0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 37
« Отговор #40 -: Февруари 20, 2009, 12:38:02 pm »
Аз цитирам случай от 2008г., но не споря как са нещата, защото не съм счетоводител по професия. :D

Няма проблеми, тя мойта с4етоводителка ми каза същото като теб, но в последствие прочетох наредбите, в бг мама има цяла тема майчинство-счетоводство. Явно човек не трябва се доверя дори и на счетоводителя си  :wink: а да се рови сам в законите. Имате право на 180 дни болнични годишно като тук не влизат 45-те преди раждане.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #41 -: Февруари 20, 2009, 12:53:08 pm »
Аз малко се обърках.. за броят дни или за размера на болничните говорите? Защото за дните е ясно, че няма как да ти ги намаляват, а пък и за парите ми се струва странно да са по-малко. Защото излиза, че не стига, че си имала примерно някакви проблеми и е било нужно да ползваш болничен ами на края и по-малко пари да ти дават. Ми то излиза, че си два пъти ощетен 8O

« Отговор #42 -: Февруари 20, 2009, 12:54:53 pm »
Здравейте мили момичета! Благодаря за топлото посрещане...Слесващият ми час за ЖК е за средата на март и тогав ще си искам микробиологиата и цитонамазката, пък  :x Аз днес съм хремава, май дечко ме зарази и сега едвам гледам, пих чай и не знам какво друто да пия, а то май и няма кой знае каква алтернатива...Добре, че поне нямам много работа днес, та мога да го давам по - лежерно... Хубав ден от мен  :grouphug2:
[
« Отговор #43 -: Февруари 20, 2009, 13:26:43 pm »
За болничните - понеже аз съм в непрекъснати болнични от 8 г.с., се поинтересувах по-подробно дали от това ще пострада размера на майчинството и се оказа, че няма. Консултирах се с една съученичка на мъжа ми, която работи в НОИ и тя ми сметна с тяхната програма там и двата варианта.  :D
Иначе имате право на 180 календарни дни болничен, но не за календарна година, а непрекъснати. Примерно ако болничният ви започва от 2008 и сте ползвали 60 дни, през 2009 броенето не започва отново от 0. Като ви свърши лимита от 180 дни вариант е да се явите на ТЕЛК или да пуснете отпуска за няколко дни и после броенето започва отначало.

Нуну, аз понеже не знаех, че часове се записват на регистратурата и чукнах на вратата на кабинета, както ми беше казал Сигридов и получих едни крясъци в отговор.  8O Та както бях напушила след едночасово висене права пред вратата на ЖК само за да ми поправят една сгрешена цифричка на болничния и ме бяха подкарали контракции вече, взех та ревнах...  :oops: Добре, че срещнах д-р Ташков после та да ми обясни като бял човек какво се прави.
Иначе още колко ще се върти бебетооо, на моите им е тясно и пак едната се върти непрекъснато.  :lol:
« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 13:30:12 pm от Жабче »
  09.11.2007
*
« Отговор #44 -: Февруари 20, 2009, 13:33:15 pm »
Ами принципно за размера,защото и на мен една дружка ми каза че ако сега си взема болнични после ще взимам по малко майчинство.Благодаря за отговорите :)

*
« Отговор #45 -: Февруари 20, 2009, 13:34:20 pm »
Ооо Жабче,това е добре.Значи направо следващият път си взимам болнични-то и без друго не остана :D

*
« Отговор #46 -: Февруари 20, 2009, 13:35:09 pm »
Естествено е, че ще сме двойно ощетени. Държавата няма как да се прекара самичка. Докато бях бременна една приятелка счетоводителка ми сметна колка ще ми е майчинството. И тъй като до 17г.с. бях в болничен, а след това и за още една седмица в 31г.с. майчинството драстично ми падна. Каквото ми сметна точно същата сума ми превеждаха от НОИ до стотинка. Болничният е 80% от заплатата и после той влиза в базата за изчисление. Не съм счетоводител, но това превеждат и от НОИ.
Това важи, когато болничният е с прекъсване макар и един ден.
« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 13:39:14 pm от Abloy »

*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #47 -: Февруари 20, 2009, 13:39:45 pm »
Добре, де. Ясно е, че яснота по въпроса нямаме засега :lol: Но аз пък друго съм се замисляла. Не, че много мога да им хвана спатиите, но ми се струва, че когато съм в болнични ми превеждат повече пари отколкото ако ходя на работа и си мислех, че това е защото не ти правят разни удръжки от заплатата. Пък дали е така.. osi_10

« Отговор #48 -: Февруари 20, 2009, 13:42:39 pm »
Златулка, точно така е. Докато си в болнични от службата ти плащат само здравни осигуровки. Иначе за болничните специално май има някаква промяна сега с новия закон и затова се получава такава разлика в мненията.  :D Това за прекъсванията и аз го знаех, но се оказа, че вече не е така. Просто за база взимат осигурителната сума, а не преведената сума по болничния.
  09.11.2007
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #49 -: Февруари 20, 2009, 13:44:33 pm »
Оф, дано да си права Жабке, че моята заплата каквато е мижава, не ми се мисли ако не я получавам цялата. Че остави друго ами и кредит изплащам от нея. Мъка, мъкаааа :D

*

eveishan

• 373
  • Напред и нагоре!
« Отговор #50 -: Февруари 20, 2009, 13:47:05 pm »
Момичета не знам с тези изменения,които направиха е направо ужасно!Аз например нямам 12 месеца трудов стаж и следователно няма да получавам мйчинство!Толкова разправии,че просто нямам думи!До навършване на 12 месеца трудов стаж ще ми плащат от социалното и то по 100 лева на месец!Много е сложно и вече ми омръзна да се занимавам с тези глупости!Дано всичко с бебето е наред,да си върви всичко нормално пък и без тези пари ще се оправим!Важното е да сме здрави и ние и бебетата!А за изследванията аз също не съм правила никакви освен БХС!
*
« Отговор #51 -: Февруари 20, 2009, 13:51:17 pm »
Ще цитирам част от един текст.

