0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Писмо до НЗОК. Отговор от НЗОК.
« -: Февруари 16, 2006, 17:42:39 pm »
ДО
д-р Иван Букарев
директор НЗОК

Отворено Писмо
от Сдружение Зачатие

Уважаеми господин директор!

Сдружение “Зачатие” е юридическо лице, регистрирано съгласно разпоредбите на ЗЮЛНЦ като юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Дейността на сдружението се изразява в осигуряване на подкрепа при сформирането на политиката за намаляване на демографския срив и увеличаване на осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве.

Във връзка с основната дейност на Сдружение “Зачатие”  открито заявяваме несъгласието и протеста си срещу начина на провеждане на програмата на НЗОК за лечение на безплодие при жената през настоящата 2006 година.

В началото на годината беше публикувана официално програмата на НЗОК за лечение на безплодие при жената. Цитираната програма е разработена на основание и по реда на чл. 52 ал. 1 и ал. 2 от НРД-2006 .

В публикуваната програма са определени както задължителните критерии за включване на ЗЗОЛ в програмата, така и необходимите документи, които ЗЗОЛ трябва да предоставят при кандидатстване за включване в програмата. Никъде в официално публикувания документ не е посочено ограничението:
“Участници в програмата на НЗОК за лечение на безплодие при жената през 2005 година да не могат да кандидатстват в същата програма през 2006 година.”

С решение на Управителният съвет на НЗОК - РД-УС-0414/09.01.06г. - е прието, че НЗОК ще заплаща само един опит по процедурата “in vitro” с цел даване възможност на по-голям брой жени да бъдат включени в програмата. Това решение на УС никъде не е публикувано официално.

Незнанието на описаното ограничение, доведе до положението много от двойките, участвали в цитираната програма на НЗОК през 2005 година, да подготвят документите си за повторно кандидатстване, влагайки време, нерви и лични средства за част от изследванията, които ЗОК не поема, както и за пътуване до разположените в 3 града центрове.

Оставяйки настрана, въпроса за справедливостта на едно подобно ограничение, настояваме да получим отговор на следните въпроси:
1. Каква е причината описаното ограничение да не бъде публикувано официално и да не бъде доведено до знанието на потенциалните бенефициенти по програмата.?
2.Известно ли ви е, че публикуването на подобна информация не е въпрос на добрата воля на Вас и Вашите подчинени, а е Ваше задължение по Закона за достъп до обществената информация, чл.15?
3.Кой ще заплати напразно направените разходи за изследвания на участниците през 2005 година, които те не биха направили, ако описаното ограничение им беше известно?
4. Как НЗОК ще оправдае ненужно направените изследвания по клинични пътеки - клинико-лабораторни изследвания (кръвна група, ПКК, СУЕ, показатели на хемостазата, биохимия), определяне на влагалищната чистота, изследване на базални серумни хормонални нива, ехография на малък таз, лапароскопия, хистеросалпингография?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

lisiche

• 239
  • БОРКО СТАНА НА 2
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2006, 18:03:23 pm »
Браво, Мели. Особенно четвъртия въпрос мнооооооооооого ми хареса. Хайде на нас дето давахме пари по изследвания майната ни, ама те как ще си оправдаят клиничните пътеки? Все пак това са много пари и можеше да са от полза на някой друг по-нуждаещ се от нас.............например. Кажи ние нещо може ли да направим и да те подкрепим и теб и д-р Стаменов?
Блъскането на главата в стената изгаря по 150 калории на час. (Не правете това у вас ..... но може би на работа...

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2006, 18:15:49 pm »
Да, работим върху вариант на протест, но нека мине събранието на сдружението в събота и тогава пак ще пиша.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2006, 18:57:51 pm »
Въпреки че съм нова във форума  и аз Ви пъдкрепям във вашите начинания защото и аз вече минах един неуспешен опит на ин витро със хиперстимулация и се подготвях за втори опит, направих си всички необходими изследвания на ново когато разбрах за отказа на здравната каса.
*
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2006, 19:10:28 pm »
Браво!   Точно,ясно и конкретно!  Благодаря Мели!!! :thankyousign:  :youwoman:
*

valensia

Не искам и да чуя за здравната ни каса!
« Отговор #5 -: Февруари 17, 2006, 01:28:59 am »
Здравната каса ми се подигра  миналата година като ми върна документите, с които кандидатствах за ин -витро. Вече нямала бюджет за това, а беше едва месец май.
 За да няма недоразумения между мен и касата, аз още в началото на 2005-та година си платих здр. осигуровки за цялата година.
 И аз питам - кой ще ми плати всички изследвания, които направих тогава, разходите ми, нервите, които потроших с всичко това?
 Не и здр. каса, нали?
Написах това не за да се оплаквам, а в подкрепа на писмото от сдружение "Зачатие" и в частност Мели.
Благодаря ти, дано наистина някой да ни чуе.
Подкрепям Ви изцяло.
*
« Отговор #6 -: Февруари 17, 2006, 12:03:38 pm »
Супер си Мели!
Сериозно се замислям дали да не започвам подготовка на документите за здравната каса, защото почти съм сигурна, че ще размислят благодарение на вас! Въпрос на време е само! :lol:
Писмо до НЗОК
« Отговор #7 -: Февруари 17, 2006, 17:43:58 pm »
Привет момичета,досега само ви четех. По принцип идвам от Проблемно забременяване , а ходиме по мъките от 9г.  Но по същество и на мен ми върнаха документите обаче работа в Центрум Груп и разговарях днес с прес групата по нашия проблем/и за стерелитета въобще/ , и се заинтересуваха. Но тъй като нямаме спец. предаване евентуално може да ни включат в сутрешния блок. Ако сте заинтересовани тел.0897946266-Ани. PS. И аз съм пациентка на д-р Стаменов. На всичи пожелавам успех. :D
« Отговор #8 -: Февруари 17, 2006, 22:01:45 pm »
много е добро писмото, Мели :)
« Отговор #9 -: Февруари 19, 2006, 20:08:18 pm »
Браво, Мели, както винаги ясно, точно и право в целта. Въпросите са абсолютно изчерпателни - да видим хубавците как ще ни отговорят, особено на 4-и въпрос!!! С две ръце подкрепям писмото!
 :balk_47:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #10 -: Февруари 19, 2006, 20:21:03 pm »
Само да кажа, че писмото е написано със съвместни усилия - на Fussi, gulieta и други момичета.  :D

