Здравейте, винаги се радвам като влизам в тази тема като виждам как се попълва нови близнашки бъдещи майки
. Аз се тревожех от същите неща и ми става много мило като ви чета.
Моят съвет относно кърменето - информирайте се от рано, аз уж се бех информирала и си мажех зърната с гармастан. Но се оказа че имам хлътнали и запушени зърна, нещо което го разбрах едва когато гърдите ми се напълниха с кърма и кърменето беше невъзможно. Оказа се, че е трябвало да ми ги прегледа акушерката още към 6-7 месец и да ми каже как да ги третирам. Мисля, че дори се използва помпа за тази цел, но не съм сигурна. Просто която от вас се интересува нека наистина да се прегледа. Другото е относно помпата, знаех че най-хубавата е на авент ръчната, мъжа ми имаше готовност да я купи когато ми потрябва. Но се оказа, че аз не знам нито как се сглобява, нито как се действа с нея... и това в момент, в който гърдите ми буквално ще се пръснат и аз имам много налеща нужда от нея. Помогнаха ми момичетата от стаята и акушерките, но ми отне почти половин ден. Хубаво е да проучите помпата предварително, за да се уверени когато ви се наложи да я използвате. Даже може да вземете някоя помпа от приятелка назаем и докато сте бременни и имате повече време да я разгледате.
Аз за съжаление въпреки огромното ми желание не успях да кърмя още от самото начало поради две причини. Първо и двете ми бебета бяха в интензивно отделение на системи. Второ коластрата ми дойде едва на 4-ти ден (заради секциото), когато едното бебе беше вече захранено с АМ. По-късно когато си ги прибрахме те вече бяха свикнали с шише и отказаха упорито за сучат. Така, че помпата си стана моя първи приятел за дълго време
.
Аз в последствие разбрах колко е важна кърмата за бебетата, още повече за близнаците. Не помня къде точно четох една статия, че ранното (в рамките на първите 2-3 дни) с АМ е доста рисковано за алергизиране. Това е вече друга тема и няма да се отклонявам много в нея, но все по-често си мисля, че момченцето ми има алергия към белтъка на кравето мляко точно заради това ранно даване на АМ...
Така, че моя съвет към тези които искате да кърмите е да сте максимално информирани и подготвени и каквото зависи от вас да го направите. Аз не бях и малко съжалявам, но се успокоявам, че успях да храня с кърма поне едното си бебе за 6 месеца.
Успех ви пожелавам на всички