0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ОСОБЕНО МНЕНИЕ
« Отговор #40 -: Април 20, 2009, 16:41:17 pm »
Бубе, ние не можем да я разберем (в общия случай де, ние с тебе сигурно ще можем ;) ) , но пък тя си остава за нас и всеки лекар, който ни лекува от тук нататък ще има поглед върху нея и ще си направи нужните изводи за да продължи адекватно с нашия случай.
Вероятно имаш в предвид документацията, може би си права, това късае случаите в които се сменя клиниката - да така е. Но пък и тогава, никой лекар не се доверява на резултати, които не са от неговата клиника, понякога имат право, понякога - не. Последния път когато смених клиниката, от старата не ми дадоха документацията и почнахме отначало. Да с това съм съгласна, но съгласи се, не можем ние да си съхраняваме документите и при всяко ходене да си ги носим.
*
« Отговор #41 -: Април 20, 2009, 16:43:54 pm »
Бубе, в този случай си има регистрирана бременност и не се смята за фалшиво положителен тест, нито за химична бременност. Но при ЧХГ 20 просто няма как да се визуализира плоден сак.
Така е, за това не споря. Споря за това, че като ни дадат снимка или ни покажат ембрионите, ние нищо не разбираме от видяното. А едва ли преди трансфер, някой ще хукне по други доктори за да пита, дали са добри или не.
*
« Отговор #42 -: Април 20, 2009, 16:44:46 pm »
Принципно не би трябвало да е така. Най-правилно е да има електронна система както е в САЩ и всеки да си има досие в нея, което може да бъде достояние на всеки лекуващ лекар и всичко вътре да е описано подробно и точно. И аз винаги съм се мъкнела с 4 сантиметрова папка с документация - спермограми, протоколи от IVF, снимки, изследвания и каквото се сетиш.
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #43 -: Април 20, 2009, 17:57:07 pm »
Да и още нещо да добавя. Когато някой каже истината една голяма част скачат - едните защото не са се замислили когато са прочели поста, а другите, защото не искат да се замислят. Наистина мисленето е трудна работа.
Замисляли ли сте се защо консултантите почти не пишат във форума? Възможно ли е според вас един доктор да отговаря на въпросите ви и в съседната тема да чете как го плюят и обвиняват - или него или професията му? Защо щом е доктор трябва да е от другата страна? Не мислите ли, че имаме обща борба?
И кое според вас е провокативното - че някой ви накара да се замислите?

Факт ли са масово фалшиво положителните тестове и мнимите бременности с УЗ при ЧХГ 20 - как се вижда сак при такова ЧХГ? И започването на втора трета и четвърта процедура на тъмно?
Факт ли е, че не ни дават документацията, която ни принадлежи?
Факт ли е, че са единични случаи процедурите, в които ни се дават снимки на ембрионите?

На кого му пречи да не сме информирани - на нас самите най-много пречи!
Но едно е комичното и жалкото в тази история и причина много стойностни хора да престават да пишат - конфронтацията с тези, на които най-много разчитаме - лекарите. И вместо, когато ти протегнат ръка да си благодарен, резултатът е хапене и плюене, вместо цивилизовано да поискате повече информация и отговори на въпроси - но и това е много трудна работа - да измислиш и формулираш правилно въпрос. Къде къде по лесно е да обиждаш. Защото преди форума не беше такъв и за да се върне предишното му състояние една трета от мненията в тази тема трябва да са изтрити. Защото преминаха отдавна добрия тон.

