво ги интересува и каква информация е полезно да се събира. Само дето забравих да питам до коя дата се правят тия заявки.

Какво си мисля сега – според мен ако има интерес към темата, ако мислим, че воденето на подобна статистика е от значение (а според мен е, най-малко защото с нея може да се обоснове увеличаване на бройката по програмата на НЗОК), тогава може би е добре да се напише едно официално писмо от името на сдружение Зачатие, отправено до МЗ, до националните консултанти, НЗОК и НЦЗИ с което да се поиска воденето на поне някаква представителна официална статистика. Но може би пък е излишно .... незнам ... Аз съм на линия за писане на всякакви писма, жалби и т.н.

Поздрави от мен
В очакване ....
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: кофти новини
« Отговор #12 -: Януари 12, 2006, 14:09:25 pm »
... как НЗОК определя броя на двойките, които могат да се включат в програмата за лечение на безплодие при жената?

Фуси, ти си едно злато!

Аз за съжаление мога да ти отговоря само на втория въпрос - НЗОК определя (ама напълно произволно!) една сума (3'000'000 лв) и знаейки колко средно струват лекарствата за един цикъл (3'000 лв) получава бройката на жените (1000).

Цялото това безумие плаче за журналистика, ама качествена! Къде ти!
*

jam

• *
  • 14924
Отговор от НЗОК
« Отговор #13 -: Януари 12, 2006, 15:53:23 pm »
специално за 250-те хиляди стерилни двойки знам, че това е резултат от проучване, проведено преди няколко години от някаква могъща международна организация - ООН ли беше, СЗО ли, не помня.
Мели ще може да каже точно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Отговор от НЗОК
« Отговор #14 -: Януари 12, 2006, 15:57:53 pm »

Сигнусче, мисля, че си много права!! Вярно е, че опира и до пари, но поне щеше да се говори ...
Благодаря ти, Бени!

Re: кофти новини
« Отговор #15 -: Януари 12, 2006, 15:59:57 pm »
   Какво си мисля сега – според мен ако има интерес към темата, ако мислим, че воденето на подобна статистика е от значение (а според мен е, най-малко защото с нея може да се обоснове увеличаване на бройката по програмата на НЗОК), тогава може би е добре да се напише едно официално писмо от името на сдружение Зачатие, отправено до МЗ, до националните консултанти, НЗОК и НЦЗИ с което да се поиска воденето на поне някаква представителна официална статистика. Но може би пък е излишно .... незнам ... Аз съм на линия за писане на всякакви писма, жалби и т.н.

Фуси, страхотна работа си свършила!!! :balk_47:
Мисля, че ще е много добре да се опитаме да помогнем да се сложи началото на водене на такава статистика! Не мисля, че е излишно!
Благодаря ти, Бени!

*

jam

• *
  • 14924
Отговор от НЗОК
« Отговор #16 -: Януари 12, 2006, 16:19:55 pm »

не само в очите на властта, бе!
нали прочете стратегията, дето са я писали цел научен институт по социология към БАН! една дума няма за стерилитета, при положение, че според СЗО стерилитетът при мъжете се е утроил за годините след войната. поне това требва некой да е забелязал - че ние не сме константен проблем, а също сме проблем на епохата...
учените-социолози не ни забелязват, МЗ не ни забелязва, НЗОК не ни забелязва, как искаш да ни забележи президентът.
макар, признавам, да съм доста разочарована от умственото ниво на администрацията, която му пресява пощата... :(

еми това е, немаме си PR, и не знаем как се прави.
тоест, някои от нас знаят как се прави (манхатънееееееееее!) - да треснат едно рамо поне с полезни съвети на тема - как да правим пиар на сдружението пред медиите (за без пари)

*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Отговор от НЗОК
« Отговор #17 -: Януари 12, 2006, 16:36:32 pm »
ма пиарските тарифи са мноу солени, да знаиш :wink:

ПР на сдружението може да се прави пред медиите с нахалство и време. ако трябва да съм сериозна, то значи редовно да бъдат тормозени ресорните журналисти, особено по поводи като този за НЗОК и новата програма, т.е. с повишено обществено значение. много време и енергия са необходими за достигането на тази цел
*

jam

• *
  • 14924
Отговор от НЗОК
« Отговор #18 -: Януари 12, 2006, 16:40:52 pm »
а как се разбира кои са ресорните журналисти, как се добираш до координатите им и в какво най-ефективно се изразява тормозенето?
за яхването на вълната сме се сетили.

а консултантските услуги наеш ли колко са поскъпнали? :P
па за превод аз лично вземам по 6 евроцента на дума...  :D

*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Отговор от НЗОК
« Отговор #19 -: Януари 12, 2006, 16:44:41 pm »
в сайтовете на медиите, във самите вестници пише имената на журналистите и техния ресор, за да знаеш към кого да се обърнеш. много е важно да му се внуши на "уважаемия колега", че му произвеждаш новина :evil: