0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (6 част)
« Отговор #380 -: Февруари 25, 2009, 23:12:46 pm »
здравейте д-ре, за последния месец дъщеря ми е наддала само 300 грама, което сравнено с предните месеци (последно беше + 800), ме притеснява. не искам да кажа, че държа детето ми да наддава с темповете на новородено, спада в нарастването на теглото съвпада с периода на захранване, притеснява ме по- скоро да не би аз да захранвам неправилно и това да е довело до този резултат  :?. от 5 месеца и 5 дена започнахме каша бананова на хумана (редувам с милупа ориз + царевица), после плодови пюрета (предимно ябълка, круша и слива яде с неголяма охота, тиква само смесена с ябълка, а морков отказва, освен ако не е 1 лъжичка в 10 ябълка). плодовете въвеждам в 11ч, дохранвам с АМ (90 - 100 мл), кашата давам в 14.30, останалите хранения са с АМ. аз ли греша със захранването или този спад в покачването на теглото е в норма за възрастта й (6 м.)?
благодаря ви и лека вечер!
*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #381 -: Февруари 26, 2009, 10:27:20 am »
Здравейте, Докторе! Тази сутрин казаха по радио Хоризонт за някакви ваксини в Англия, иззети от аптеките, които се слагали на четиримесечни бебета против менингит - открита била някаква опасна бактерия 8O Може би е глупава тревогата ми, но ако сте чули нещо... Надявам се не става дума за Превенар, например, и за България :? Извинете ме още веднъж, ако ви се стори глупав въпроса ми
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
« Отговор #382 -: Февруари 26, 2009, 10:43:04 am »
Здравей, Бърди! Имам бебе на 38 дни, все още сме с жълтеница. Изписаха ни фенобарбитал, но аз не съм го взела още, моля за твоето мнение. Днес правихме изследвания -    
WBC (Левкоцити)         8.1 G/L            3.5-10.5
RBC (Еритроцити - бр.)    4.18 T/L    M.4.4-5.9 Ж3,71-5,28
Hgb (Хемоглобин)        125g/L            М(135-180) Ж(118-162)
Hct (Хематокрит)        0.346L/L              M0.405-0.557 Ж0,357-0,490
MCV (ср. обем на еритроцита)       82.7fL    79-103
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )    29.90pg      25.1-38.1
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)      361.0g/L     284-383
Plt (Тромбоцити)                   287G/L       140-440

Общ билирубин             94.7mmol/L            0,0-21,0
Директен билирубин     13.1mmol/L              0,0-4,3
ASAT                     83 U/L            мъже/9-35/, жени/9-31/
ALAT                     47 U/L          мъже/9-45/, жени/9-34/
Алкална фосфатаза        207U/L     възрастни64-300 деца до 15г.-до 640
                                         деца 15-17г.-4
Албумин 34g/L                            35-53

Преди 10 дни общия билирубин беше 64.3, другите изследвания ги правим за пръв път.

Детето е малко. Без пряк поглед нищо не мога да кажа или препоръчам.
Ако имате конкретно мнение от педиатъра Ви, противоречиви моменти, бих дал мнение.

