0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #120 -: Август 22, 2008, 10:47:15 am »
Да си споделя и аз впечатленията за моето второ секцио. Имам чувството, че мина по-леко от първото като болка и период на възстановяване. От два дни съм сама в къщи с бебето през деня и нямам никакъв проблем да се грижа за нея, даже готвя и чистя. Още на втория ден спрях болкоуспокояващите, въпреки че още бях с два дрена. Родих във Шейново при д-р Богословова, анестезиолог беше д-р Мандажиева. Бях във ВИП стая (само срещу 40 лв на вечер) и целия персонал беше много любезен, стаята беше голяма и луксозна, с климатик, ТВ и хладилник, мъжа ми ме посещаваше по всяко време, манипулациите ми се правеха в стаята, храната ми се носеше. Така че откъм битови условия никакви проблеми. Д-р Богословова както винаги беше перфектна - всички лекари и акушерки казаха, че раната ми е в прекрасно състояние, погрижи се да оправи и някое и друго срастване. Този път мога да кажа добри думи и за анестезиолога. Тъй като и разказах за предишните трудности по поставянето на упойката, тя реши да ми я постави без местен анестетик. Беше малко болезнено, но поне се справи от първия път. За тези, които не си спомнят аз съм с изкривяване на гръбначния стъл и някакво отместване от 1 см та давам зор на анестезиолозите. В реанимацията попаднах на същата акушерка, която беше на смяна преди 2 год. та си побъбрихме приятелски. Въобще престоя ми беше приятен доколкото е възможно това в болница.

*
« Отговор #121 -: Август 22, 2008, 11:37:17 am »
Най-сетне имам нормален нет и мога да отговоря.
Фреши, опитха да ми сложат спинална упойка. Хвана ме частично, изчакахме още 5 мин и започнаха да ме режат. Аз обаче извиках и се разбра, че всъщност не ме е хванала достатъчно упойката. Веднага ми сложиха маска и видях Ян няколко часа по-късно.
Д-р Илиев идваше да ме вижда по два пъти на ден. Може би просто е било мал шанс. :?
Иначе беше перфектен в поставянето на упойката. Не ме е боляло, нямах главоболие след това. (При операцията на коляното имах кошмарно главоболие няколко дни след това. Пак беше спинална.)

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #122 -: Август 22, 2008, 16:06:44 pm »
http://www.pregnancy-calendars.net/cesarean-video.aspx  тук намерих обяснение защо някои лекари (клиники) предпочитат след цезарово сечение второто раждане отново да е по този начин. При евентуално нормално раждане, можело да се получи руптура на матката, защото при предишната операция може да се образували по-слаби участъци по стената на матката.
*
« Отговор #123 -: Август 24, 2008, 14:24:10 pm »
Да споделя и аз пресни впечатления. Родих секцио в "Селена" при д-р Даскалов, възстанових се уникално бързо, наистина не съм очаквала че още същата вечер док ще ме раздвижи, на следващия ден ще се къпя цялата и ще мога да ям всичко. Чувствам се много добре, коремните болките спряха още в болницата, всъщност докато ме обезболяваха с епидурала почти не усещах, само ден-два след като махнаха катетъра ме болеше лекичко. Откакто съм си в къщи единствената болка, която усещам по някога е на кръста. Незная как по-точно да го опиша, но наистина се чувствам много добре, все едно не са ми правил операция, няма придърпване, нищо не напомня за разреза освен самия белег. Като сравнявам с операцията след извънматочната разликата е огромна, тогава ми трабваше много повече време за да се възстановя. Предварително се притеснявах от упойките /спинална и епидурална/, но сега се радвам, че избрах този начин на обезболяване. Анестезиолог беше д-р Георгиев и се справи перфектно, не ме е боляла глава или нещо друго след това, нито имам синини по гърба както бях чела някъде, че може да се случи. Пожелавам на всички, които им предстои този начин на раждане, да се възстановят така бързо като мен. Успех момичета!