И смея да кажа, че отдавна не е имало смислена общовалидна за всички  дискусия в АРТ-а (изключвам темите за взаимопомощ по специфични медицински въпроси). Надявам се да не я доведем до ключ.
Ей това е което мисля и аз, но нямам дар словото на Cygnus.
Иска ми се да има и други лекари и медицински лица, които да се включват и споделят, да ме учат какво имам право да направя, колко мога да искам докато лежа за поредната пункция или след нея, преди трансфера или след него...Да, аз искам да знам какво се случва, без да се налага да затруднявам и без това многото работа на човека на когото съм се доверила и поверила.
Благодаря ти Doctor-e, който и да си, където и да работиш. Успех.
« Отговор #44 -: Април 20, 2009, 18:40:30 pm »
Напълно подкрепям,Лиско! :balk_47:
Аз също смятам,че човека заслужава възхищение и благодарности за това,което е написал.Мисля,че единствената му цел е била да ни даде някой съвети,с които да ни бъде полезен.Казва неща,които се случват.Изобщо не съм съгласна с тези,които го обвиняват в неетичност и го нападат.Съмнения и колебания всеки има в борбата с проблемното забременяване.Това е нормално.Сблъсквали сме се с какви ли не доктори,клиники и т.н. през дългите години на чакане,за да постигнем своята цел.За съжаление нямаме избор и им се доверяваме,но не трябва да бъде сляпо.Добре,че има такива хора,които да ни отварят очите за някой работи.Нека да не ги оплюваме по стар български обичай!
« Последна редакция: Април 20, 2009, 18:42:29 pm от мерилин »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #45 -: Април 20, 2009, 19:25:05 pm »
Напълно подкрепям,Лиско! :balk_47:
Аз също смятам,че човека заслужава възхищение и благодарности за това,което е написал.Мисля,че единствената му цел е била да ни даде някой съвети,с които да ни бъде полезен.Казва неща,които се случват.Изобщо не съм съгласна с тези,които го обвиняват в неетичност и го нападат.Съмнения и колебания всеки има в борбата с проблемното забременяване.Това е нормално.Сблъсквали сме се с какви ли не доктори,клиники и т.н. през дългите години на чакане,за да постигнем своята цел.За съжаление нямаме избор и им се доверяваме,но не трябва да бъде сляпо.Добре,че има такива хора,които да ни отварят очите за някой работи.Нека да не ги оплюваме по стар български обичай!
Ей за това говорих през цялото време! :good_post:
Все пак в спора се ражда истината, надявам се, че и останалите ще разберат каква всъщност е темата на темата :P В крайна сметка всички говорим за едно и също, но не можем да се разберем!Истината си остава истина, дори когато си затваряме очите за нея!
Аз мисля че доста се измести темата от същността.Човека се опита да ни каже нещо, което повечето от нас вече знаят.Целта беше да се дискутира въпроса, а не да се оплюва автора.Дайте да спрем дотук, защото вече става грозно!
Желая успех на всички и дано всяка от нас е намерила правилния лекар, с който заедно да доведе борбата докрай!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #46 -: Април 20, 2009, 21:20:05 pm »
doctor ,простете моята мнителност, но тя е нормална , когато Вашата доброжелателност се проявява в един точно определен момент.
Първият ми въпрос към Вас - защо сега?

В долните цитати твърдите, че  медийните изяви на Вашите колеги са приоритет само на тези от тях, които са "шарлатани" ,а глупостите по медиите, сочите като един от основните аргументи, за да пишете тук. osi_10
Пиша Ви тези редове ,защото  от една страна съм изпълнен/а с отвращение , а от друга все по-трудно мога да търпя глупостите ,които се изнасят в различните медии................
......Не се избирайте ин витро център само според това , което сте прочели или гледали по медиите.В общия случай най-саморекламиращите се са и най-големите шарлатани.

От друга страна , обаче:
Работя в „реномиран”  ин витро център и ще си позволя да изнеса вътрешна информация...................................................
Всички лъжем и/или манипулираме резултатите.............
Пред какъв избор ни поставяте?

Ако оценката на клиниката, в която работите е в кавички и сам/а си признавате,че участвате в лъжи и манипулации, питам се защо трябва да вярвам в добронамереността на Вашите съвети ?
Питам се и още нещо, вярват ли Ви.......вашите пациенти?
Ако пък сте толкова загрижен и отвратен,както твърдите, защо не изнесете тази важна информация на контролния орган, както разбрахме има такъв. Така помощта Ви ще бъде съвсем реална!

Иначе има много истина в написаните от Вас акценти и тези от нас, които отдавна са по-този път ги знаят,но както вече писаха момичетата изборът ни е само един - на кого да се доверим?
Защото и цял куп документи да ми връчат, не аз съм компетентна да регулирам дейността на  един специализиран екип, нито има гаранция ,че тази информация ще бъде  достоверна?
В този смисъл не виждам особена полза от Вашите съвети.

