Моето мнение напълно се препокрива с това на
Ефирче и на
Гарга... (и първия пост на
cygnus)
Мила Ая, мога да си представя, че на приятеля ти му е криво в ситуацията, в която се намира, но както Ефирче казва:
...Споделянето на проблем и търсене на помощ са две съвсем различни неща...
Питах се, как би могла да помогнеш
ТИ на някого за решаването, да речем, на следния проблем:
Жена му[...] до ден днешен го лишава от интимни отношения...
Какво би могъл да направи за едно семейство външен човек относно следното:
...[тя е] вечно недоволна от него, вдига му скандали за най-малкото нещо...
Няма начин, да не си мислила за това, по какъв начин приятеля ти би могъл да се справи с проблемите си (ясно е, че си ангажирана)... и
исках да те попитам, според тебе какво е евентуалното конкретно решение на проблема на приятеля ти ... поне някаква посока......
Ще се радвам, ако ни пишеш за това....
А иначе, според мене, ако съпругата на приятеля ти е недоволна от най-малкото нещо, значи тези хора имат
проблеми с комуникацията. Явно и на нея и тежи от разни неща и като няма ефективен диалог, жената избива където може...
Не знам защо, но често се случва да се говори така, сякаш само жената е отговорна за всичко, което се случва, а мъжът, "милия", "горкия"... той е като децата - или е прекалено добър, или пък бил подведен... или знам ли какво... За жалост и аз мога да подкрепя думите на Гарга:
...знам, как мъжете могат да представят нещата така, че всички да ги съжалват. Жените им стават лоши, те им изневеряват, не спят с тях, мъмрят ги, командват ги и т.н. Горките мъже излизат жертви. Близките им започват да ги съжаляват, настройват се вкупом срещу злата им жена и не само, че я намразват, но я и нападат...
Ето един пресен пример от тази темичка, как думите тенденциозно могат да представят нещо в лоша светлина:
...Приятелят ми спомена и нещо, което на мен само ми беше минало през ум интуитивно - че има чувстото, че го е използвала, за да направи двете деца, да купи апартамент, кола и т.н. и до там. Не съм познавала друг такъв човек като нея, който да има абсолютен план за всичко. Искаше точно две деца, апартамент с еди колко си стаи, точно определена позиция в работата, 2 коли, определени почивки..
Аз не разбирам, защо е толкова лошо човек да има планове, да иска деца, апартамент, кола???
Защо тази жена да е използвала съпруга си, мислейки за семейството?... Та нали апартамента, децата, колата не се само за нея, а са
и негови?!
...Единствен проблем би могло да е, на приятеля ти да не му допадат този тип жени (прагматични, амбициозни)... но че тя е такава едва ли е изненада за него...
(И... сигурно наистина не и е лесно на тази жена, след като трябва да е отговорна и за това, че съпругът и е сменил професията си... Според мене всеки преценява сам за себе си и носи отговорност за решенията и постъпките си...)
Хората се карат понякога,... не се разбират,... любовта се изпарява... но защо в тези моменти трябва да търсим жертви и виновни?
В случая ми се разваля леко вкуса, защото жертва е не само съпруга, ами и децата. А аз мисля като Ефирче:
...при наличието на живи и здрави, майка и баща, ти си се загрижила за състоянието на децата им.
Това е
моята гледна точка, затова няма начин и аз да не съм пристрастна