Здравейте, докторе,
с голям интерес чета рубриката Ви и се радвам, че, макар и виртуално, мога общувам и с друг всеотдаен професионалист освен с педиатърката на сина ми.
Предварително се извинявам, за това че се намесвам в темата на по- малките, а моето момче е на година и три месеца. Заинтригува ме следното ваше изречение "Цеденето с месеци" е неефективно-не предлага никакви преимущества пред АМ. Бихте ли обяснили по- подробно какво прави изцедената кърма по- различна от изсуканата и при какви условия става "с нищо пове от АМ". Аз родих хипотрофно бебе с тегло 2400, което спадна до 2200 и нямаше сила да се храни и с биберон, а да не говорим за сукане от гърда. Неонатолозите в Токуда прецениха, че изразходва повече калории за самото сукане отколкото успява да поеме и препоръчаха да му давам да суче по мъничко и да дохранвам с изцедена кърма докато навакса нужните килограми и се стабилизира.
Когато беше достатъчно стабилен, обаче, вече сучеше само по веднъж два пъти на ден, а през останалото време предпочиташе шишето. Давах изцедена /не замразена/ кърма 10 месеца без да давам добавки, защото съм убудена, че кърмата е най- добрата храна за бебето ми. От думите Ви излиза, че съм положила толкова много усилия, а съм могла просто да купя АМ, защото е същото.
Задавам Ви този въпрос с уважение и респект, и подчертавам, че не се заяждам, въпреки че във форумите това е модерно. Искрено се интересувам от аргументите Ви.
Благодаря предварително за отговора!
Нужно е нещата да се гледат от двете страни. Сферично.
От опит съм убеден че поне 60-70% от майките не биха се цедили по 3-4 пъти на ден в продължение на 10 месеца. Поне тук,където работя.
Това е изнурителна процедура, която по много съображения много майки не биха приели за дълго, но с оглед да не бъдат подложени на упреци "че са небрежни към детето си", не смеят да споделят притесненията си. Майката е и жена, освен майка.
Затова не мога да го препоръчам. Оставям избора на майките-обяснявам двата варианта.
Аз не съм за да съдя, а да предлагам решения-равностойност на вариантите.
От друга страна, смисъла на кърменето е физиологичното кърмене.
Лично аз полза от замразена кърма с месеци не виждам.
И ще си позволя да кажа нещо еретично-виждал съм деца на 23м с тежка астма, кърмени до 21 им месец, и съм виждал деца, хранени с АМ от 1 им ден без никакви проблеми. Движа се в рамките на възможното и реалното-майка нямаща за месеци кърма на 2 часа няма да има и на 15минути хранене. Освен че детето ще се храни на всеки 15 минути и после ще се отвори кутията на Пандора. Не че при повторна бременност не би имала кърма.
Виждал съм деца,повръщащи на кърма безкрайно,
ужасно. Само на АР мляко спират да повръщат. От 2 ден. Виждал съм деца, на които кърмата НЕ ИМ харесва на вкус. И това го има, и го е имало във вековете-животът има много лица-да ги отречете не значи да се променят нещата.
Можете ли да ме убедите че за
ВСИЧКИ ДЕЦА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ кърмата е идеален вариант? Можете ли да ме убедите че деца по една или друга причина хранени с АМ са по-несъвършени от тези, хранени с кърма?
Истината е че днес повечето майки имат огромни проблеми с кърменето. Илюзия е че това главно се дължи на лоши педиатрични съвети. За Бг и Русия може би да е така, но за останалият свят-не е. Причините са повече социални, расови, генетични може би.
Причините са и в ранната възраст на повечето майки-преди десетилетия хората придобиваха деца на сравнително по-късна възраст, при по-стабилно материално положение. Е, не е абсолютно... но бе така. Не че проблемите са били по-малко, или не е имало млади майки кърмачки.
20 век бе век на комунизма-най-голямата трагедия в историята на човечеството, на човешкия род като такъв. Социалните промени свързани с тоталната пауперизация на половината Европа, оскотяването и моралния упадък на половината Европа, нанесоха тежки социални вреди на семейството като обществена основа. Жената загуби най-важните си качества в този период-Бг бедност, социална и материална мизерия в годините 1944-2009 произведоха "продукта" си- безродни деца, без компас, без основи, без морал, без ценности. Тези деца създадоха семейство-то бе повторение на тяхното безрадно детство. Все ми е пред очите "Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков и караницата за "бюфета". Или "Да обичаш на инат" показващ къде сме стигнали и какво бе блатото на нашите "ценности"-да крадеш на кантара и да ти надписва килограми беззъба кантарджийка с вид на Баба Яга.
За къде с такъв "материал"? за Русия... не за другаде.
Правим всичко възможно децата да се кърмят от 1 ден-правилно, с добри техники. Не е нужно към този въпрос да се подхожда както "Ла лече лига".Не е нужен религиозен фанатизъм. Не е нужно те да ни казват какво е ок и какво не, назубрили 5-10 книжки. Това не е религиозен катехизис в църковен кръжок... .
Опита ме е научил да не абсолютизирам.