Тези ценрове правят предимно бизнес и Ви възприемат като клиенти , а не като пациенти.
Повярвайте ми , това ме устройва и силно се надявам да е така, защото клиентът е религия за онзи , който държи на себе си , собствения си бизнес и неговото бъдеще!  :)
А доволният клиент, освен финансова коректност ще се отблагодари и с безценната жива реклама.
Успех Ви желая!
Ще се радвам да прочета отговорите Ви!
« Последна редакция: Април 20, 2009, 21:28:29 pm от Eфирче »
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #47 -: Април 20, 2009, 21:29:28 pm »
е такива некви глупави неща и аз се питах.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #48 -: Април 21, 2009, 00:27:29 am »
Да добавя, че аз не искам да плюя никой! Момичета, не се доверявайте на хора, които се представят за доктори, а може и да не са! Искам да питам и какво от това, че ни ги каза тези неща? Нима си мислите, че сме толкова добри, че ако искат няма да ни излъжат? И ако този човек наистина е доктор нека да го докаже, защото нали е давал клетва, така ли мисли за пациентите! А за ЧХГ искам да кажа, че моят доктор  предположи, че има бременност още преди да дойде цикъла и позна!  Да, представи си, ЧХГ не е единствения показател за бременност. Моят съвет е не се оставяйте да ви манипулират. А, аз съм една от вас и на мен също ме интересува всичко, но никога не забравям, че колкото и да знам, не съм доктор!
*
« Отговор #49 -: Април 21, 2009, 00:42:17 am »
Ефирче точно това имах в предвид  мила! Благодаря ти ,че си го написала толкова ясно!Пак се потретвам ,че не искам да обиждам никого , но много бих била благодарна , ако доктор отговори на въпросите!
всички знаем за кои клиники/доктори се споменава ,че наблягат на медийните изяви , но нека да не забравяме че и голям принос имат точно те в развръзката с ФОНДА !
« Последна редакция: Април 21, 2009, 00:44:16 am от rossy * »
« Отговор #50 -: Април 21, 2009, 08:23:59 am »
Момичета,аз мисля,че доктор не е искал да наклевети никой,а просто посочва някой манипулации и нередности,които се извършват в гилдията и за да е по-достоверно казва ,че и той е от бранша/за което му прави чест/,можеше и да си замълчи.На никого не е полезно да обсъждаме той дали е лъжец,манипулатор и т.н.По важното е че казва очевидни истини,които за съжеление се случват.Нека да извлечем поука от написаното и както някой във форума споменаха да се посочат някой неща във връзка с това,които могат да се направят за по силен контрол от страна на държавните органи.Имаше предложение за вкарване на данните в електронна система и т.н.Ще повторя sixsens-нека обсъждаме темата,а не автора!
« Отговор #51 -: Април 21, 2009, 13:09:47 pm »
Напълно съм съгласна с мнението на Ефирче, както и постовете на bubata.
Въпросния доктор ли си, какъв си, вместо да разбунваш духовете тука и още повече да объркваш и без това достатъчно изтормозените глави на момичетата, да се чудят сега какво точно им предстои и няма ли да бъдат някъде прецакани,
ако е истина това, което изнасяш, по-добре уведоми съответния контролен орган, който има правомощия да вземе отношение по въпроса и да реагира на това. Какъв контрол мога да упражня аз като пациент, как мога да разбера дали тоз аджеба ембрион е точно от моята яйцеклетка и сперматозоида на мъжа ми, и даже снимката на ембриона, която ще ми дадат, ако си изискам, гарантира ли ми, че в катетъра при трансфера се намира точно този ембрион от снимката. Никой /от пациентите/ не може да бъде сигурен какво точно става в лабораторията и тук идва мястото на доверието. В противен случай ще параноясам, че във всяка клиника ще ме прецакат по някакъв начин.
Аз искам да питам доктора и ако има доблестта да ми отговори - всички знаем кои са най-медийно и интернен отразените клиники, 3-4 са в БГ. Може ли да каже, че казаното от него важи за една, няколко или всички от тези клиники?
« Отговор #52 -: Април 21, 2009, 13:40:56 pm »
И като уведоми контролния орган - какво? Някои хора май наистина не осъзнават в каква държава живеем или по скоро в каква липса на държавност, законност и морал живеем. Контролния орган сме ние. И ако и ние абдикираме от тази си роля - наистина тежко ни и горко. Не съм на мнение, че всяка изписана дума по форумите и то анонимно трябва да се взема за "чиста монета", но да упрекваш хората, че се съмняват в нещо - също е нелепо. Алармата е пусната - който иска вярва, които иска - не. Всеки прави своя избор сам, за да не се сърди на другите после.
« Последна редакция: Април 21, 2009, 13:43:48 pm от farfalla »
« Отговор #53 -: Април 21, 2009, 23:25:45 pm »
Здравей гост! :D
« Отговор #54 -: Април 22, 2009, 18:58:25 pm »
Ако има навити, хайде да започнем да публикуваме снимки на ембрионите си в отделна тема и да видим, ще има ли повтарящи се...

