0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

eleonor

• 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Хламидия
« -: Февруари 24, 2006, 17:08:19 pm »
Мили момичета,бих искала да ми обясните по какъв начин се прави изследване за хламидия.
Защото,аз съм чела че трябва да ти направят кръвни изследвания.А като помолих личният лекар да ми пусне анализ за хламидия,ми написа на направлението да ми вземат вагинален секрет.Въпросът ми е може ли да се установи наличие на тази бактерия чрез такъв секрет?Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите на въпроса.
Късмет и успех на всички

Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Хламидия
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2006, 18:06:15 pm »
Цитат на: eleonor_78
Мили момичета,бих искала да ми обясните по какъв начин се прави изследване за хламидия.
Защото,аз съм чела че трябва да ти направят кръвни изследвания.А като помолих личният лекар да ми пусне анализ за хламидия,ми написа на направлението да ми вземат вагинален секрет.Въпросът ми е може ли да се установи наличие на тази бактерия чрез такъв секрет?Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите на въпроса.
Късмет и успех на всички

Здравей!
Първо се прави кръвен тест. Чрез него се изследват антитела,които са резултат от инфекция (реакция:антиген-антитяло)
Ig A - показва наличие на антитела в лигавиците( не съм много сигурна за        това)
IgM - показва инфекция в момента
Ig G - показва инфекция в ремисия или хронична инфекция
резултата е в титър или АЕ
Взависимост от резултата  се прави и директен   ДНК/PCR test.Той отчита наличието на антиген.Показва дали в момента си с инфекция
-резултата е (+) или (-)

За ДНК теста се взема ЦЕРВИКАЛЕН СЕКРЕТ.
Ако правиш само него и той е (-) ,пак трябва да направиш кръвен, защото ако си била заразена и тялото е изградило антитела,той е (-).
Но при кръвният ще имаш следното:
Иг.А (М)- отрицателни стойности
Иг.Г  - положителни.
И тогава, ако искаш бебе, пак е задължително лечение.
При раждането става заразяване на бебето и то получава конюнктивит и др. усложнения.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

eleonor

• 1075
Хламидия
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2006, 00:41:53 am »
Благодаря ти много Денис за изчерпателния отговор.Ще имам в предвид всичко,което си ми писала.
И ще кажа на личният ми лекар да ми пусне и кръвни анализи.
Мерси,още веднъж
Късмет и успех ти желая

Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
Хламидия
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2006, 07:13:44 am »
Кръвния тест за хламидия не е по ЗК, както и PCR теста(ДНК).Той ти е пуснал за сух тест за хламидия, но според мен този тест не е много точен.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Хламидия
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2006, 11:05:09 am »
Виж тук има доста информация

http://www.zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2593

А за сухия директен тест за хламидия лично аз имам добро мнение. Стига да имат добър лаборант в лабораторията където ти я пускат теста е доста точен.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

eleonor

• 1075
Хламидия
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2006, 13:39:05 pm »
Благодаря ви,Пета и Скарлет за информацията.
Надявам се да имат добър лаборант,а пък и до сега всички изследвания които са ми правили са били достоверни,дано и сега се окаже така.
А относно здравната каса,Пета поне съм доволна че тук всички изследвания ги поема касата,така че за това нямам грижи.
Скарлет,мерси много за линка,разбрах доста неща,които ме интересуваха.
Късмет на всички

Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2006, 15:41:49 pm »
Цитат на: denis

Ако правиш само него и той е (-) ,пак трябва да направиш кръвен, защото ако си била заразена и тялото е изградило антитела,той е (-).
Иг.Г  - положителни.

Денис, сигурна ли си в това Мила? :roll:  :roll:  На мен лекарката ми каза, че ако ДНК тестът е отрицателен, няма смисъл от кръвен. Ако е хронифицирана, мислиш ли че няма да я има в цервикалния секрет?? :roll:

Благодаря!
Благодаря ти, Бени!

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2006, 18:50:36 pm »
Цитат на: FreshBreeze

Иг.Г  - положителни.

Денис, сигурна ли си в това Мила? :roll:  :roll:  На мен лекарката ми каза, че ако ДНК тестът е отрицателен, няма смисъл от кръвен. Ако е хронифицирана, мислиш ли че няма да я има в цервикалния секрет?? :roll:

Благодаря!