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #124 -: Август 24, 2008, 23:07:09 pm »
Мая, поздравления за бързото възстановяване. Д-р Даскалов и екипа му наистина са магьосници.  :D

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
« Отговор #125 -: Август 25, 2008, 22:01:41 pm »
Бубе, мерси за линка към филмчето за секциото. Интересно и разбираемо поднесено. Това за непълноценната тъкан, останала от първото секцио, е вярно. Сега се сещам, че докато ме шиеха, ми обясниха, че дори изрязват стария белег на кожата точно поради тази причина. За майките, които са раждали първо секцио и искат второ нормално – да знаете, че има и лекари, които се навиват второто да е вагинално. Има го и елементът политика на болницата. На мене Диков се опита да ми предложи нормално, обаче аз го отрязох още в началото. Определено по ред причини си предпочитам секцио.
*
« Отговор #126 -: Август 26, 2008, 18:25:06 pm »
Момичета, да споделя и аз пресна информация за моето секцио в Токуда. Направи го д-р Димитров в екип с д-р Кирякова. Много съм доволна. Не съм лекар и не мога да преценя обективно доколко са добри, но за мен е важно, че се възстанових много бързо, само първия ден имах болки, на 4 бях забравила, че съм оперирана. Разрезът е много фин и почти не се забелязва, нямам проблеми с раната. Д-р Димитров ми направи чудесно впечетление, много обяснява, вдъхва доверие и има чуство за хумор, освен това показва ангажираност към пациента.
Избрах д-р Илиев за анестезиолог. Лесно постави спиналната, но после имах силно гадене, слава Богу за съсвсем кратко. Идваше да ме вижда как съм. Изглежда много отговорен и ангажиран към пациентите, които са го избрали.

Останах с прекрасни впечетления и от д-р Кирякова и д-р Попова.
Тъй като преседях доста в болницата, защото детето ми беше в интензивен сектор, доста отблизо поопознах персонала. Та, не е вярно, че в Токуда не работят добри специалисти. аз лично видях 5 опитни акушерки, които са от страта школа на Майчин дом. (Ще ги познаете по типичното за тазио институция леко наставническо отношение и привидна грубост).
Неонатолозите са прекрасни и д-р Масларска и д-р Денева и д-р Калайджиева. За детските сестри п росто нямам думи. Безкрайно съм доволна, че попаднах там и те се грижиха за детето ми.
Пожелавам на всички успех!
« Последна редакция: Август 26, 2008, 18:29:51 pm от Bijou »
*
« Отговор #127 -: Август 26, 2008, 18:52:59 pm »
Фреши, въобще не съжалявам, че избрах Токуда пред Майчин дом. И в Токуда има професионалисти. Особено неонатолозите. Докато бях там докараха бебе от Правителсвена болница, още едно в кувьоз преди да ни изпишат. Освен това в моя случай имаше усложнение с бебето (родих преждевременно и бебето имаше респиратони проблеми) и ме оставиха да бъда до него, да се изцеждам (детските сестри ми изваряваха помпата през 3 часа, което въобще не им взлиза в задълженията) и да му давам с биберон, а в последствие и да го кърмя в интензивното на едно трикрако столче, той в системи и абокати, но беше на гърда! Това нямаше да ми се случи в Майчин дом. Щяха да ме изритат като куче на 5 ден след операцията и да ходя да им се моля да го виждам.
А за мен д-р Димитров е чудесен избор.
И от целия ми престой там разбрах едно за раждането - всеки с късмета си. Видях 2 момичета с уговорка при д-р Диков, които нищо, че бяха при най-добрия, родиха мъчително, с много разкъсвания и имат лош спомен от раждането си. Видях и момичета, родили при по-непопулярни лекари с безболезнени раждания, които ще пазят хубав спомен от този миг. Така че, пожелавам на всички късмет и да не му се чудите много като мен, в крайна сметка става на който каквото му е писано.
Успех! :bighug:
« Отговор #128 -: Август 26, 2008, 21:03:39 pm »
Бижу, още веднъж честит Син и сърдечно благодаря за споделеното! Мисля в скоро време да ти искам повечко инфо на лични. Аз първоначално бях твърдо за Токуда, но напоследък доста се чудя. На последния преглед при Димитров дойде и мъжа ми и той също коментира, че нещо лекарят не се впряга за нашия случай (може да не е имал такъв случай човекът) и се придържа към основните работи - не можах качествено да си коментирам притесненията, какви лекарства взимам и какво отношение ще имат за бебето и за раждането. Затова съм си записала и час в Майчин дом при доцента, дето ме е оперирал (пет пъти) - искам от него да чуя за секцио ли съм и ако и той каже да, ще мисля къде да го правя. Ако все пак получа зелена светлина за нормално, мисля най-вече за Токуда. Работата е там, че ако съм секцио и все още на лекарства, луксозната баня и помощта за кърмене ми стават излишни в общи линии.
Другото, което ме смущава за Токуда, че ако не си вземеш ВИП стая (пък тя доста скъпа..), близките ти не могат да постояват при теб повечко? Нещо не си представям 5 дни без любимия - кажи моля те при теб как беше?
И последното ми притеснение са цените, имам чувството, че непрекъснато се вдигат - пакета за бебето вече бил не 500, а 600 лева. Значи, ако избереш и анестезиолог и неонатолог, вземеш ВИП, сумата идва определено над 3000 лева по моите сметки...
Иначе пък всички са доволни и явно предлагат хората добри условия.
« Последна редакция: Август 26, 2008, 21:11:08 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #129 -: Август 26, 2008, 23:10:17 pm »
Другото, което ме смущава за Токуда, че ако не си вземеш ВИП стая (пък тя доста скъпа..), близките ти не могат да постояват при теб повечко? Нещо не си представям 5 дни без любимия - кажи моля те при теб как беше?
FreshBreeze наистина е по-добре, че нямат достъп мъжете до бебетата. Ти ще можеш да виждаш таткото, но това е заради което аз размислих за майчин дом. Там честичко ги изписват бебетата с течащи носове или очички. В МД си заслужава да избереш ВИП, за да намалиш достъпа на външни до бебето.
Ако питаха мен, нямаше да позволя изобщо достъпа на татковците до бебетата. Те вкъщи не ги забелязват първите шест месеца, ама там... зор да ги видят :)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #130 -: Август 26, 2008, 23:21:22 pm »
А, с това не съм съгласна хич, че не ги забелязват.  8) И аз избрах ВИП, за да идват близките ми, е хем ми помагаха, хем ме влудяваха. Няма угодия, както се казва.  :D