Димитър Кудоглу
*

lisiche

• 239
  • БОРКО СТАНА НА 2
« Отговор #11 -: Февруари 19, 2006, 21:38:15 pm »
БРАВО и на другите момичетаааааааа  :balk_47:
Блъскането на главата в стената изгаря по 150 калории на час. (Не правете това у вас ..... но може би на работа...

*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
« Отговор #12 -: Февруари 20, 2006, 10:57:57 am »
да се включа и аз...
въпреки, че до сега не съм правила инвитро и не съм се възползвала от касата...незнам дали и тази година ще го направя, но с две ръце подкрепям тази инициатива...
с вас съм....и искам да помагам с каквото мога...
*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #13 -: Февруари 20, 2006, 11:47:25 am »
Браво на Мели и другите момичета!!! Ако има някакъв начин и ние да помагаме ще се включим!!!

« Отговор #14 -: Февруари 20, 2006, 14:45:05 pm »
Цитат на: Meli
Само да кажа, че писмото е написано със съвместни усилия - на Fussi, gulieta и други момичета.  :D
                                                                                                 Мели извинявай но предвижих въпроса относно предаването .Само незнам кой ще се яви в студиото.Моля за малко инфо по въпроса,за да се насрочи предаването.
*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
« Отговор #15 -: Март 02, 2006, 14:20:22 pm »
Вси4ки тези въпроси са много то4ни и добре формулирани.На обяд гледах предаването на СКАТ  'ЗДРАВОСЛОВНО' ,където д-р Дамянов/гост в предаването/ постави още няколко въпроса.
   1.Защо д-р Кюрк4иев е посо4ен като главен конултант по акушерство и гинекология,а в същност е д-р по ветеринарна медицина.
   2.Защо в някои клиники комплектовката на документите за НЗОК се заплаща?
   3.Знае ли НЗОК,4е някои недобросъвестни доктори прилагат декларация в която е упоменато,4е опита ще се извърши в тяхната клиника.
        По последните 2 въпроса съм живото доказателство.
 Иде ми да вия от болка и мъка ве4е.
« Отговор #16 -: Март 02, 2006, 16:37:18 pm »
Цитат на: kareliya

1.Защо д-р Кюрк4иев е посо4ен като главен конултант по акушерство и гинекология,а в същност е д-р по ветеринарна медицина.

Карелия, "д-р" Дамянов вместо да иска да гледа чужди дипломи, да вземе да покаже собствената си, защото е направил такива глупости с няколко пациентки, че ми идва да го удуша с голи ръце (но ще си запазя агресията за уролозите). Самата НЗОК цитира в сайта си името на д-р Кюркчиев като национален консултант по АГ.

2.Защо в някои клиники комплектовката на документите за НЗОК се заплаща?

Тук съм съгласна, че не е редно.

3.Знае ли НЗОК,4е някои недобросъвестни доктори прилагат декларация в която е упоменато,4е опита ще се извърши в тяхната клиника.

В Програмата за лечение на безплодие при жената изрично са упоменати клиниките, в които може да се направи ин витрото. Има жени, които си взимат лекарствата и после ги продават, примерно.  Това е някаква гаранция, че все пак ще се използват по предназначение. А който не харесва дадена клиника - не виждам какво го кара там точно да ходи, за да му подготвят документите за пред касата.
« Отговор #17 -: Март 02, 2006, 16:43:20 pm »

Карелия, наистина ли са ти искали пари за "окомплектовка" на документите 8O
И наистина ли ти дават да попълниш тази декларация?

За къде става въпрос, pls?

П.С. Прочетох от другите ти мнения.

Мошеници, бива ли такова нещо :evil:
Благодаря ти, Бени!

*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
« Отговор #18 -: Март 02, 2006, 16:59:41 pm »
Цитат на: FreshBreeze

Карелия, наистина ли са ти искали пари за "окомплектовка" на документите 8O
И наистина ли ти дават да попълниш тази декларация?

За къде става въпрос, pls?

П.С. Прочетох от другите ти мнения.

Мошеници, бива ли такова нещо :evil:

За съжаление е истина.Взеха ми 60 лв за комплектовка.
В декларацията,която попълних за това 4е съм запозната с метода на провеждане на ин витро имаше абзац,4е то4но там ще направя опита.
 Става въпрос за РепроБиоМед и д-р Николов.
Който не вярва,нека провери.
« Отговор #19 -: Март 02, 2006, 17:03:26 pm »
Карелия, вярваме ти!

Аз попълних информирано съгласие (в друга клиника), но никъде не съм се подписвала, че там ще правя точно този опит, който е по здравната каса - мога в последния момент да реша другаде да отида (няма, де, само хипотетично). А и това не е договор (Фуси, кажи така ли е, плс) и ако се откажеш - няма сила, която да те принуди точно пък при тях да ходиш.