Ако е хранична инфекция - има само антитела, те се откриват чрез кръвния тест.
Антигена (т.е бактерията) се открива чрез директния ДНК тест или чрез кръвния когато има Иг М (показва антитела на инфекция в момента)
В цервикалния секрет - показва има или няма в момента инфекция.А какво е било преди това -показва кръвният тест.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
« Отговор #8 -: Февруари 28, 2006, 12:07:41 pm »
Денис не е лошо и ти да прочетеш писаното на линка който съм дала eleonor_78. Ще ти станат доста неща по ясни. Възможно е да има отрицателен ДНК и да има инфекция, това е изключително рядко и се получава при неправилно вземане на пробен материал. Но дори и да има хронична инфекция, при правилно взета проба и ДНК тест тя се открива.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Февруари 28, 2006, 14:13:02 pm »
Цитат на: Starlet
Денис не е лошо и ти да прочетеш писаното на линка който съм дала eleonor_78. Ще ти станат доста неща по ясни. Възможно е да има отрицателен ДНК и да има инфекция, това е изключително рядко и се получава при неправилно вземане на пробен материал. Но дори и да има хронична инфекция, при правилно взета проба и ДНК тест тя се открива. [/quote

Starlet, доста неща са ми ясни.
Какъв е проблема? Неразбирам?
Това последното изречение нещо немога да го разбера.Чрез ДНК теста се открива хронична инфекция, това ли твърдиш?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
« Отговор #10 -: Февруари 28, 2006, 16:06:21 pm »
Чрез ДНК теста се открива хронична инфекция, това ли твърдиш?

Да това твърдя! Но грешката е в моето чете в по предното ти мнение. Не се обиждай понякога когато бързам ми се случва. Явно сме на едно мнение. А то е ча ако искаш да разбереш дали въобще някога си боледувал от хламидиална инфекция това може да се установи само с кръвен тест основан на антитела в кръвта.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #11 -: Февруари 28, 2006, 16:14:28 pm »

Но не съм съгласна с това изречение. Ако е хронична инфекцията няма само антитела, а има и антигени (бактерии) и те могат да бъдат открити в секрета взет за ДНК, дори и само една бактерийка да има в момента то тя ще бъде открита чрез ДНК метода PCR. Точно на това се основава неговата уникалност.  :)
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #12 -: Февруари 28, 2006, 18:10:21 pm »

Но не съм съгласна с това изречение. Ако е хронична инфекцията няма само антитела, а има и антигени (бактерии) и те могат да бъдат открити в секрета взет за ДНК, дори и само една бактерийка да има в момента то тя ще бъде открита чрез ДНК метода PCR. Точно на това се основава неговата уникалност.  :)

Пак не те разбирам, но не ми се спори.
Инфекцията неможе да бъде и разгърната и хронична.Тя е едното или другото.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

eleonor

• 1075
Хламидия
« Отговор #13 -: Февруари 28, 2006, 18:51:31 pm »
Значи все пак трябва да си направя и кръвен тест,май така излиза.Абе и аз вече се обърках,ДНК теста е много надежден,но зависи много дали ще ми го направят добри лаборанти-така ли?
Добре,момичета,имам час на 8 март,за сухия тест,което означава че към края на март ще имам резултатите и тогава ще пиша пак.
Благодаря ви за вниманието и успех ви желая

Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*

Starlet

• 1937
« Отговор #14 -: Февруари 28, 2006, 22:50:14 pm »

Пак не те разбирам, но не ми се спори.
Инфекцията неможе да бъде и разгърната и хронична.Тя е едното или другото.