А как се установява вида на жълтеницата - дали е кърмаческа или друга? Аз от вчера спрях кърменето - колко трябва да изчакам, за да се прецени това ли е причината? Днес ще пусна стерилна урина - какво точно да поискам да изследват? На дявам се да ми дадете насоки, защото единственото, което ми каза педиатъра е че трябва да се пие фенобарбитал 10 дни, без да е ставало дума да правим някакви допълнителни изследвания. Благодаря Ви предварително!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #383 -: Февруари 26, 2009, 11:39:17 am »
Здравейте, Докторе! Тази сутрин казаха по радио Хоризонт за някакви ваксини в Англия, иззети от аптеките, които се слагали на четиримесечни бебета против менингит - открита била някаква опасна бактерия 8O Може би е глупава тревогата ми, но ако сте чули нещо... Надявам се не става дума за Превенар, например, и за България :? Извинете ме още веднъж, ако ви се стори глупав въпроса ми
Касае ваксината Menjugate (Novartis)в разтворителя на която е открит Стафилокок.
Изтеглени са партиди. Не касае менигококовата съставка.
Вероятно линията им за производство не е стерилна.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #384 -: Февруари 26, 2009, 11:41:53 am »
здравейте д-ре, за последния месец дъщеря ми е наддала само 300 грама, което сравнено с предните месеци (последно беше + 800), ме притеснява. не искам да кажа, че държа детето ми да наддава с темповете на новородено, спада в нарастването на теглото съвпада с периода на захранване, притеснява ме по- скоро да не би аз да захранвам неправилно и това да е довело до този резултат  :?. от 5 месеца и 5 дена започнахме каша бананова на хумана (редувам с милупа ориз + царевица), после плодови пюрета (предимно ябълка, круша и слива яде с неголяма охота, тиква само смесена с ябълка, а морков отказва, освен ако не е 1 лъжичка в 10 ябълка). плодовете въвеждам в 11ч, дохранвам с АМ (90 - 100 мл), кашата давам в 14.30, останалите хранения са с АМ. аз ли греша със захранването или този спад в покачването на теглото е в норма за възрастта й (6 м.)?
Това е често срещано в периода на захранване.
Има значение общата тенденция, а не единичната цифра.
Захранвайте спокойно.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #385 -: Февруари 26, 2009, 11:45:24 am »
Здравей, Бърди! Имам бебе на 38 дни, все още сме с жълтеница. Изписаха ни фенобарбитал, но аз не съм го взела още, моля за твоето мнение. Днес правихме изследвания -    
WBC (Левкоцити)         8.1 G/L            3.5-10.5
RBC (Еритроцити - бр.)    4.18 T/L    M.4.4-5.9 Ж3,71-5,28
Hgb (Хемоглобин)        125g/L            М(135-180) Ж(118-162)
Hct (Хематокрит)        0.346L/L              M0.405-0.557 Ж0,357-0,490
MCV (ср. обем на еритроцита)       82.7fL    79-103
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )    29.90pg      25.1-38.1
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)      361.0g/L     284-383
Plt (Тромбоцити)                   287G/L       140-440

Общ билирубин             94.7mmol/L            0,0-21,0
Директен билирубин     13.1mmol/L              0,0-4,3
ASAT                     83 U/L            мъже/9-35/, жени/9-31/
ALAT                     47 U/L          мъже/9-45/, жени/9-34/
Алкална фосфатаза        207U/L     възрастни64-300 деца до 15г.-до 640
                                         деца 15-17г.-4
Албумин 34g/L                            35-53

Преди 10 дни общия билирубин беше 64.3, другите изследвания ги правим за пръв път.

Детето е малко. Без пряк поглед нищо не мога да кажа или препоръчам.
Ако имате конкретно мнение от педиатъра Ви, противоречиви моменти, бих дал мнение.

А как се установява вида на жълтеницата - дали е кърмаческа или друга? Аз от вчера спрях кърменето - колко трябва да изчакам, за да се прецени това ли е причината? Днес ще пусна стерилна урина - какво точно да поискам да изследват? На дявам се да ми дадете насоки, защото единственото, което ми каза педиатъра е че трябва да се пие фенобарбитал 10 дни, без да е ставало дума да правим някакви допълнителни изследвания. Благодаря Ви предварително!
Има комплексен протокол с нужните изследвания.
Играе роля и кръвните групи на майката и детето, Кумбс теста, ретикулоцитен брой.
Правят се те и се достига до заключение.
Надявам се изследванията не са "от пръстче"... .
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #386 -: Февруари 26, 2009, 11:52:26 am »
Захранвайте спокойно.

благодаря ви! и още нещо - малката определено предпочита готовите пюрета, когато й правя аз не иска да яде, последно беше банан с АМ, който отказа, реших, че поне АМ ще я накара да яде като познат вкус, но не ... когато правя аз пюретата не добавям нищо, освен преварена вода за консистенция и да мога да пюрирам по- лесно. какво мога да добавя, за да ги направя по- вкусни за детето? уж в готовите пюрета пише, че няма добавена захар, да вярвам ли? твърдо против захарта съм, но зехтин в тиквата мога ли да слагам и ще овкуси ли за детето? иначе се налага да смесвам всичко с готова ябълка, за да яде. благодаря ви още веднъж
*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #387 -: Февруари 26, 2009, 11:57:18 am »
Еее, благодаря ви за успокояващия въпрос, Докторе, не знам дали тук мога да открия толкова осведомен педиатър като вас! Бъдете здрав! :P
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
*

Birdie

• 11040
« Отговор #388 -: Февруари 26, 2009, 12:09:09 pm »
Захранвайте спокойно.

