Здравей Ванина,
и аз ще се присъединя към групичката с по две неуспешни бременности. ето накратко моето ходене по мъките. Първия път беше мисед, много ранен. Откриха ми една неголяма миома по време на прегледа и това беше. После започнах да ходя по лекари, които ме преглеждаха, аз им разказвах историята, те казваха, че имам миома и да продължа с опитите. Като алтернатива за миомата, която тогава беше 2 см, ми казваха, че може единствено с операция да се махне. Мина известно време и възобнових ходенето на лекар. Ходех при д-р Табакова, която както знаеш е голям капацитет.Тя не си води картон на пациента, няма база данни и всеки път, когато ходех започвах да разказвам цялата история от начало, назначаваше ми изследвания, правех ги, следващия път като отидех започвах от начало пак историята, казвах й какво ми е казала да правя, коментирахме резултатите и така всеки път изследвахме различни неща. Един ден просто разбрах, че тя освен от хората за инвитро просто не се интересува от другите пациенти и не си дава труда да помни дори тя самата какво е предписала и назначила.
Потърсих нов лекар, който ми каза, да не обръщам внимание на този аборт, ами да действаме, защото "от много ходене по лекари ще вляза в критическата". И така, забременях и на 10-тата седмица направих спонтенен аборт. По време на бременността Ходех в Шейново, при един лекар, който не ме прегледа на УЗ и каза, че е рано. Пропуснах една седмица преглед и се оказа, че вече имам проблем, защото плода няма сърдечна дейност. На ръба на нервната криза отидох в център за репродуктивно здраве на д-р Щерев. Там ми направиха вече обстоен преглед, казаха, че миомата е станала 4,2 см и ме окуражаваха до последния момент. И аз намерих лекарката, която търсех именно там. Сега тепърва си правя имунологични, генетични и хормонални изследвания и нещата се изясняват. Започнах да пия билки и миомата ми сега е 2.5 см.
Какво искам да ти кажа с цялата тази дълга история? Открих, че причини на спонтанните аборти може да има много и най-различни, при различните хора.
Най-важното е да си намериш лекар, който да има отношение към теб и ти да си сигурна в него, да има опит. Той ще ти назначи необходимите изследвания и заедно ще откриете причината за абортите, а това увеличава шансовете за успешна бременност.
Успех.