*
« Отговор #131 -: Август 26, 2008, 23:36:08 pm »
Фреши, близките ти не могат да влизат при теб, но то и в МД е така - има си свиждания всеки ден от 16 до 18, но часовете не се спазват особено. Пък и ти ще имаш толкова ангажименти с това кърмене на 3 часа, повярвай, няма да ти лиспва много милия.

« Отговор #132 -: Август 27, 2008, 09:34:04 am »
За съжаление едва ли ще мога да се пробвам да кърмя, тъй като съм на лекарства (ако не стане някое чудо да ги спра дотогава). В "масова" стая и аз не мисля да е разумно да се пускат всички да влизат, затова бих искала самостоятелна. Подкрепата на близките е много важна в такива моменти според мен, а и как няма да си споделя този хубав и дългоочакван миг с половинката :D

За операциите като съм била в МД се влизаше по всяко време и добре че беше така (колкото и да не е добре от хигиенна гледна точка), че иначе въобще нямаше да изкарам там. То най-малкото сутрин, обед и вечер ми носиха прясна храна (е, в Токуда храната май била добра, така че поне този проблем отпада).
Благодаря ти, Бени!

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #133 -: Август 27, 2008, 10:05:57 am »
Ами то в Тина Киркова май ВИП би си взел всеки, който може да се докопа до него. Там цената е 35 лева (или поне така беше преди месец). При това се плащат само 3 нощи, защото за първата нощ в реанимация не плащаш. А ВИП-овете на отделен етаж, без цигани.
Преди 6 години цените бяха пак нещо такова, ама при други заплати. Аз реших първо да видя общата стая как е и после ако се налага. Оказа се, че и нормалната стая си е ОК (беше ремонтирана и бяхме 2 жени). Но на етажа имаше циганки. В което нищо лошо - много добре бяхме разделени и ние и децата. Но вечно в коридора ще се намери някой циганин на разходка, тръгнал да търси жена си. Персоналът ги пъдеше, но и ние бяхме предупредени да оставяме по един дежурен в стаята винаги. Тия гадове все надничаха да търсят някого и ако стаята е празна я претарашвали. На етажа с ВИП-овете няма циганки и съответно не се качват и крадци... може би.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #134 -: Август 27, 2008, 10:21:00 am »
(е, в Токуда храната май била добра, така че поне този проблем отпада).
И аз така си мислех, но... Храната е отвратителна. Това е сериозен пропуск на болницата, но е незначителен на фона на останалите добри условия. :wink:
Таткото не може въобще да влиза при теб. Само първия ден след раждането ще го пуснат да ви види и после - срещи в коридора пред отделението. Във ВИП-а може и при теб да спи. По-ценното за мен обаче е 24-часовото присъствие на бебето във ВИП стаята.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #135 -: Август 27, 2008, 10:40:05 am »
И в Св. София, въпреки че е частна, храната е ужасна. Не знам кой им я кара, ама за нищо не става.

