Както се продават бебета,така се продават и яйцеклетки и се подменят ембриони.Не казвам ,че това общонационална практика,но не може и да се отрече,че съществува.
Е това, подчертаното ми се струва вече твърде преувеличено.
Режисира се някакво фентъзи, че пък и се вживяхме в него.
Честно ви казвам , много ви се развихри въображението.
Влезе г-н или г-жа Доктор, хвърли бомбата и гледа сеир. Питахме тук няколко "конспираторки", някакви нещица, ама нъц , отговор не идва....
Между впрочем , автора на темата не е говорил за размяна на ембриони , а за снимките им с подозрения, че в клиниките се извършва copy-paste.
ОК, възможно е !
Чувала съм, без да съм сигурна , че това е правено и със записи на лапароскопии.
Подчертавам-
чувала съм,не съм сигурна , че е така.
И вместо да влизам във филими , взех та прочетох цялата НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ от сайта на Изпълнителна Агенция по трансплантация, та да видя, как аджеба е уреден този прословут контрол.
Е, видя ми се достатъчно добре и уреден в най-дребни детайли, нормативен акт.
Който има желание , да го прочете ето от тук:
http://bgtransplant.bg/legislation.php?page=2ето няколко цитата:
Чл. 19. (1) Гамети и зиготи се поставят в тялото на жената, след като поставящото лице ги е идентифицирало еднозначно и се е уверило в произхода им и в информираното съгласие на жената, в която се поставят.
(2) В случай че се констатира или подозира нарушаване на принципа за проследяемост на произхода и пътя на гаметите и зиготите, към поставяне не се пристъпва.
(3) Всички данни по поставянето на гамети или зиготи в тялото на жената са информация, която се регистрира в лечебното заведение, извършило поставянето
(2) Експертизата на яйцеклетки включва:
1. идентификация на яйцеклетки и кумулусно-овоцитни комплекси;
2. оценка на зрелостта на яйцеклетки;
3. оценка на морфологията на яйцеклетки;
4. оценка на оплождането на яйцеклетки.
(3) Експертиза на яйцеклетки се извършва чрез микроскопиране в обособени структури по асистирана репродукция:
1. при спазване изискванията за етикетиране и проследяемост на яйцеклетки;
2. в условия на стерилност;
3. в съдове и хранителни среди, предназначени за това;
4. в условия на температурен комфорт;
5. при стремеж към минимално времетраене на експертизата с цел минимизиране излагането на яйцеклетките на неблагоприятни фактори от околната среда.
Чл. 22. (1) Експертизата на сперматозоиди се извършва:
1. след тяхното получаване (в рамките на 60 min);
2. след размразяване на криоконсервирани сперматозоиди;
3. след обработка преди класическо ин витро оплождане или преди поставянето им в тялото на жената при инсеминация или GIFT;
4. след обработка преди и по време на ICSI;
5. след обработка преди тяхната криоконсервация;
6. на следващия ден след класическо ин витро оплождане.
(2) Експертизата на сперматозоиди най-малко включва:
1. обща характеристика и оценка на изследвания материал (семенна течност, размразена суспензия от сперматозоиди, биопсичен материал, урина и др.);
2. обем на материала;
3. концентрация на сперматозоидите и общ брой;
4. подвижност на сперматозоидите;
5. морфология на сперматозоидите (по стриктни критерии на Крюгер);
6. общ брой подвижни сперматозоиди;
7. наличие на дебрис, микроби и други клетки.
и т.н. и т.н.
Предвидени са месечни и ежегодни отчети, регистрации на яйцеклетки и зиготи в специални регистри....
Не твърдя, че всичко това се спазва 100%, опазил ме Бог , от такъв наивитет.
Но твърдя, че целия този процес , нито аз , нито някой друг
може реално да контролира!
Ако някой мисли обратно на това , много моля да посочи начина ,стъпка по стъпка от момента на пункция до трансфер-как ще приложи едноличен контрол????
Подмяна на ембриони , толкова лесно доказуемо в последствие деяние, на кого му е притрябвало?
.....