0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета, моля споделете вашето мнение по въпроса. Съгласни ли сте изборът да е изцяло наш или не? Благодаря Ви!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: "За" или "против" задължителните имунизации
« Отговор #1 -: Юни 26, 2008, 22:46:26 pm »
Това е тема "за" или "против" спазването на закона. Безумно и абсурдно е изобщо да се поставя.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Юни 26, 2008, 22:47:34 pm »
Благодарение на тях светът се е разделил с много сериозни болести.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #3 -: Юни 26, 2008, 23:01:16 pm »
Аз не съм съгласна.
Не съм съгласна някоя фръцла, със съмнително образование, да подлага на обсъждане утвърдени в световен мащаб медицински практики.
Не съм съгласна деца да се разболяват и да умират за глупостта на родителите си.
Не съм съгласна тези болести да се да се ширят масово.
Не съм съгласна моето дете да учи в един клас с дете, което ще изкара дори и само шарките.
Не съм съгласна на детенце, на което наистина не могат да ме се поставят тези имунизации по медицински причини, да му увеличаваме шансовете да се разболее.

Но съм абсолютно съгласна с това, че касата трябва да си поразвърже малко кесийката и да поеме разходите за повече и по-качествени ваксини. Имам предвид утвърдени ваксини (като пентавакс), а не нови и скъпи, като ротарикс.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
"За" или "против" задължителните имунизации
« Отговор #4 -: Юни 26, 2008, 23:25:42 pm »
За "фръцла" Tamara незнам, дали визираш мен или не, ако визираш мен жалко,защото не съм такава, но както и да е. Просто спорих с майка,която е против и затова реших да поставя темата. А,що се отнася до образование ... моето е Полувисше медицинско.
*
« Отговор #5 -: Юни 26, 2008, 23:29:11 pm »
Едва ли визира теб Пал, има цяла група за визиране в един друг форум. :)
Вероятно тази майка, с която си говорила ги е чела.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #6 -: Юни 26, 2008, 23:54:15 pm »
трябва да има задължителни имунизации за определени заболявания. изборът не е от компетенцията на обикновения човек - това не е като да решиш дали да си купиш сирене Дунавия или Роса - нещо, което всеки е компетентен да направи.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #7 -: Юни 27, 2008, 00:31:49 am »
Снощи гледах повторението на Часът на мама, докато чаках на моя син да му дойде сънчото и, да не давам определения кои, нищеха същия въпрос. Бяха събрали цял отбор юнаци да говорят глупости и само една педиатърка, която беше за ваксините, но не беше от най-убедителните и гласът и остана някъде там...

Пред мен дилема "за" или "против" ваксините не стои.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
« Отговор #8 -: Юни 27, 2008, 08:55:25 am »
... и само една педиатърка, която беше за ваксините, но не беше от най-убедителните и гласът и остана някъде там...

Ааааааааа много си беше убедителна даже.  :D
Тя е педиатър е на Алекс. И е доста информирана. Когато само намекнах за Превенар, каза че ще го сложи, въпреки че досега няма пациент на когото да е била тази ваксина. Даже мисля като я купя, едната листовка на нея да я дам, за да агитира и другите майки да я поставят, въпреки че е от скъпичките и не е задължителна, а само препоръчителна.

*

Tamara

• 1662
« Отговор #9 -: Юни 27, 2008, 10:03:36 am »
За "фръцла" Tamara незнам, дали визираш мен или не
Не pall не визирам теб. Сигурно си видяла, че имам син на 5 години. И сигурно можеш да си представиш колко пъти съм слушала всевъзможни истории колко безумно вредни могат да се окажат ваксините. Как майки, когато са спрели да ваксинират децета си и те изведнъж са станали толкова здрави, че не можеш да ги познаеш.
Поредното безумие, което ми беше сервирано преди месец, беше че ваксините водили до репродуктивни проблеми в пубертета. Или така пишело в интернет. Нали можете да си представите с коя група е сравнена групата на ваксинираните деца.
Sia какво е превенар, дай link-че.

Единственият разумен довод против ваксини, който съм чувала е на д-р Мустаков и той е горе долу това
"1. На деца, сколнни към алергии, трябва да се предпочитат мъртвите пред живите ваксини. Самата ваксина не алергизира, но средата, в която живее живият... кажго_де може да алергизира децата.
2. На алергични деца или деца склонни към алергии трябва много внимателно да се изготви индивидуален имунизационен календар. Той се състои в следното: преди да се постави ваксината да се провери освен стандартното здраво гърло дали детето не е раздразнено - т.е. очи, нос... Не да се отлага ваксина или да се прави по-късно ако това не се налага. Само да се отчете и тази особеност."