Денис аз не искам да споря с теб  :) ! Просто се мъча да ти обясня, че хронична инфекция значи непроменяща се с времето или повтаряща се циклично, един вид трайна и постоянна инфекция. Според това изречение с което не съм съгласна ти казваш че при хронична инфекция в орагнизма се запазват само антителата без антигените (причинителя) което не е така. Просто хроничната инфекция се получава когато причинителят мутира и не се подлага на никакво медикаментозно лечение. Но това незаначи че го няма в организма. Той е там и продължава да вреди. Затова ако е хронична инфекцията това незначи, че може да бъде открита само с кръвен тест основан на антитела както ти казваш, а може и с Полимеразна Верижна Реакция - ДНК. Извода е че ДНК метода на изследване е ефективен при текуща и при хронична инфекция. Въпроса е в това че най-добрия вариант е да се комбинира с кръвен ако се цели да се разбере дали някога е боледувала личността от тази инфекция. И другата причина за комбинация е че все още в България неможе да се има достатъчно вяра на лабораториите за този метод, защото е все още нов за нашата страна. Този път трябва да си ме разбрала вече  :) Не приемай нещата като спор. Назнам защо си останала с такова впечатление.
*
Хламидия
« Отговор #15 -: Февруари 28, 2006, 23:07:37 pm »
Здравейте, момичета!
Бихте ли споделили своето мнение : коя според вас е най-надеждната комбинация от добър лекар - да вземе секрета; добра лаборатория за ДНК-анализа и добър лекар, който да изтълкува резултатите от ДНК-теста и многобройните ми положителни кръвни тестове /без значение в кой град са/ ?
Много благодаря!!!
*

Starlet

• 1937
Хламидия
« Отговор #16 -: Февруари 28, 2006, 23:24:37 pm »
Цитат на: didiA
Здравейте, момичета!
Бихте ли споделили своето мнение : коя според вас е най-надеждната комбинация от добър лекар - да вземе секрета; добра лаборатория за ДНК-анализа и добър лекар, който да изтълкува резултатите от ДНК-теста и многобройните ми положителни кръвни тестове /без значение в кой град са/ ?
Много благодаря!!!

За лаборатория мога да ти кажа, че наскоро Фреши си прави в централна вирусология в София. Мисля че може да им се има доверие като лаборатория. Но все пак питай нея точно къде си прави изследването. А за добър лекар немога да ти кажа точно при кого да отидеш всеки свестен гинеколог би трябвало да може да ти вземе добра проба. След толкова положителни кръвни тестове какво лечение си провеждала? И дай някакви стойности и дати на тези положителни тестове?
Хламидия
« Отговор #17 -: Март 01, 2006, 10:22:18 am »
Sorry, no v momenta nqma kirilica....
Sled grani4ni stojnosti /pri kryvna proba za hlamidialna infekciq/ mi be6e izpisan Klacid i Polyginax+ Centrum. Myjyt mi sy6to pi Klacid... Kakyv test bihte mi prepory4ali sled le4enieto? mejdu drugoto lekarite ne bqha kategori4ni za nali4ieto na infekciq...
*

Starlet

• 1937
Хламидия
« Отговор #18 -: Март 01, 2006, 10:30:51 am »
Цитат на: pgzenga
Sorry, no v momenta nqma kirilica....
Sled grani4ni stojnosti /pri kryvna proba za hlamidialna infekciq/ mi be6e izpisan Klacid i Polyginax+ Centrum. Myjyt mi sy6to pi Klacid... Kakyv test bihte mi prepory4ali sled le4enieto? mejdu drugoto lekarite ne bqha kategori4ni za nali4ieto na infekciq...

Ами ако са минали 40 дни след приключването на лечението. Отиди и си пусни първо едни кръвни, ако са отново на границата направете тогава ПВР-ДНК. Аз съм на мнение че такива гранични стойности трябва да се приемат за положителни, но най-добрия вариант при вас е бил да повторите след 1-2 седмици изследването. От финансова гледна точка обаче щеше да ви излезе по-скъпо. Хайде успех!!!

П.С. И ние проведохме при гранични стойности лечение.
« Отговор #19 -: Март 01, 2006, 12:07:26 pm »
Цитат на: FreshBreeze

Иг.Г  - положителни.

Благодаря!

Антигена (т.е бактерията) се открива чрез директния ДНК тест или чрез кръвния когато има Иг М (показва антитела на инфекция в момента)
В цервикалния секрет - показва има или няма в момента инфекция.А какво е било преди това -показва кръвният тест.

Добре де, в крайна сметка има ли значение какво е било преди (т.е. има антитела, няма текуща инфекция), т.е. ако само кръвният тест, показващ антигени от преборена в миналото инфекция е положителен, а тези, показващи инфекция в настоящето (PCR, IgM) са отрицателни?
И ако няма значение за лечението, защо въобще се изследва :roll:
Благодаря ти, Бени!