Аз отново се включвам по така обсъжданата тема с този Превенар. Сложих миналата седмица първи прием на сина ми (благодаря на Бърди за съветите. за съжаление не съм знаела по-рано за тази ваксина, за да му я бия от 2-месечна възраст), но имам вдин спор с българските педиатри.
Всички твърдят, че се слага само една единствена доза и толкоз. Детето ми е на 1г.7м.
Така твърди не само моята педиатърка, но и един много прехвален д-р Ковачев, който е спряган за голямо светило в педиатрията. Е откъде идва разминаването?
Да не говорим, че ако наистина се налага втора доза, няма медицинско лице съгласно да му я сложи!
Две дози се ползват,ако първата доза се слага в интервала 12-2(3)4м възраст.
Няма разминаване-те просто не знаят. 1/2 дочули, 1/2 научили. Никой не си прави труда коректно да научи.
То и колежката Слънчева твърдеше че Акт-Хиб се слага само до 2 годишна възраст... .
То и досега твърдят че ако слагате първа доза Акт-хиб след 12м възраст само една доза била нужна. Да, ама не. Две дози се поставят.
Положението не е добро... изобщо.
Това са базови неща.
http://www.immunize.org/catg.d/p2010.pdfPCV7
• For age 12–23m: If 0–1 dose before age 12m, give 2 doses at least 8wks apart. If 2–3 doses before age 12m, give 1 dose at least 8wks after previous dose.
• For age 24–59m: If patient has had no previous doses, or has a history of 1–3 doses given before age 12m but no booster dose, or has a history of only 1 dose given at age 12–23m, give 1 dose now.Превод: (за да няма двусмислие)
*За възраст 12-23м: Ако детето преди 12м възраст е получило (са направени) 0-1 (или нищо, или 1 доза)-даваме 2 дози през минимум 8 седмици една от друга. Ако детето е получили 2-3 дози преди 12м възраст (
тоест ако е нормално ваксинирано, но например е пропусната 1 доза и вместо 3 са направени 2 <<-- това се има пред вид!)-даваме 1 доза, която от предишната трябва да е на минимум 8 седмици.
*За възраст 24-59м възраст-
->>>Ако детето няма направени дози, или има от 1 до 3 дози, направени преди 12м възраст, но без реваксинационна доза след 12м възраст
->>> Или е със само 1 доза, направена в интервала 12-23м
Правим само 1 доза.
Схемата на Превенар е сложна-изисква се да се проучи внимателно.
Само тогава се говори. С тези гафове, които правят, се компрометира цялата ваксинация!
Важи особено при нестандартни схеми (обстоятелства), където точното следване на правилата е от кардинално значение.После обвиняват ваксините, че не били ефективни. Как ще са, щом правят грешни неща...?