благодаря ви! и още нещо - малката определено предпочита готовите пюрета, когато й правя аз не иска да яде, последно беше банан с АМ, който отказа, реших, че поне АМ ще я накара да яде като познат вкус, но не ... когато правя аз пюретата не добавям нищо, освен преварена вода за консистенция и да мога да пюрирам по- лесно. какво мога да добавя, за да ги направя по- вкусни за детето? уж в готовите пюрета пише, че няма добавена захар, да вярвам ли? твърдо против захарта съм, но зехтин в тиквата мога ли да слагам и ще овкуси ли за детето? иначе се налага да смесвам всичко с готова ябълка, за да яде. благодаря ви още веднъж
Много храни за 6м дете. И като брой, и като вид.
Оставете детето така още 2-2.5 седмици без повече "изобилие".
За 12-13-14 трябва да имате хранене на вкус наподобяващо неутралните зеленчуци. А не сладки храни там. Затова е добре в този час да давате само АМ, а всичко друго да преместите следобяд. За обяд-АМ. После-зеленчуците се въвеждат там.

Детето е още много малко, Вие бързате. Без надобност. Може би не е и гладно понякога.
Води до принуда за хранене.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #389 -: Февруари 26, 2009, 18:37:58 pm »
за захранването се опитвам да следвам схемата, която рабрах, че принципно одбрявате http://www.zachatie.org/images/zahranvane/Zahranvane.pdf.
тъй като последната седмица дъщеря ми започна да се буди в 6 - 6.30, храненията се промениха в следните часове:
6.30 - АМ
10.30 - плод + АМ (тука давам плод, за нея новата храна, тъй като е най - спокойна в тези часове)
14.30 - каша
17.30 - АМ
20.30- 21 - АМ
да изместя ли плодовете и кашата по- късно? като започна зеленчуците мисля да ги давам като нова храна в 10.30, а каша и плод да редувам през ден в 14.02, удачно ли е? ако дотогава не си е променила и този режим  :?
благодаря ви за търпението ... бих обсъдила всичко това с педиатърката ни, но тя винаги е страшно заета, не ми оставя време да си задавам въпросите, пък и според нея трябва целия 6-ти месец да сме само на каша (цитирайки СЗО). всичко хубаво,ама детето ме гледа в устата, както се вика брои ми хапките и крещи, посягайки с ръчичка към устата ми, предполагам й е време за твърда храна ...
*

Birdie

• 11040
« Отговор #390 -: Февруари 26, 2009, 20:22:20 pm »
Оставете така.
Стремете се кашата да е по-неутрална на вкус за да можете после лесно там да сложите зеленчук-зеленчуците е добре да давате за обедно хранене-тоест, 14.30.

Ако е свикнала с лъжичката, тогава можеда опитате така:

14.30 да въведете зеленчук картофче+морков. Ако не яде морков без ябълка, опитайте картоф + АМ + 1 ч.л. зехтин+ 2-3 мезурки оризово брашно (каша). Може също да дадете 1-2 ч.л бульон (домашен, не от кубчета)+картоф+2-3 мезурки оризово брашно (каша).
След два, три дена така, може да изместите всичко плодово и каши в 17.30, а сутрин да оставите само АМ.

Ако детето обаче се храни добре в 14.30 с налични в 10.30 плодове сутрин-оставете ги, но избягвайте много сладки плодове.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #391 -: Февруари 26, 2009, 21:20:39 pm »
тя си има достатъчен апетит и с плодовете в 10.30 - 11.00, просто не иска да яде всичко, избира си. като сменя плода, който не иска да яде,  с ябълка, се започва лакомо гълтане и широко отваряне на устата. свикна с лъжичката, нямаме проблем с това. опитавам се да направя пауза от 3.50 - 4 часа за следващото хранене,обикновено сме на разходка по това време, така че не е трудно, и в 14.30 яде с голямо желание.
благодаря за съветите, ще пробвам след седмица зеленчуците по описания от вас начин, дано имам успех. казвате бульон - какви зеленчуци за подходящи в случая, ако ползвам само бульона? мога ли да го обогатя с повече зеленчуци - целина, цвекло, освен морков и картоф?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #392 -: Февруари 26, 2009, 22:50:58 pm »
Да, може да обогатите.
Всички сезонни зеленчуци може да ползвате за бульона. Може и от пилешко месо да направите-прецеждате внимателно. Сгъстявате с оризово брашно.
Sir Alec Guinness
*

asya

• **
  • 72
  • вече православен християнин
« Отговор #393 -: Февруари 26, 2009, 23:48:40 pm »
Здравейте доктор Бърди,

за съжаление оралния дерматит на синът ми не мина. Лицето му започва да изглежда по-зле. Около устните, брадичката, бузите и под брадичката кожата е много грапава и зачервена.

