Здравейте,д-р Бърди!
Изчетох всички теми в търсене на подобен на нашия проблем, но не намерих. Затова ще си позволя да поискам мнението Ви. Дъщеря ми е на 8 месеца и половина, 7,500кг, 67см. Родена е 3,200, 48см, нормално и много бързо раждане, без проблеми. Когато беше на 40 дни прекара бронхиолит (висока температура, затруднено дишане, обща интоксикация). Болестта се овладя много бързо със стандартното за BG лечение - 5 дни на венозен антибиотик и урбазон. Всичко беше наред и на 2 месеца и поставиха първия Пентаксим. В третия месец всичко започна от една обилна и бистра хрема - след седмица детето беше с упорито учестено дишане с тираж. Приеха ни отново с диагноза бронхиолит, но в друга болница. Рентгенографията не показа бронхиолит, детето беше без температура и кашлица. ПКК (венозна кръв)беше добра,сатурация -в норма, посявки урина, назален и гърлен секрет също. Кардиограмите и ехокардиографският преглед (д-р Шивачев) не показаха никакви сърдечни аномалии. Вирусни инфекции и имуноглобулини - отрицателни. Трансфонтанелна ехография - всичко наред. Повторната рентгенография показа мигриращ характер на "петната" (незнам термина) и хипервентилация. На слушалка също се чуваха мигриращи крепитации. Потен тест - 30 млек/л - казаха, че е отрицателен. Назначиха инхалации с вентолин и урбазон венозно. Учестеното дишане веднага изчезна, но по-бързо се повлия от вентолина. Лекувщата лекарка се усъмни, че детето прави микроаспирации (тя от раждането връща непрекъснато и се дави). Рефлуксът се доказа чрез водно-сифонен тест - 2 степен. Назначиха ни лечение (позиционно, сгъстена формула, Мотилиум и Зантак) и ни изписаха. Епизодите на учестено дишане (с тираж) силно се разредиха, но не изчезнаха. Появяват се с всяка водниста хрема и се повлияват само от вентолин (само веднъж пи 1/2 таблетка метилпреднизолин). Детето не кашля - хито при хремата, нито когато диша учестено. Изпратиха ни за консулт в Пулмологията на Александровска болница при доц. Периновска. Като разгледа рентгеновите снимки от периода на най-силна тахипнея категорично охвърли муковисцидоза и ни изпрати в гастроентерологията. Там само потвърдиха назначеното лечение. Междувременно дъщеря ми направи атопичен дерматит - червени ясно очертани "гривнички" в свивките на колената, лактите и мишниците, и малки (като монети) лишейчета тук-таме по тялото. Овладявахме ги с А-Дерма. Последва обаче остра алергична реакция от млечна каша (Хумана и Милупа)- обриви по цялото тяло и много учестено дишане. След това още по-остра реакция от соево мляко. Вече два месеца бебето е на Фризопеп - обривите и дерматита изчезнаха.Но не и честите епизоди на учестено дишане и воднистите хреми. Не сме спрели периодично да и правим ехокардиографии - всичко е наред, ПКК - наред, секрети и урина - наред. Направихме и генетични изследвания за муковисцидоза (чакаме резултат). Когато започне да учестява пие вентолин по схема - 5 дни 3 по 1мл (през 8 часа), 2 дни 2 по 1мл, и се оправя - до следващия път! Тахипнеята не и намалява нито желанието да играе, нито апетита, нито и пречи особено на съня!Напоследък забелязвам, че е придружена от постоянно хриптене и по-шумно дишане (като кученце, само опашчица и липсва да върти). За това лекарите не казват нищо. Все по-често диша, а и спи с отворена уста.
Най-интересното са "диагнозите":
личен педиатър - детето прави бронхиолити (без кашлица, температура?)
гастроентеролог -или е от рефлукса, или е муковисцидоза
кардиолози - детето е астматик (без кашлица?)
следящ лекар - микроаспирира и проявява хиперчувствителност на бронхите (възможно ли е без кашлица?!)
проф. Бранков (засега само виртуална консултация)- типични прояви на рефлуксна болест
д-р Павлова (Варна)- това е алергична реакция и нищо друго
Въпросът ми е: Какво пропускат лекарите? Какво пропускам аз? Възможно ли е всичко да е от ГЕР?
Елица (дъщеря ми) реве само когато не и дадеш това, което иска, не се спира - вече се изправя и се опитва да обикаля, бърбори си нещо непрекъснато, много се смее. Пие 3 пъти по 200 мл мляко (сгъстено с оризово брашно), яде: картофи, тиквички, моркови, броколи, зелени чушки, спанак, пуйка (домашни пюрета), круша, слива и ябълка (Гербер). По изричното настояване на гастроентероложката от края на 7 месец яде глутен (а пие Фризопеп?!)под форма на пшеничена каша на Хип и фиде. Няма никакви гастро смушения.
Простете за дългия "ферман", но вече страдам от уникална форма на муковисцидоза, астма и алергия - мозъчна!
Благодаря Ви предварително!
Мили майчета, ако някоя от вас има с детето си подобен проблем ще се радвам да ми пише. И вие ме извинете за дългия пост, но място не мога да си намеря!