Фреши, аз съм против единичните стаи. Аз бях в стая с още едно момиче и взаимно си гледахме децата когато другата отиваше в банята или пък долу до кафето или аптеката, или пък за кратко свиждане. А пък ако си сама, трябва да чакаш някого да дойде за да отидеш до тоалетната. Но пък ако ще има постоянно някой при теб, този проблем отпада.
А за цените - ако няма проблем с детето и не се налага да е в МД, съветвам те далече от там. Всяко левче, платено в частна болница си заслужава -  заради човешкото отношение, заради хигиената, заради 24 часа прекарани с бебето, заради всичко. Два пъти съм лежала в МД и съм се зарекла да не стъпя трети път там. Дано не се налага.
*
« Отговор #136 -: Август 27, 2008, 10:41:51 am »
FreshBreeze наистина е по-добре, че нямат достъп мъжете до бебетата. Ти ще можеш да виждаш таткото, но това е заради което аз размислих за майчин дом. Там честичко ги изписват бебетата с течащи носове или очички. В МД си заслужава да избереш ВИП, за да намалиш достъпа на външни до бебето.
Ако питаха мен, нямаше да позволя изобщо достъпа на татковците до бебетата. Те вкъщи не ги забелязват първите шест месеца, ама там... зор да ги видят :)

:good_post:
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #137 -: Август 27, 2008, 11:06:00 am »
На етажа с ВИП-овете няма циганки и съответно не се качват и крадци... може би.
Оказа се, че всеки може да си влезе във ВИП-а, когато поиска. По близките ми от тук, знаят какво преживях  :x.

*
« Отговор #138 -: Август 27, 2008, 12:53:10 pm »
ние бяхме в стаята 3 момичета в МД и не съжалявам. е, вярно, че беше мизерничко, но няколко дена се изтърпяват.по отншение на влизането на таткото съм категорично против.не съм съгласна ,че той трябва да е в стаятата заедно с бебе на няколко часа или 1-2 дена.уж свиждания в МД няма, но стаята ни беше като хан от външни посетители  :x.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
« Отговор #139 -: Август 27, 2008, 15:48:57 pm »
Тия дни чета по темата и в бгмама и ми направи впечатление какво пишат момичетата от други европейски страни. Първо - че присъствието на таткото при раждане се подразбира и само ако няма да присъства, вече се упоменава изрично. Второ, бащата е непрекъснато с майката и с бебето, даже не им давали и престилки и пр. в родилното.
Имаше мнение, че вътреболничните инфекции не се внасят ей така някой като влезне, ами си се развъждали точно в болницата и затова така се казвали и затова били опасни - това твърдение не знам вярно ли е, но понеже ми стане интересно, го споменавам.
Сестра ми роди скоро в Лондон и мъжът й си беше с нея и бебето постоянно. (да не говорим, че роди в един през нощтта и през деня им предложили да ги изписват, ако искат, но те останаха още един ден, колкото да не е без хич). За мен това е повече от естествено, този миг бих си го преживяла точно с него, а не с някое непознато момиче. Да не говорим, че не си представям да поема отговорност да гледам чуждо бебе, пък макар и за пет минути, като се има предвид, че нямам никаква идея и собствено как да гледам :lol:

Не че не се изкарват тия дни и как да е, но разсъждавам как за мен е правилно.
Благодаря ти, Бени!