Днес се свързах с т.нар. Център по Здравна информация (НЦЗИ). Получили са заявлението ми за достъп до информация, но не са ми отговорили досега, защото са се опитвали да ми намерят поне някакво информация по въпроса. Това, което официално ми казаха от там, е че:
„никъде в България не се води официална представителна статистика, свързана със стерилитета – състояние, причини, лечение.“
Това което се питам е следното:
1.Ако няма такава официална информация, откъде Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) вади данни за въпросните 250 000 (
http://www.dnes.bg/article.php?cat=47&id=17398) стерилни двойки у нас? Социологията е изключително точна наука и си има правила за работа и водене на статистика.
2.Ако няма такава официална информация, как НЗОК определя броя на двойките, които могат да се включат в програмата за лечение на безплодие при жената? Защо 1000 двойки, а не примерно 500 или 1500? Винаги съм мислила, че това следва да се определи, като се има предвид официалната информация за броя на стерилните двойки, от където да се види колко е голям проблема, да се сравни с разполагаемите средства и така ..... Как е възможно това да се определя на кило и канче
Друго, което разбрах – НЦЗИ не определя сам вида на информацията, която да събира. МЗ, както и съответните национални консултанти ежегодно изпращат до НЦЗИ със заявки за това, какво ги интересува и каква информация е полезно да се събира. Само дето забравих да питам до коя дата се правят тия заявки.
Какво си мисля сега – според мен ако има интерес към темата, ако мислим, че воденето на подобна статистика е от значение (а според мен е, най-малко защото с нея може да се обоснове увеличаване на бройката по програмата на НЗОК), тогава може би е добре да се напише едно официално писмо от името на сдружение Зачатие, отправено до МЗ, до националните консултанти, НЗОК и НЦЗИ с което да се поиска воденето на поне някаква представителна официална статистика. Но може би пък е излишно .... незнам ... Аз съм на линия за писане на всякакви писма, жалби и т.н.
Поздрави от мен