Здравейте докторе,
предварително се извинявам за малко глупавия ми въпрос, ама нали знаете майките се вглеждаме непрекъснато в децата си...
Имам чувството, че дъщеря ми /вчера стана на 5 мес./ не гука достатъчно. Може би критериите за достатъчност не са ми правилни,но тъй като съм чела, че е пряко свързано с интелектуалното и речевото развитие се притеснявам.
Малката се усмихва много, обича социалния контакт - гушкане, целуване. Предпочита да си играе с мен, отколкото с играчки.
Когато й говоря, не ми отговаря с гукане а с радостни възклицания и крещене.
Например миналата седмица изведнъж започна ба - ба, ма-ма, и това беше по цял ден. А сега няколко дена нищо.
Като по - малка също ми беше много трудно да я стимулирам да ми отговаря. Когато и говорех основно ми се усмихваше и обичаше да ме пипа по лицето. За смеенето на глас, досега ни се е случвало само 1-2 пъти , което стана съвсем случайно при опит да сваля една играчка от леглото й /която се разтресе/ и малката започна да се смее истерично....тъй
та в този ред на мисли глупавият ми въпрос е: "количеството" гукане може ли да бъде база за оценка на речевото развитие на детето?
Много Ви благодаря за отделенето време