Промени в сила от 01.04.2008
Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на дванадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели.
Тук е съществената разлика, както видяхте и по-горе.

Виждате датата на която са нстъпили тези промени, така че за това има разминаване на мненията тук.
« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 13:57:19 pm от dendy »
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #52 -: Февруари 20, 2009, 14:16:51 pm »
Благодаря ти dendy. Да ди дишаме спокойно в такъв случай.
Eveishan, неприятно е, че нямаш 12 месеца трудов стаж, но пък е и логично след като не си плащала осигуровки, че няма как да ти плаща после държавата. Но както си написала, най-важното е да сме живи и здрави.

*
« Отговор #53 -: Февруари 20, 2009, 14:24:47 pm »
......... Но както си написала, най-важното е да сме живи и здрави.

Така е, мен също ме осигуряват на много по малко от това което получавах докато работих, но преглътнах факта, и се моля таткото да е здрав и работи успешно та да ни гледа  :wink: И все пак най-важното е да сме живи и здрави  :D
*
« Отговор #54 -: Февруари 20, 2009, 15:49:58 pm »

Раздел III.
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите

Чл. 16. (1) (доп., ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Доходът за периода от 6, а при бременност и раждане - от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:
1. (изм., ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.

Денди, точно това исках да кажа и аз!
Лично ние сме най-прецаканите с тия 12 м. осигуровки назад, но ще го преживееме и това някак си, аз лично започнах да се осигурявам на по-голяма заплата веднага като разбрах, че съм бременна за да мога да имам високи осигуровки 6 м. назад, ама скапаната държава пак ни го...от 01.01.2009 с тия нови изменения. Аз също имам болничен за цял месец, влизащ в 12 - месечния период, ама тогава и хабер нямах да забременявам /то и не можеше по естествен начин, уж :lol:/, пък то тогава и закона беше друг! Абе, да сме живи и здрави ще ги гледаме дечицата, само да дойдат!
*
« Отговор #55 -: Февруари 20, 2009, 15:54:02 pm »
eveishan, ти по принцип общо ли нямаш 12 месеца трудов стаж или непрекъснат, предхождащ раждането, защото изискването е да имаш общо 12 месеца трудов стаж, без значение дали е прекъснат или не
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #56 -: Февруари 20, 2009, 15:59:14 pm »
Е ще ме прощавате ама явно съм затъпяла от бременността. Та човек като е в болнични какви осигуровки му плащат, на база на какъв доход?  И не е ли болничния (ако попринцип ме осигуряват на пълан РЗ) по-голям като доход отколкото нетната ми РЗ?

« Отговор #57 -: Февруари 20, 2009, 16:12:34 pm »
Здравейте мацки и от мен днес щях да ходя при доки в Плевен да гледа тризнаците, то пък ни затрупа :?
Н а мене болничния ми е от ТЕЛК, защото ние за година и половина направихме и четирите опита ин-витро и се налагаше да вземам болничен и се указа че съм си изчерпала лимита от 360 дни за две години, макар че болничните са били с прекъсване.Обаче на ТЕЛК-а никакъв проблем, гинеколожката ми дава един протокол и нося документите от опитите ин-витро и това изобщо не  е страшно  сигорно в Търново съм единствента бременна дето взема от ТЕЛК-а болничен  :oops:Стига да реши някой болнични на бременни никой не отказва
*
« Отговор #58 -: Февруари 20, 2009, 16:27:46 pm »
Злате, работодатерят за 2009 година плаща 4,8 % в/у минималния осигурителен догод за самоосигуряващи се лица /за 2009-та 260 лв./ това е ЗОВ в/у временна неработоспособност
Вали, ние с тебе ще дойдем градски! Ами, кво да ти кажа - права си да ходиш в Плевен, като ги знам търновските дофтори :x Моята снаха в момента е бременна и ходи там на консултация и е ужас просто, да не говорим, че не е чувала за БХС и още много елементарни неща, за които в момента не се сещам! Никой не й е казал, че дори съществува такова нещо, добре че засега няма проблеми с бременността!
*
« Отговор #59 -: Февруари 20, 2009, 16:35:19 pm »
Аз пък да се похваля днес получих превод от НОИ за първия си болничен(януарския) - и то останах доста очарована от сумата! :D 
Осигурявана съм на пълната заплата,която получавах,и затова явно сега сумичките са много добри :) Ми така де,веднъж да видя някаква компенсация за сумати пари дето са ми били спирани всеки месец от заплатата... :wink:  Знам,че не са само осигуровки,ами и данък доход,но мисълта ми е,че понякога имах чувството,че ми смъкват кожата,като си погледнех фиша...! :x

Злате,за сумите понеже питаш - ами по това,което съм получила съдя,че е почти пълната ми (нетна) заплата,която си получавах до Нова Година - е, тя е варирала, защото имам и бонуси,които са различни всеки месец,но като цяло сега все едно пак си получавам заплатка - сумата е почти същата нали ти казвам.
« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 16:54:18 pm от Counterfeit »

Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!