*
« Отговор #55 -: Април 22, 2009, 19:36:20 pm »
Изчетох всички постове по темата и не виждам смисъл да се напада doctor.Всеки има своя гледна точка,за да си направи необходимите изводи.Едни казват една истина ,други - друга истина,а релната истина е някъде по средата.Както се продават бебета,така се продават и яйцеклетки и се подменят ембриони.Не казвам ,че това общонационална практика,но не може и да се отрече,че съществува.
Да, няма смисъл да се превръщаме в параноици,но няма смисъл и да се превръщаме в конспиратори.Смятам,че сме ителигентни жени и всяка една от нас ще реши как да процедира и покакъв начин да защити правата си.Като пълноправни граждани и данъкоплатци на тази държава, ние имаме право на цялата документация ,свързана с нашето здраве и с нашите пари.
« Отговор #56 -: Април 23, 2009, 13:33:32 pm »
Както се продават бебета,така се продават и яйцеклетки и се подменят ембриони.Не казвам ,че това общонационална практика,но не може и да се отрече,че съществува.
Е това, подчертаното ми се струва вече твърде преувеличено.
Режисира се някакво фентъзи, че пък и се вживяхме в него.
Честно ви казвам , много ви се развихри въображението.
Влезе г-н или г-жа Доктор, хвърли бомбата и гледа сеир. Питахме тук няколко "конспираторки", някакви нещица, ама нъц , отговор не идва....
Между впрочем , автора на темата не е говорил за размяна на ембриони , а за снимките им с подозрения, че в клиниките се извършва copy-paste.
ОК, възможно е !
Чувала съм, без да съм сигурна , че това е правено и със записи на лапароскопии.
Подчертавам-чувала съм,не съм сигурна , че е така.
И вместо да влизам във филими , взех та прочетох цялата НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ от сайта на Изпълнителна Агенция по трансплантация, та да видя, как аджеба е уреден този прословут контрол.
Е, видя ми се достатъчно добре и уреден в най-дребни детайли, нормативен акт.
Който има желание , да го прочете ето от тук:
http://bgtransplant.bg/legislation.php?page=2

ето няколко цитата:
Цитат
Чл. 19. (1) Гамети и зиготи се поставят в тялото на жената, след като поставящото лице ги е идентифицирало еднозначно и се е уверило в произхода им и в информираното съгласие на жената, в която се поставят.
(2) В случай че се констатира или подозира нарушаване на принципа за проследяемост на произхода и пътя на гаметите и зиготите, към поставяне не се пристъпва.
(3) Всички данни по поставянето на гамети или зиготи в тялото на жената са информация, която се регистрира в лечебното заведение, извършило поставянето

