st,
Следвай указанията на кутията на млякото. При различните марки млека е различно. При някои тройката е за след една година, както е при Лактана, което ползвам аз, при други - за след 8 месеца. Но не си закъсняла, това не е фатално в никакъв случай.
Аз все още ползвам двойка, защото по принцип от самото начало се съобразявам с коригираната възраст на детето. А моята Михаела едва на 8-ми април стана на 1 година (коригирана). Затова сега, като свърша тази кутия, ще мина на тройка.
Мери,
то в книгата на проф. Ковачева си пише защо да се започна с каша ориз при недоносените. Защото е по-лесно усвоима за незрелия стомах на детето. но тя съветва не с каква да е каша, а с оризова.
Аз започнах точно с оризова каша по нейните инструкции в книгата, когато Мишка беше на 6,26 (5,20 коригирана възраст). После - плодове.
По принцип не съм почитаттел на книгата и и на теориите и. Единственото нещо, което следвах беше точно главата "Хранене на недоносени деца". Ако питаш уважаемата проф. Трифонова, то според нея, на 2 месеца бебето трябва да жули сок, на три - пюре, а на 4 - жълтък. Да ме прощава професорката!
Моето дете също не закусва. Чудя се как да наместя на Миша закуска, при положение, че тя се буди някъде към 3-4 часа и тогава я кърмя. Следващото хранене е към 9-9:30 - кърмене + 200-220мл АМ. И после обядва към 12:30 - 13ч.
На практика, няма място за закуска. До сег на 2 пъти само съм и давала попара в 9:30, като и намалявам АМ на 100мл. Ама и така не е добре.