Не съм сигурна, дали има значение, но утре има час за 1ва доза Превенар.

Искам да спомена, че той не иска вечер да яде оризова каша, както ме посъветвахте и се събужда многогкратно вечер и през ноща и се успокоява само, като го сложа да кърмя.
Със захранването също много не напредваме, за около 1/2 час с много игри и закачки изяжда няколко малки лъжички.

Благодаря Ви!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #394 -: Февруари 27, 2009, 01:29:31 am »
За съжаление ще е нужен КС препарат.
Обърнете се към педиатъра да Ви изпише предпочитания от него.
Sir Alec Guinness
*

asya

• **
  • 72
« Отговор #395 -: Февруари 27, 2009, 12:46:47 pm »
Здравейте,

Идваме от педиатъра. Бихме ваксината Превенар и докторкта каза днес да му дам Панадол 30мл, за да не качи температура (мисля да не го правя) и 3 пъти по 8 капки Фенистил, за да не направи реакция към ваксината (не съм сигурна дали да го дам).

За обрива ми препоръча да отидем на дерматолог в 4 часа иначе ми спомена за лекарство на което забравих името, че би помогнало размесено с кремчето му (А -дерма Екзомега) в отношение 1 към 3.

Поздрави!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #396 -: Февруари 27, 2009, 13:40:31 pm »
Добре.
Припомнете ми какво давате... като храни.
Sir Alec Guinness
*

asya

• **
  • 72
« Отговор #397 -: Февруари 27, 2009, 14:01:01 pm »
Захраних го на 6 месеца и 2 дни, като въвеждам всеки нов плод и зеленук по 5 дни.

По ред на даване са както следва:
плодове-ябълка, круша, банан, оризово брашно (МИЛУПА), синя слива (бурканче ГЕРБЕР), кайсия с ябълка (ХИПП), авокадо с банан (тук имаше критика и го спрях на 3ти ден). Днес ще дам праскова (ХИПП).
зеленчуци- картоф, морков, броколи (ГЕРБЕР), карфиол, картоф с тиквичка (ХИПП)към тях от 2 седмици добавям малко кромид и зехтин. Мисля от другата седмица да въведа и спанак. Всички зеленчуци са на пара, а плодовете сурови.

Тове е всичко, което съм въвела, като храна досега. АМ не е пил никога. Най-много обича банан, особенно с авокадо. Яде много малко, рядко изяжда по 30-40гр пюре.

Отново Ви благодаря!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #398 -: Февруари 27, 2009, 15:34:42 pm »
Дайте 2-3 дена вместо плод каша-или с ванилия или друга-само каша +банан.
Ако се приема добре-може да давате известно време, като спрете всички бурканчета за това време. Мисля детето реагира към тях-Хип и т.н. не са добър избор. Моля изберете Гербер картоф+тиквичка (или подобно)-може ли сами да приготвите това?
Детето е на 7.5 месеца. С теглото проблеми няма.
Защо за Бога това бързане с храните????
Този обрив по лицето (бузките) ще минат седмица-две за да се оправи напълно, както се развиват нещата.
Защо авокадо? и тези бурканчета Хип????

Не е практика да се дава Фенистил след ваксинация.
Sir Alec Guinness
« Отговор #399 -: Февруари 27, 2009, 16:24:47 pm »
Здравейте Докторе!
Отскоро имам съмнения, че кърмата ми вече не ни достига.Ние сега ще направим 7м. Може ли да ми кажете от вашият опит кое АМ се приема добре от изключително кърмените бебета,защото синът ми неиска да пие тези които съм пробвала- Фризолак (защото такова им даваха в болницата като се роди), и на нестле АМ .
Благодаря ви,че сте толкова търпелив.Такъв може да бъде само един наистина добър човек, който си обича професията