Цитат
(2) Експертизата на яйцеклетки включва:
1. идентификация на яйцеклетки и кумулусно-овоцитни комплекси;
2. оценка на зрелостта на яйцеклетки;
3. оценка на морфологията на яйцеклетки;
4. оценка на оплождането на яйцеклетки.
(3) Експертиза на яйцеклетки се извършва чрез микроскопиране в обособени структури по асистирана репродукция:
1. при спазване изискванията за етикетиране и проследяемост на яйцеклетки;
2. в условия на стерилност;
3. в съдове и хранителни среди, предназначени за това;
4. в условия на температурен комфорт;
5. при стремеж към минимално времетраене на експертизата с цел минимизиране излагането на яйцеклетките на неблагоприятни фактори от околната среда.
Чл. 22. (1) Експертизата на сперматозоиди се извършва:
1. след тяхното получаване (в рамките на 60 min);
2. след размразяване на криоконсервирани сперматозоиди;
3. след обработка преди класическо ин витро оплождане или преди поставянето им в тялото на жената при инсеминация или GIFT;
4. след обработка преди и по време на ICSI;
5. след обработка преди тяхната криоконсервация;
6. на следващия ден след класическо ин витро оплождане.
(2) Експертизата на сперматозоиди най-малко включва:
1. обща характеристика и оценка на изследвания материал (семенна течност, размразена суспензия от сперматозоиди, биопсичен материал, урина и др.);
2. обем на материала;
3. концентрация на сперматозоидите и общ брой;
4. подвижност на сперматозоидите;
5. морфология на сперматозоидите (по стриктни критерии на Крюгер);
6. общ брой подвижни сперматозоиди;
7. наличие на дебрис, микроби и други клетки.
и т.н. и т.н.
Предвидени са месечни и ежегодни отчети, регистрации на яйцеклетки и зиготи в специални регистри....
Не твърдя, че всичко това се спазва 100%, опазил ме Бог , от такъв наивитет.
Но твърдя, че целия този процес , нито аз , нито някой друг може реално да контролира!
Ако някой мисли обратно на това , много моля да посочи начина ,стъпка по стъпка от момента на пункция до трансфер-как ще приложи едноличен контрол????

Подмяна на ембриони , толкова лесно доказуемо в последствие деяние, на кого му е притрябвало? 8).....

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #57 -: Април 23, 2009, 14:05:32 pm »
Ефирче, наредбата хубава, ама знаеш ли колко от клиниките на практика я спазват в частта й за отчетността? и дали има санкции от страна на АП за неспазване на тая отчетност?
България няма проблем с липса на наредби и закони - има проблем с прилагането им на практика.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #58 -: Април 23, 2009, 14:09:30 pm »
Ефирче, наредбата хубава, ама знаеш ли колко от клиниките на практика я спазват в частта й за отчетността? и дали има санкции от страна на АП за неспазване на тая отчетност?
България няма проблем с липса на наредби и закони - има проблем с прилагането им на практика.
Джам , това казвам и аз.
Проблемът е ,че не виждам алтернатива.
Остава ми да вярвам на лекаря си , екипа му , както и в тяхната етика.
Ако липсва и доверието, тогава какво остава...

п.п.Всъщност, колкото и да е ленив един контролен орган, няма как да не се "раздвижи" при подаден сигнал.
Говоря в общия смисъл и от опит. Един входящ номер струва много повече от информационна бомба в обществен форум.
Затова в един от постовете, споменах на автора, че данните му е по-добре да бъдат изнесени пред оторизиран орган.
Ние можем да предполагаме, той/тя знае и има доказателства.
Ами като изпитва емпатия към нас , нека го направи!
Но не беше това целта, според мен.....
« Последна редакция: Април 23, 2009, 15:03:22 pm от Eфирче »
*
« Отговор #59 -: Април 23, 2009, 15:33:29 pm »
 Eфирче ,защо толкова на нож я приемаш темата?Какво толкова е станало?Всяка една от нас изразява мнението си.Винаги ще има някой,който да пуска такива неудобни теми

Явно не се ме разбрала,аз не съм фен на конспирациите и определено не съм фен на фентъзито,просто съм реалист.Сблъсквала съм се с достатъчно парадокси в живота си,за да приема, че всичко е възможно да се случи и направи,че хората нямат много много морал.Щом едно бебе може да се изтъргува като вещ,какво остава за осталите неща.
А относно контролните органи в БГ няма да ми стигне сигурно един цял ден да посочвам примери колко съвестно си изпълняват задълженията.
Няма смисъл да се убеждаваме една друга в това кой е крив,кой е прав - все пак това е тема като всички останали.