А що се отнася до образованието - има една такава категория, които разбират от всичко. Ама толкова много разбират, че дори не им се налага да попрочитват това - онова преди да се изказват Ентелегентно. Тях визирам.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #10 -: Юни 27, 2008, 11:20:36 am »
Мисля,че в една серия на "д-р Хаус" една майка за малко да убие детето си, защото беше твърдо против ваксините. Е те тия хора са за бой!
Щом са измислени и щом предпазват - няма какво да се чудим дали да ги ползваме или не. Е някои хора могад да се почудят пък след това има да се тръшкат, ако детенцето им недай си боже пострада от собствената им глупост.
Някои хора обаче са твърде големи егоисти и мислят първо за себе си, отколкото за малкото същество, което зависи от тях.
« Отговор #11 -: Юни 27, 2008, 13:04:59 pm »

[/quote]

Не съм Sia,но това открих за ваксината
http://www.framar.bg/new_product.php?id=65
« Отговор #12 -: Юни 27, 2008, 13:22:05 pm »

Ааааааааа много си беше убедителна даже.  :D

Нали знаеш, има хора, които повишават тон, удрят по масата :), когато трябва да те убедят в нещо, а тя беше там сама с науката си сред всички останали, които бяха против ваксините и две водещи, кимащи с глава на всичко. Убедена съм, че след това предаване са се нароили майки, които вече се чудят - да ваксинират ли или да направят "по-доброто" за детето си.
Иначе и нашата педиатърка от първата дума се съгласи за Превенара, без да го беше чувала, и от тогава много я уважавам. 

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #13 -: Юни 27, 2008, 13:40:11 pm »
Аз съм твърдо за ваксините! Спазвам немския календар, там го ваксинират и не си и помислям даже да не сложа ваксина. Да не говорим, че сложих и допълнителни, които в Германия не се слагат, само защото мислят, че е ваксина за третия свят :x Замислих се наскоро дали да не сложа ваксина и за кърлежи, има и такава, но реших, че прекалено се вторачвам, но ако това е начина детето ми да е добре, не бих рискувала да му се случи нещо, защото аз съм безотговорна!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #14 -: Юни 27, 2008, 14:45:40 pm »

Не съм Sia,но това открих за ваксината
http://www.framar.bg/new_product.php?id=65е
[/quote]

минутка за рекламаааааа :cheerleader:

по темата - ДА на задължителните и НЕ на препоръчителните.
*
« Отговор #15 -: Юни 27, 2008, 14:54:43 pm »

по темата - ДА на задължителните и НЕ на препоръчителните.

Относно препоръчителните - пневмококовата ваксина е препоръчителна в България, но е задължителна в редица развити европейски държави.
Справка: http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/pcv7.html
Аз вече имам 2 бр. Превенар, за което много благодаря на една съфорумка и приятелка. :bighug:
« Последна редакция: Юни 27, 2008, 15:31:49 pm от sia »
*

Tamara

• 1662
« Отговор #16 -: Юни 27, 2008, 15:13:58 pm »
Някои от препоръчителните не са влезли в календара, защото са много скъпи. Но ги има в календарите на други европейски страни.
Например ДТК и полиомиелит се слагат като две отделни ваксини (инжекции) в един и същи ден. Така цената им била 24 стотинки. Пентавакса освен ДТК и полиомиелит вклюва и Хиб и само само една инжекция. При това е само една инжекция, но струва 55 лева. Ясно е, че НЗОК много ще рита и агонизира преди да помисли да включи някакъв такъв вариант в календара. Стоновете им ще се разнасят до последното кътче на родината. Но истината е, не толкова че нямат пари, а някой трябва да им оправдае вдигането на осигурителната вноска от 6 на 8%.
Това е едната препоръчителна и има и още една.
А от там-нататък, че всяка фармацевтична компания ще се опита да си прокара боклуците, то е ясно.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #17 -: Юни 27, 2008, 16:47:42 pm »
Пентавакс - имаш предвид пентаксим предполагам, която струва 62 лв. :)
а превенара е 150 лв. едната (стандартно са 4 дози) е как да е задължителна като касата няма да я поеме :?
« Отговор #18 -: Юни 27, 2008, 17:01:18 pm »
Не мисля , че критерий за задължителна ваксина е цената й.
Според мен критерия е заболеваемост на населението.
Цели институции се занимават с това , едва ли ще спестят нещо , ако е наложително.
В този смисъл ваксина срещу малария или тропическа треска , например ,в нашите географски ширини е излишна.
Не одобрявам и противогрипните ваксини , лично мнение.
Друг е въпросът ,тези задължителни ваксини от кой производител са и дали са най-доброто , предлагано на пазара.
Отговорът го знаем.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #19 -: Юни 27, 2008, 17:20:37 pm »
Ми да сигурно е пентаксим. А другата препоръчителна гледам е само една хепатит А на две години. Ама може моят календар да е манипулиран.
За правенар... при тази цена вЕрно е сложна работа.

Efirche, тук не става дума за екзотични ваксини. Никой няма да седне да си ваксинира детето заради спорта. Всяка майка разпитва по 1000 пъти за страничните ефекти и всички рискове преди да сложи ваксина. Тези против грип поддържат имунитет максимум 6 месеца - и за мен е излишна. А една колежка, на която брат й е някакъв лекар, каза, че последните години се наблюдавала интересна зависимост. Всички щамове от ваксините, които естествено не са се появили до средата на януари, се появяват през февруари. А това вече е криминално.

Но наистина ако касата бъдат принудени да поемат още някоя ваксина, веднага ще започне производството й и в България и цената далеч няма да е такава.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.