Ахъм, точен график и списъци. Бабите обичат списъци, карат ги да се чувстват по-спокойни
Помисли какво обича майка ти да прави. Моята дойде да ми помага първите няколко дни, но понеже на мен ми е трудно да понасям някой друг да ми се меси, се разбрахме да идва по няколко часа следобед. На път към нас се е случвало да понапазарува, после аз или се опитвах да поспя, че да наваксам нощното бодърстване, или пиех чай и си говорехме. През това време тя миеше чинии, ако има, сготвяше нещо или почистваше, т.е. нещата, които трябваше да върша като домакиня. Работата, свързана с бебето, си я вършех аз - така и тя и аз бяхме по-спокойни. Моята майка предпочита да чисти, вместо да готви - дай й да лъска, бърше и полира, но и с по-обикновените манджи се справя добре. След една седмица прецених, че не ми трябва повече помощ и тя се върна на работа.
Доскоро пращах Симеон при бабите със списък - в колко часа какво да се направи, какво да яде, какво да облече, колко да спи и т.н. Сега уж свикнаха и нямат нужда от помагала
Едната баба го гледа от петък вечер до събота късен следобед, после е другата. Когато някоя е възпрепятствана се обажда предварително и променяме графика.
В началото и аз се чудех как да правя забележки и дали няма да обидя някого, после си подредих приоритетите и реших, че моето спокойствие и здравето на детето са на първо място, а после идват претенциите и фасоните на бабите (да не говорим и за дядовците
). Та направи един списък с всичко, което вършиш денем, седни с майка си и я помоли да си избере едно-две неща, с които да ти помага, сигурна съм, че ще намериш начин. Гушкането с часове също го прекрати. Веднага! Ще си спестиш невероятно много време и нерви в бъдеще. Може и да е много полезно за дребосъчка, но всяко прекалено нещо е излишно, а и аз на твое място бих предпочела аз да я гушкам и говоря, а някой друг да ми мие чиниите
Има начин да го постигнеш без да разплачеш бабите или да ти пострада достойнството.